Cu respectarea restricțiilor impuse de legislația în vigoare privind combaterea efectelor pandemiei de COVID, Consiliul Județean Argeș a organizat o ședință publică în care a fost prezentată și dezbătută Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Argeș pentru perioada 2021-2027. În sală au fost reprezentanți ai instituțiilor din județ, consilieri județeni, dar și reprezentanți ai mediului economic și ai societății civile care au avut mai multe propuneri care vor fi analizate și, dacă există oportunitate, vor fi luate în calcul.
De menționat că existența acestui document este un criteriu fundamental pentru obținerea finanțărilor nerambursabile în cadrul Programului Operațional Regional Sud Muntenia din perioada 2021-2027. Tocmai în acest sens, în prealabil au mai fost organizate 10 grupuri de lucru.
Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, a apreciat largul interes pentru acest document din partea autorităților locale, el subliniind că „în urma discuțiilor purtate cu instituțiile și primăriile din județ – doar patru dintre ele nu au răspuns solicitărilor noastre – cred că au rezultat interesele noastre pentru următorii șapte ani. De anul viitor vom fi o regiune pilot în țară în Regiunea Sud Muntenia. Suntem primul județ care vom avea o strategie adoptată și acest lucru nu poate decât să ne ajute la contractarea fondurilor europene pe viitor”.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș Adrian Dumitru Bughiu, a menționat că „acest proiect este unul foarte valoros și nu mă refer aici doar la valoarea financiară, de aproximativ trei milioane de lei, ci mai ales la valoarea sa intrinsecă și la plusvaloarea pe care o va aduce Consiliului Județean Argeș și implicit celorlalte instituții și autorități locale. Este un proiect aflat spre finalizare și sperăm ca în primăvara anului viitor să fie operațional. Ne dorim să fim un exemplu de bună practică și pentru celelalte județe”.
Prezentă la discuții, deputatul de Argeș Simona Bucura Oprescu, președinte al comisiei de administrație publică din Camera Deputaților a subliniat că „datorită celor de la ADR, de săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial o lege care va fi aplicabilă de la anul, lege care va aduce un plus către administrațiile locale în accesarea de fonduri europene. Pentru următorul exercițiu financiar european, autoritatea de management pe Programul Operațional Regional, va fi, în regiunea noastră, ADR Sud Muntenia ceea ce înseamnă că autoritățile locale și județene vor putea accesa mai ușor fondurile europene. Tocmai de aceea, faptul că județul Argeș va avea o strategie de dezvoltare adoptată înseamnă un pas foarte important pe care Consiliul Județean Argeș îl face deja în aceste demersuri”.
De reținut că, prin implementarea acestei strategii, în județul vor fi înființate Autorități Teritoriale la nivelul municipiilor și Autoritatea Teritorială de la nivel județean. Acesta din urmă este destinată orașelor și comunelor și va funcționa ca structură internă în cadrul Consiliului Județean.
Aceste autorități teritoriale vor reuni specialiști din cadrul primăriilor, respectiv Consiliului Județean și din cadrul partenerilor relevanți, cu rol determinant în domeniul dezvoltării teritoriale, elaborarea și implementarea proiectelor. Practic, aceste Autorități vor face o preselecție și o monitorizare a proiectelor, în baza unor criterii clare, stabilite în cadrul documentului care stă la baza Strategiei de dezvoltare.
Așa cum a prezentat și Gabriela Mitran, din partea SC SIGMA MOBILITY ENGINEERING SRL, firma care a realizat documentul, strategia de dezvoltare a județului are ca obiective, la finalul exercițiului financiar european, ca Argeșul să devină o zonă atractivă pentru locuire și turism, cu un mediu economic competitiv, rezilientă și durabilă. Infrastructura rutieră, dezvoltarea infrastructurii de cercetare și inovare, sănătatea, educația, serviciile publice, inclusiv cel de transport în comun de călători, mediul sunt de asemenea vizate.
Printre direcțiile de acțiune care propun noi investiții, enumerăm înființarea unui parc industrial, reabilitarea mai multor drumuri județene, realizarea unei rețele de transport public feroviar ușor de mare capacitate între Pitești și Mioveni, extinderea transportului public de călători în zona periurbană a municipiului Pitești, trasee pentru biciclete, susținerea autorităților locale pentru dezvoltarea și modernizarea serviciilor de utilități, investiții în centrele sociale și în spitalele din administrarea Consiliului Județean Argeș, restaurarea Castrului Roman Jidova, realizarea zonei montane de schi Ghițu-Molivișu sau digitalizarea muzeelor.
Vor urma dezbaterea în comisii și aprobarea în ședința de Consiliu Județean. Ulterior, este preconizat ca până în luna martie strategia să fie depusă spre verificare la ADR Sud-Muntenia în cadrul apelului de strategii.
Cei interesați pot consulta în detaliu proiectul Strategiei de Dezvoltare accesând site-ul Consiliului Județean Argeș la linkul: https://www.cjarges.ro/en/anunturi-elaborare-proiecte-de-hotarare-cu-caracter-normativ-anul-2021?fbclid=IwAR1UtDLPTeRE7pSmfag9vdiHp6Xl30BBn-DIpm9BhmA9e24eEiL5cyk0dag
Cei interesați pot viziona Ședința de consultare a strategiei din data de 09.12.2021 pe canalul de Youtube al Consiliului Județean Argeș.
Acasă / EVENIMENT / Ședința publică privind Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Argeș pentru perioada 2021-2027)
Citeşte şi ...
Accident rutier pe A1, sensul spre Pitești
Accident rutier produs pe Autostrada A1, sensul spre Pitești, zona Pasarela Cireșu, în care sunt ...