Sentinţă deosebit de blândă a magistraţilor Curţii de Apel Piteşti într-un dosar în care un şofer a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de ucidere şi vătămare corporală din culpă.
Este vorba despre Andrei Caramelea, şoferul de 22 de ani care, după cum am relatat la momentul potrivit, pe 30 martie 2017 conducea un BMW în curtea firmei „Leoni” din Bascov. Din cauza vitezei, a lipsei de experienţă şi a spaţiului îngust a pierdut controlul volanului şi a intrat cu maşina într-un grup de salariaţi aflaţi în pauză. În urma teribilului eveniment o tânără şi-a pierdut viaţa, iar alţi cinci angajaţi au fost răniţi şi au ajuns la spital. Tânăra decedată se numea Irena Ilic, avea 27 de ani, era din Serbia. Întâmplarea a făcut ca ziua în care şi-a pierdut viaţa să fie ultima sa zi de muncă în România. Tânăra urma să se întoarcă în ţara sa natală, fiindcă peste trei luni avea programată nunta. Din nefericire, Irena a fost înmormântată în rochia de mireasă.
Pedeapsă cu suspendare
Revenind la şofer, pe 2 noiembrie 2017 acesta a fost condamnat de Judecătoria Piteşti la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani. În acest interval, împricinatul trebuie să presteze 60 de zile muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Piteşti sau DSP Argeş şi să respecte obligaţiile stabilite de instanţă. Încălcarea cu rea-credinţă a condiţiilor suspendării poate duce la revocarea măsurii şi înlocuirea ei cu măsura executării pedepsei în regim de detenţie.
Contestaţie respinsă
Parchetul şi părinţii victimei au contestat decizia judecătoriei, iar procesul a intrat pe rolul Curţii de Apel Piteşti. Zilele trecute, magistraţii curţii piteştene au respins acţiunea, au menţinut hotărârea instanţei de fond şi l-au obligat pe Caramelea la plata a 100.000 euro depăgubiri către familia tinerei strivite de maşină în curtea fabricii. În timpul procesului au fost audiaţi 16 martori, care au declarat că şoferul avea viteză mare într-o zonă în care limita de viteză era de 5 km/h. Concluziile experţilor desemnaţi în dosar au fost că tânărul cu pricina încălcase aceste restricţii, aspect care reieşea şi din înregistrările de pe camerele de monitorizare video a firmei. Decizia Curţii de Apel este definitivă.