Sfţrşitul săptămânii trecute a fost unul extrem de agitat şi… fierbinte pentru pompierii argeşeni, chemaţi să stingă mai multe incendii izbucnite în diverse localităţi ale judeţului.
Fără acoperiş în plină iarnă
Un bărbat din Godeni, satul Coteşti, a rămas sub cerul liber după ce casa în care locuia a fost distrusă de un incendiu violent. Autorităţile locale caută soluţii pentru a-l ajuta pe săteanul ajuns la ananghie. Incendiul a izbucnit pe la miezul nopţii, flăcările fiind văzute de nişte vecini care au dat imediat alarma. Ei se temeau că focul s-ar putea extinde la locuinţele din jur şi până la sosirea pompierilor au încercat să mai salveze ce se putea, însă, din păcate, eforturile lor au fost zadarnice. „Focul era mare, tot acoperişul ardea şi ne-am speriat, pentru că dacã scânteile sau flăcările ajungeau la casele din apropiere, se aprindeau şi astea. A fost un coşmar pînã a venit prima maşină de pompieri”, spunea unul dintre vecini. Douã autospeciale de la Detaşamentul de Pompieri Câmpulung au intervenit la locul incendiului, care a fost lichidat după circa o oră şi jumătate. Au ars acoperişul pe 60 mp suprafaţă, tavanele a două camere şi două ferestre, aparatură electro-casnicã, haine şi încălţăminte etc. valoarea totalã a pagubelor fiind însemnatã. Din verificări a rezultat că incendiul a fost cauzat de coşul de fum supraîncãlzit amplasat necorespunzător faţă de materialele combustibile şi neizolat termic.
Incendiu izbucnit tot de la coş
Tot Detaşamentul de Pompieri Câmpulung a fost solicitat să intervină în gospodăria unei femei din Mihăeşti, satul Furnicoşi. Flăcările care au cuprins locuinţa ameninţau să se extindă şi la alte imobile, însă echipele profesioniste au acţionat cu promptitudine şi au limitat proporţiile dezastrului. Ca şi în cazul incendiului de la Godeni, limbile de foc au fost observate aproape de miezul nopţii de vecinii femeii, care era singură în casă. Aceştia au reuşit să o salveze pe proprietară şi au sunat la 112, iar în comună au ajuns două autospeciale cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Focul se manifesta la unul dintre cele două imobile construite unul lângă altul în formă de „L” şi pentru stingere a fost nevoie de mai bine de două ore. Din verificări a rezultat că în acest caz incendiul a fost cauzat de scânteile ieşite prin coşul de fum deteriorat.
Focul s-a extins
Chiar pe 1 decembrie, două echipaje cu apă şi spumă de la Detaşamentul de Pompieri Bradu au acţionat la Suseni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o bucătărie de vară, flăcările propagându-se apoi şi la casa de locuit. Au ars bucătăria de vară construită din lemn, două camere ale locuinţei, mobilier şi materiale textile, precum şi două butelii de aragaz. Cercetările au dovedit că incendiul a fost cauzat de scurtcircuitul survenit la un cablu electric defect sau izolat necorespunzător.
Casă făcută scrum la Săpata…
În noaptea de 1 spre 2 decembrie, trei autospeciale cu apă şi spumă şi un echipaj SMURD de la Secţia de Pompieri Costeşti au acţionat la Săpata, satul Mârţeşti, unde luase foc o locuinţă. Deoarece focul era extrem de violent şi se manifesta pe o mare suprafaţă, a mai fost trimisă în sprijin o a patra autospecială de la Detaşamentul de Pompieri Piteşti. Au ars acoperişul pe 120 mp, casa construită din lemn pe aproximativ 180 mp, mobilier şi electrocasnice. Cele trei persoane aflate în casă au reuşit să iasă la timp, nimeni nu a fost rănit şi din verificări a rezultat că toată nenorocirea a pornit de la coşul de fum deteriorat.
… Şi la Bârla
Un alt incendiu deosebit de puternic a izbucnit, în aceeaşi noapte, la Bârla. Focul se manifesta la acoperişul unei case bătrâneşti din satul Mândra, care a ars pe 20 mp suprafaţă şi a distrus 15 mp din izolaţia termică. Pentru stingere a fost nevoie de o autospecială a Secţiei de Pompieri Costeşti şi de încă una a punctului de lucru Stolnici, iar specialiştii au stabilit că şi în acest caz incendiul a fost cauzet de scânteile irşite pe coşul de fum deteriorat.
Având în vedere cele de mai sus, pompierii fac apel la cetăţeni să nu supraîncălzescă sobele, să verifice şi să repare coşurile de fum, să le izoleze faţă de materialele combustibile, să nu folosească produse petroliere pentru aprinderea focului, să nu lase mijloacele de încălzire nesupravegheate, să nu recurgă la improvizaţii electrice şi să nu utilizeze cabluri defecte sau neizolate.