Acasă / EVENIMENT / Şoferii agresivi vor avea viaţă grea

Şoferii agresivi vor avea viaţă grea

Şoferii agresivi

Amenzi şi perioada de suspendare a permisului, majorate
Anul trecut, la nivel naţional s-a înregistrat o scădere a numărului accidentelor grave cu aproape 22% și a persoanelor grav rănite cu aproape 31% comparativ cu 2020, în timp ce numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut cu 8% ajungându-se la 1.778 de morți. Având în vedere aceste date, precum şi alte elemente, Guvernul a aprobat Ordonanţa nr. 1/2022 pentru modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 (Codul Rutier) privind circulaţia pe drumurile publice stabilind noi sancţiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră. Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial din 28 ianuarie şi vor fi aplicate începând cu data 27 februarie. Printre altele, noile măsuri reglementează sancționarea abaterilor prin raportare la gradul de pericol social al acestora, definirea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, sancționarea circulaţiei nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor și trecerea într-o clasă superioară de contravenții a nerespectării regulilor privind manevra de depășire.
Cele mai interesante modificări sunt introducerea unei perioade mai mare de suspendare la depășirea cu mai mult de 70 km/h a limitei de viteză, dar și faptul că în situația comiterii unei contravenții privind necomunicarea în termen a persoanei căreia i-a fost încredințat autovehiculul, nu se mai plăteşte jumătate din minimul amenzii ci se achită întreagă în cuantumul in care a fost aplicată.
Sancţiuni majorate
Potrivit noului act normativ, prin comportament agresiv se înțelege:  deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;  întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;  pornirea de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;  circulația la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;  folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;  conducerea mopedului sau motocicletei pe o singură roată;  mersul cu spatele în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic;  realizarea intenționată a unui derapaj controlat în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;  conducerea intenționată prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public. Comportamentul agresiv se sancţionează cu amendă între 580 de lei și 725 de lei și suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile. În cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 de lei – 1.160 de lei) şi suspendareai dreptului de a conduce pentru 60 de zile.
Alte modificări
Potrivit OG nr.1 /2020 alte modificări aduse Codului Rutier vizează:
1. se trece într-o clasă superioară de contravenţii fapta de a circula nejustificat cu un autovehicul pe banda de urgenţă a autostrăzii (de la 580 de lei – 725 de lei la 1.305 lei – 2.900 de lei); totodată, sancţiunea contravenţională complementară privind punctele de penalizare (trei puncte de penalizare) se înlocuieşte cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile; 2. se introduce sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile, de a circula în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională; 3. se majorează suspendarea dreptului de a conduce de la 90 la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată; 4. se trece într-o clasă superioară de contravenţii nerespectarea regulilor referitoare la manevra de depăşire (de la 580 de lei – 725 de lei la 870 de lei – 1.160 de lei) şi se majorează suspendarea dreptului de a conduce de la 30 la 60 de zile; 5. se trece într-o clasă superioară de contravenţii abaterea de la regulile privind depăşirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (de la 870 de lei – 1.160 de lei la 1.305 lei – 2.900 de lei) şi se majorează suspendarea dreptului de a conduce de la 60 la 90 de zile; 6. se trece într-o clasă superioară de contravenţii nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate (de la 580 de lei – 725 de lei la 870 de lei – 1.160 de lei) şi se majorează suspendarea dreptului de a conduce de la 30 la 60 de zile;
7. se trece într-o clasă superioară de contravenţii fapta de a nu respecta regulile privind acordarea de prioritate, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (de la 870 de lei – 1.160 de lei la 1.305 lei – 2.900 de lei) şi se majorează suspendarea dreptului de a conduce de la 60 de zile la 90 de zile; 8. se reglementează un nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile; în cazul în care prin încălcarea regulilor privind circulaţia pe sens opus, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice ori conducerea pe autostradă s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, perioada de suspendare a dreptului de a conduce să majorează cu 30 de zile; 9. în cazul în care prin încălcarea regulilor privind circulaţia pe sens opus, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice ori conducerea pe autostradă s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, perioada de suspendare a dreptului de a conduce să majorează cu 30 de zile; 10. se reglementează interdicţia de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România urmare a condamnării penale pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.
Parbrizul, luneta şi geamurile laterale să fie curate
Modificări au fost aduse și în ceea ce privește soluția de suspendare, de drept, a termenului de prescripție de şase luni pentru cumulul de 15 puncte de penalizare, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Totodată, se stabilește viteza maximă admisă în afara localităților pentru vehiculele din categoria A2 (motociclete cu puterea maximă de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kw/kg şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale, n.r.), respectiv 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri. De asemenea, se introduce o nouă contravenție: nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea, în timpul mersului, va fi sancționată cu amendă între 870 și 1.160 lei.
Retragerea permisului de conducere
O altă modificare vizează o nouă situație în care permisul auto poate fi retras: „Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație. Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore”, se arată în Ordonanță.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

prins în flagrant - droguri de risc

Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar