Cu câteva zile în urmă relatam că un urs a dat iama într-o gospodărie din centrul Câmpulungului într-o zonă cu trafic greu şi a ucis trei porci. Episodul s-a repetat în cursul nopţilor de marţi spre miercuri şi miercuri spre joi la Bughea de Sus. Oamenii sunt de-a dreptul îngroziţi, se tem pentru vieţile lor şi ale copiilor şi presupun că este acelaşi animal care a atacat în municipiul de la poalele Mateiaşului, dar şi la Valea Mare Pravăţ. În prima noapte, sălbăticiunea a intrat în curtea unei femei şi a luat un porc de vreo 60 kg. Culmea e că gospodăria se află tot în zona centrală a comunei. Crezând că este vorba despre un hoţ, proprietara a sesizat poliţia, însă jandarmii şi poliţiştii sosiţi la faţa locului au găsit urmele lăsate de labele ursului. În cea de a doua noapte, jivina a rupt gardul şi a intrat într-o gospodărie de pe malul râului Bughea, unde atacat un porc pe care l-a sfăşiat pe spate.
Proprietarul casei se întorsese de la schimbul doi și abia apucase să-şi schimbe hainele când a auzit câinii lătrând. A ieşit şi la lumina lanternei a văzut ditamai ursul deasupra porcului. Temându-se să nu fie atacat, omul s-a retras şi a început să facă zgomot. Speriată, sălbăticiunea a sărit gardul, a traversat râul şi s-a făcut nevăzut, dar după vreo jumătate de oră a dat atacul asupra altui porc porc dintr-o gospodărie de pe malul celălalt al apei.
Oamenii spun că, până acum, nu s-a mai întâmplat ca ursul să ajungă până în centrul comunei. În trecut s-au mai confruntat cu astfel de situaţii, dar au fosta atacate gospodării de la marginea pădurii.
Primarul Nicolae Tarbă a luat legătura cu factorii responsabili şi va întreprinde toate demersurile pentru ca ursul să fie capturat şi mutat din zonă. Cum astfel de cazuri nu sunt singulare ân ţară, ministrul Mediului, Taczos Barna, spunea că deja în România nu se mai poate vorbi exclusiv despre o intervenție umană asupra habitatului urșilor pentru a explica incursiunile tot mai dese ale acestora în zonele locuite, ci despre o înmulțire excesivă a populației de urși. Tocmai de aceea, ministerul pe care îl conduce pregătește o modificare a legislației pentru ca autoritățile să poată interveni imediat atunci când un urs atacă în mod repetat, astfel încât animalele agresive să poată fi capturate şi mutate în zone nepopulate, iar în cazuri extreme chiar să fie împușcate în maximum 24 de ore. Ordonanța ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie. Barna a declarat că, în acest an, au fost de zece ori mai multe apeluri la 112 faţă de 2016 prin care oamenii reclamă prezenţa urşilor în localităţi.
Dar, până când organele abilitate vor rezolva problema, pentru a-şi apăra vieţile şi avutul locuitorii din Bughea de Sus sunt hotărâţi să stea de veghe în fiecare noapte, pentru a preveni alte noi atacuri ale ursului.
Citeşte şi ...
Perioada sărbătorilor nu trebuie să fie un coșmar pentru mulți oameni și pentru animale!
Dragoș Predescu, Prefectul județului Argeș: “Perioada sărbătorilor nu trebuie să fie un coșmar pentru mulți ...