Acasă / EVENIMENT / Urşii au făcut prăpăd în judeţ

Urşii au făcut prăpăd în judeţ

În Argeş sunt peste 1.200 de exemplare
În Argeş sunt peste 1.200 de exemplare
Animale omorâte, garduri, rupte, coteţe şi grajduri distruse. Pe scurt, în ultimii ani urşii au făcut prăpăd în zeci de gospodării din judeţ. În ultima perioadă, cum de altfel am mai şi relatat, aflate în căutare de hrană, fiarele își fac tot mai mult simțită prezența în localităţi argeşene, ajungând chiar până în apropiere de oraşe. Piteşti, Mioveni, Budeasa, Mărăcineni, Băbana, Bălileşti, Arefu, Mălureni, Brăduleţ, Corbi, Lereşti, Rucăr, Sălătrucu, Stoeneşti, Vlădeşti, Bughea de Jos, Bughea de Sus, Poienari de Muscel, Cocu, Cicăneşti, Dâmbovicioara sunt doar câteva dintre localităţile în care sălbăticiunile înfometate au dat atacul. Le-au căzut pradă oi, miei, păsări, porci, capre, vite. Îngroziţi, oamenii îşi tem nu doar avutul, ci şi vieţile. Ale lor şi ale copiilor. Anunţate, autorităţile au făcut şi ele ce au putut. Au emis avertizări Ro-Alert, prin care s-a semnalat prezenţa urşilor, şi cu ajutorul jandarmilor, al poliţiştilor, al pompierilor, al sătenilor au reuşit să alunge fiarele. Care nu prea se mai sperie nici de lumină, nici de sirene, nici de bubuiturile petardelor. Nici gardurile electrice nu-i ţin la distanţă.
Relocarea nu mai e o soluţie
Urşii nu mai găsesc hrană suficientă în pădure, fiindcă omul le-a cam distrus habitatul natural. Şi atunci ei coboară din codru, intră în localităţi, iar pe unde trec, rămâne dezastru în urma lor. Căutând mâncare, animalele s-au adaptat, s-au obişnuit cu omul şi nu mai au teamă de nimic. „Au pui şi caută hrană. Înainte fugeau de lumină. Ca să îi ţină la distanţă, oamenii au tras lumină și la grajduri și la cotețe dar degeaba. Acum nu mai au nicio tremă de lumină, de foc, de nimic. Oamenii sunt disperați. Vorbesc între ei la telefon, iar subiectul de discuție nu este altul decât ursul. Încercăm să-l îndepărtăm şi vine înapoi”, spunea primarul unei comune. „Parcă nici nu mai contează că ne distrug totul prin gospodării, ne iau animalele din grajduri şi păsările. Ce aşteaptă decidenţii, să omoare oameni ca să se intervină? Relocarea nu mai este o soluţie, pentru că urşii revin repede în zonele de unde au fost luaţi”, afirma un alt edil.
S-a înmulţit peste măsură
Potrivit unui studiu de specialitate, primul din ultimii opt ani, populaţia de urs în România este între 7.536 şi 8.093 de exemplare. Protejat de lege, ursul carpatin s-a înmulţit peste măsură, ajungându-se astfel la o densitate medie de 11 exemplare la 100 de kilometri pătraţi. Asta a generat o creştere constantă a conflictelor om – urs, dar şi a numărului şi valorii pagubele generate de această specie. Judeţele cu cele mai multe probleme provocate de urs în ultimii patru – cinci ani sunt Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Bacău, iar statul a plătit peste 21 de milioane de lei despăgubiri pentru pagubele făcute în gospodării. Potrivit autorităţilor de mediu, anul acesta, în Argeș, aproape 40 de persoane din 19 localităţi au suferit pagube în valoare de aproximativ 82.000 de lei.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Accident rutier între trei vehicule pe A1, km 88 (3)

Accident rutier între trei vehicule pe A1, km 88

Accident rutier între trei vehicule, produs pe A1, km 88, sensul spre Pitești. Sunt identificate ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar