Acasă / EVENIMENT / Urşii au făcut victime!Aproape 480 de urşi vor fi vânaţi!

Urşii au făcut victime!Aproape 480 de urşi vor fi vânaţi!

atac-urs
În urma unei discuţii purtate cu dl. Armand Chiriloiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş, am aflat că, la această dată, în judeţ au fost inventariaţi peste 1.200 de urşi. „Pe cele şase fonduri de vânătoare ale DSA sunt peste 420 de exemplare – 18 dintre ele fiind pe Transfăgărăşan -, numărul optim fiind undeva sub 300, diferenţa până la 1.200 regăsindu-se pe fondurile de vânătoare private. De-a dreptul îngrijorător este că, mai ales cu 2016 când s-a interzis vănătoarea la urs, s-au înregistrat circa 150 de atacuri asupra omului, 14 dintre ele soldându-se, din nefericire, cu moartea victimelor. Lipsa hranei, reducerea habitatului, iernile blânde au favorizat creşterea populaţiei de urs şi în loc de unul sau doi, acum femelele fată trei – patru pui. În altă ordine de idei, trebuie schimbat modul de abordare a problemei, nu se mai face un management sustenabil, nu sunt consultaţi specialiştii silvici, care cunosc exact realitatea din teren. De asemenea, trebuie spus că nu se mai face distribuirea hranei pentru urs, întrucât, protejată de lege, nu este specie de vânat”, ne-a declarat dl. Armand Chiriloiu.
Aproape 480 de urşi vor fi vânaţi
În ultima sa zi de mandat, Tanczos Barna, ministrul Mediului, a semnat un ordin de recoltare a urşilor. „În ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire și intervenție pentru populația de urși: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 exemplare cu scop de intervenție. Viaţa umană este mai presus de orice!”, a transmis fostul ministru pe reţelele de socializare. Din surse neoficiale am reţinut că, în Argeş, urmează a fi împuşcaţi 30 de urşi, care înseamnă cotă de prevenţie. „La acest moment nu avem o informare oficială cu privire la numărul de exemplare care urmează a fi recoltate. Ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după care va fi publicat în Monitorul Oficial şi abia atunci vor avea o cifră exactă, precum şi repartiţia pe fundurile cinegetice din judeţ. Ceea ce vă pot spune cu certitudine este că, atât la nivel naţional, cât şi judeţean, numărul de exemplare care urmează a fi recoltate este foarte mic faţă de cât ar trebui. Deşi ONG-urile se agită şi susţin că ordinul de recoltare ar servi interesului industriei de vânătoare, îi dau dreptate fostului ministru, care a pus viaţa omului mai presus de orice”, a mai declarat dl. Chiriloiu.
Nu plecaţi singur pe munte
Incidentele, unele tragice, înregistrate în ultima perioadă, în care urşii şi-au părăsit habitatul natural, s-au apropiat tot mai mult de oameni sau chiar i-au atacat, au băgat spaima în crescători de animale, fermieri sau tursişti care iubesc drumețiile pe munte. De aceea, spun specialiştii, trebuie ştiute şi respectate câteva reguli simple, chiar dacă imprevizibilitatea animalului şi viteza de reacţie a acestuia nu pot fi anticipate nici de cei mai mari cunoscători ai acestei specii.
Iată ce trebuie făcut pentru a evita un conflict cu ursul : asigurați-vă că zona unde vă deplasați nu este una cunoscută pentru atacurile urșilor sau prezența acestora; nu plecați niciodată neînsoțiți, mergeți într-un grup de patru sau mai mulți oameni și rămâneți împreună; faceți mult zgomot, discutați tare între voi, sau chiar să cântaţi; purtaţi agăţat de rucsac un aşa-zis BellBear (clopoțel anti-urs), care sună de fiecare dată când te mişti; nu plecați niciodată pe ceață sau ploaie, deoarece animalele se simt în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestări meteo şi ies în căutarea hranei; purtați întotdeauna în rucsac petarde, fumigene sau orice alte obiecte care scot un zgomot puternic, precum şi spray anti-urs cu piper; nu vă aventurați în zone unde câmpul vizual este redus din cauza copacilor deși sau a vegetației, mergeți doar pe poteci mari și zone unde câmpul vizual este bun; în caz de întâlnire cu ursul, încercați pe cât posibil să nu vă panicați şi în niciun caz nu fugiți; ridicaţi braţele deasupra capului pentru a da impresia de mărime şi retrăgeţi-vă încet cu faţa la sălbăticiune.
Abandonaţi mâncarea
La fel, aruncaţi rucsacul în direcţia opusă pentru că, cel mai probabil, fiara este interesată de mâncare, nu de om; nu vă interpuneţi între ursoaică şi pui; împachetați cât mai bine hrana încât să nu miroasă prea tare şi nu mâncați în locurile împădurite, care ar putea fi frecventate de urşi; dacă mergeţi cu cortul, agăţaţi mancarea într-un copac la 100 de metri distanţă; în cazuri extreme, ochiți un copac care să vă permită cățărarea și după ce vă asigurați că sunteți în siguranță, sunați după ajutor; deși este un bun cățărător, ursul nu va fi interesat să se urce în copac dacă nu este provocat, sau dacă bagajul pe care îl purtați nu miroase puternic a mâncare; dacă vă fură bagajele, nu încercaţi să le recuperaţi; dacă vă atacă animalele din gospodărie, nu vă riscați viața angajându-vă într-o luptă, clar inegală, cu ursul în încercarea de salvare; dacă atacul este în desfășurare, sunați de urgență la 112 și așteptați într-un loc sigur sosirea forţelor de intevenţie; prezența câinilor poate fi de ajutor.
Pentru a evita producerea unor evenimente deosebite, cu consecinţe dintre cele mai grave, cel mai bine este să se evite pătrunderea în habitatul natural al urşilor, să nu li se ofere hrană, drumeţiile montane să se facă numai pe trasee turistice cunoscute şi, aşa cum am mai precizat, niciodată singur ci numai în grup.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

conducere-agresivă

Sancționat contravențional pentru conducere agresivă

În ziua de 3 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au depistat un ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar