Săptămâna trecută, s-a încheiat, la Belgrad, cea de-a doua întâlnire, în acest an, a Congresului Comisiei pentru Activități Curente care se ocupă cu implementarea de proiecte și programe care pot fi derulate în cadrul administrațiilor regionale(județe) și locale(orașe). Vicepreședintele CJ Argeș, Simona Brătulescu, a fost prezentă în cadrul acestui congres, în calitate de membru supleant al Consiliului Europei și reprezentant al autorităților regionale din România, de unde s-a întors cu niște cifre nu tocmai îmbucurătoare referitoare la abuzul sexual asupra copiilor din Europa. Întâlnirea reprezentanților celor 47 de state membre a avut ca scop promovarea “Convenției Lazarote”. Este vorba despre un document, elaborat la nivel de Consiliul Europei, care promovează dezvoltarea de politici și programe destinate protecției copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzului sexual(incest, pornografie, prostituție, trafic de persoane, coruperea, solicitarea prin internet, exploatarea sexual și abuzul sexual). În acest moment, în Europa, un copil din cinci(așa se și numește Campania: UNUL din CINCI) este victima unei forme sau alteia de violență sexuală, una dintre cele mai grave forme de violență asupra copiilor. La nivel de Argeș, din fericire, statisticile oficiale ne arată că avem cazuri sporadice, ceea ce înseamnă că partea de prevenție, prin campaniile de conștientizare în comunitățile cu persoane de condiție socială modestă sau cu nivel de educație scăzut, și-a făcut efectul, însă trebuie continuată. La finele anului trecut și în primul trimestru al acestui an, statisticile arată că, la nivel de Direcția Generală pentru Protecția Copilului Argeș, s-au înregistrat șase cazuri de abuz sexual asupra copiilor și șapte cazuri de copii implicați în trafic de persoane- la nivel de 2016, iar în primul trimestru al anului 2017, avem trei cazuri de abuz sexual asupra unor copii.Rolul autorităților locale și regionale în această luptă este de asigurare și promovare a siguranței și bunăstării copiilor și tinerilor care trăiesc în perimetrul lor, conlucrând cu parteneri din sectorul privat sau organizații publice. Practic, se dorește dezvoltarea unei culturi prin care orașele și regiunile să fie mai apropiate de copil și să-i permită acestuia, cât și celor tineri, să participe activ la formarea unor comunități libere de violență sexuală.
Adunarea Națională a Consiliului Europei a înființat deja o Rețea de Contact Parlamentar pentru coordonarea acțiunilor parlamentare naționale, europene și internaționale cu scopul de a combate violența de acest gen asupra copiilor. Rețeaua are deja 49 de membri și facilitează schimbul de exemple pozitive ale acțiunilor legislative și politice implementate în fiecare stat-membru.
“Fiecare administrație publică locală trebuie să colaboreze eficient, postând pe website-ul instituției link-ul care deschide pagina Consiliului Europei-UNUL din CINCI, trebuie să continuăm să organizăm sesiuni de informare, în școli, prin intermediul instituțiilor abilitate, în centrele pentru tineret și personal, să ne instruim permanent specialiști în acest sens care să susțină discuții și seminarii pe tema violenței sexuale asupra copiilor. De asemenea, avem în vedere continuarea colaborării cu ONG-urile, cu mass-media și cu sectorului privat, în direcția aceasta. Un rol important îl vor avea psihologii din școli, dar și părinții, familiile și îngrijitorii acestor copii care trebuie să învețe, la rândul lor, cum să recunoască semnele exploatării și abuzului sexual la un copil și ce măsuri să ia“, spune vicepreședintele CJ Argeș, Simona Brătulescu și membru supleant în Consiliul Europei.
Acasă / SOCIAL / Vicele CJ Argeș, Simona Brătulescu, se implică în stoparea violenței asupra copiilor
Citeşte şi ...
Prețurile biletelor și al abonamentelor rămân neschimbate, la Filarmonica Pitești
Filarmonica Pitești pune în vânzare, miercuri, 8 ianuarie 2025, de la ora 8.00, la sediul ...