În contextul prelungirii avertizării de cod portocaliu de ninsori, viscol, ger şi intensificări ale vântului emise de meteorologi, sub incidenţa căruia se află şi Argeşul, cea mai afectată este, în continuare, zona de sud a judeţului. Astfel, în noaptea de luni spre marţi s-a acţionat pe întreaga reţea de drumuri judeţene cu material antiderapant şi cu autobasculante prevăzute cu lamă. Pe DJ 508 Furduieşti – Teiu – Buta, pe DJ 659 Bradu – Ştefan cel Mare, pe DJ 504 Buzoeşti – Popeşti şi pe DJ 679 Lunca Corbului – Bârla a nins viscolit toată noaptea. Pe drumuri s-au depus cantităţi importante de zăpadă, grosimea stratului fiind între 30 şi 70 de centimetri.
Zăpadă
Ieri după-amiază, stratul de zăpadă măsura 15 cm la Stolnici, 14 cm la Piteşti, 30 cm la Morăreşti, 20 cm la Curtea de Argeş, 24 cm la Câmpulung, 55 cm la Fundata şi 192 cm la Bâlea Lac.
Blocaje temporare
În cursul nopţii de luni spre marţi, mai multe tiruri au rămas blocate în comuna Cetăţeni pe DN 72, dar şi pe DN 73 la ieşirea din Câmpulung către Braşov, unde câteva vehicule grele n-au putut urca. La fel, luni seară, peste 400 de vehicule au rămas blocate la DN 7 la intrarea în Morăreşti dinspre Vâlcea, din cauza a două tiruri care au derapat şi s-au aşezat de-a latul drumului. Coloana de maşini se întindea pe mai bine de 10 km, iar circulaţia a fost reluată aproape de miezul nopţii.
Bolnavă cărată pe braţe
O situaţie aparte a apărut la Teiu, unde pe lângă autovehiculele oprite pe perioada intervenţiei de degajare a drumului, un utilaj de deszăpezire a ajuns în şanţ şi a fost nevoie de ajutorul altor colegi. Mai grav a fost că, din cauza zăpezii, ambulanţa solicitată ieri-dimineaţă nu a putut ajunge la o bolnavă. În acest context, primarul Florin Dumitru, care a fost prezent întreaga noapte alături de echipele de la deszăpezire, a mers, alături de alţi cetăţeni, acasă la pacientă şi au cărat-o mai întâi cu un tractor, apoi pe braţe până la locul unde aştepta echipa medicală.
Sare insuficientă
Una dintre cauzele care au dus la apariţia acestor situaţii o constituie faptul că rezervele de sare s-au epuizat. Potrivit şefului Secţiei Drumuri Naţionale Piteşti, Gheorghe Mihăiţă, dacă în toamnă se constituise un stoc de peste 3.000 tone de sare, intervenţiile repetate pe arterele de circulaţie au dus la consumarea stocului. Ieri, directorul Mihăiţă ne-a declarat că a fost lansată comanda pentru sare şi se aşteaptă sosirea autocamioanelor. Problema e că nu se ştie ora sosirii, întrucât salina are multe comenzi şi o parte din mineri sunt în grevă.
Accidente
Au fost şi câteva incidente rutiere, dar, din fericire, nu s-au înregistrat decese sau răniri grave. Astfel, Ilie M., de 24 de ani, din Merişani, conducea un Mercedes Sprinter dinspre Piteşti către Curtea de Argeş. Fiindcă n-a păstrat distanţa în mers, a lovit un Cielo condus regulamentar de Ion N., de 36 de ani, din Piteşti, pe care l-a împins într-un stâlp. Accidentul s-a soldat cu rănirea uşoară a acestuia, precum şi a celor doi copii ai săi, o fată de trei ani şi un băiat de nouă ani. Tot la Bascov, Flavius C., de 22 de ani, din Drăganu, circula cu un Fiat Punto spre Vâlcea. Întrucât nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, la Valea Ursului a derapat într-o curbă şi a acroşat lateral o maşină condusă de Vasile F., de 27 de ani, din Garoafa, Vrancea, şi scos în afara carosabilului. Flavius şi însoţitorul său, Alexandru M., de 23 de ani, din Drăganu, au suferit răni uşoare. În fine, ieri-dimineaţă, Liviu M., de 32 de ani, din Mioveni, se îndrepta spre Vâlcea la volanul unui tir încărcat cu piese auto. Ajuns la Drăganu, din cauza neadaptării vitezei la carosabilul acoperit cu zăpadă, într-o curbă a pierdut controlul volanului, a derapat şi după ce a lovit un gard, s-a oprit într-un stâlp. Văzând ce se întâmplă, Sorin A., de 51 de ani, din Dâmboviţa, care conducea tot un tir, ca să evite coliziunea a tras dreapta de volan. Cele două vehicule nu s-au ciocnit, dar tirul dâmboviţeanului a rupt glisiera de pe marginea şoselei. Şoferul din Mioveni a fost amendat cu 870 lei.