Acasă / EVENIMENT / Zeci de oi si capre au fost măcelărite de şacali la Stîrci – Costeşti

Zeci de oi si capre au fost măcelărite de şacali la Stîrci – Costeşti

În vara anului trecut, în zona Curtea de Argeş au fost semnalate primele atacuri comise de şacali în gospodăriile unor cetăţeni. La acea dată semnalele trase au fost tratate cu superficialitate, însă după scurt timp atacurile s-au reluat. Sub colţii sălbăticiunilor au căzut iepuri, capre, oi şi păsări.
Măcel la stână.oi atacate de sacali costesti-fotopress24 (11)Cu o astfel de nefericită situaţie s-a confruntat Ion Florea, de 36 de ani, din Costeşti, proprietarul unei stâne amenajate la marginea satului Stârci. Miercuri noapte, omul a fost trezit de lătratul furios al câinilor. A ieşit din cameră şi a văzut câinii smucind înnebuniţi în lanţ. Pe moment nu şi-a dat seama despre ce e vorba, dar s-a dus şi a deschis uşa saivanului. Când a intrat, a simţit că i se taie picioarele. În faţa privirilor i se înfăţişau imagini de coşmar: zeci de oi şi capre zăceau sfârtecate în tot adăpostul, unele cu burţile sparte şi măruntaiele împrăştiate peste tot. Altele, muşcate de beregată sau de burtă, agonizau întinse pe paie. Buimăcit de cele constatate, bărbatul a dat fuga la veterinar. La stână au sosit tehnicianul veterinar Gheorghe Iordache şi medicul Virgil Coman, care au început o adevărată luptă pentru a salva cât mai multe dintre animalele rănite. Şi au reuşit să repună pe picioare, cum se zice, toate oile şi caprele care nu aveau muşcături profunde şi nu pierduseră prea mult sânge. oi atacate de sacali costesti-fotopress24 (8)Cu toate acestea, la numărătoare a rezultat că 40 de oi şi capre, dintre care 20 erau gestante şi urmau ca nu peste multe zile să fete, fuseseră sfârtecate de animale sălbatice. Paguba este estimată undeva între 15.000 şi 20.000 lei, iar proprietarul a sesizat autorităţile. Iniţial s-a crezut că stâna a fost atacată de lupi sau câini maidanezi, însă urmele muşcăturilor şi urmele imprimate pe sol conduc la concluzia că vinovaţi de măcel nu sunt nici câinii fără stăpân şi nici lupii, ci şacalii. Văzând prăpădul, pe Ion Florea parcă-l încerca regretul că nu a lăsat câinii liberi, că poate aşa paguba ar fi fost mult mai mică…

oi atacate de sacali costesti-fotopress24 (16)Gospodării în pericol
Vă reamintin că, la sfârşitul anului trecut, mai mulţi cetăţeni din Curtea de Argeş, care locuiesc la curte, au reclamat că animale din gospodărie le-au fost ucise de sălbăticiuni. Şi atunci s-a crezut că lupii sau maidanezii au dat iama în coteţe, dar până la urmă s-a dovedit că vinovată de prăpăd era o haită de şacali, despre care se crede că s-a pripăşit în apropiere de pârâul Valea Iaşului, precum şi în zona Căuta. Hingherii serviciului specializat din municipiul Basarabilor au scotocit ambele zone, dar n-au găsit decât urmele şi culcuşurile sălbăticiunilor, care şi-au mutat sălaşul. De-abia în decembrie 2015, oficiali guvernamentali au recunoscut public că în România s-au înmulţit haitele de şacali. Sute de mii de gospodării ale oamenilor care locuiesc la munte sau în apropierea pădurilor, a locurilor cu vegetaţie deasă sunt în mare pericol, pentru că, în căutare de hrană, sălbăticiunile părăsesc arealul lor natural, intră în sate şi atacă gospodăriile cetăţenilor. Avertismentul a fost transmis chiar de Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, potrivit căruia populaţiile de urşi, şacali şi lupi s-au înmulţit peste măsură. Se presupune că şacalii ar fi migrat din Bulgaria şi s-au răspândit pe tot cuprinsul ţării, iar unele haite au ajuns şi în Argeş, unde au provocat pagube însemnate, cei mai afectaţi fiind crescătorii de animale. oi atacate de sacali costesti-fotopress24 (15)Dacă situaţia este atât de gravă cum se anunţă, se impune ca autorităţile abilitate să dispună urgent măsuri eficiente de combatere a şacalilor, care nu sunt doar dăunători, fiindcă produc pagube prin curţile oamenilor, ci şi periculoşi, pentru că atacă omul chiar şi atunci când nu se simt încolţiţi.

Val Nicolau /Foto-Mihai Neacsu

Despre Administrator

Citeşte şi ...

incendiile la locuințe

Când totul dispare, ce mai rămâne?

Deși tragem periodic semnale de alarmă, incendiile la locuințe continuă să provoace tragedii. În primele ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar