Acasă / EVENIMENT / Zeci de rudari suspectaţi de sclavagism la Berevoeşti

Zeci de rudari suspectaţi de sclavagism la Berevoeşti

DescinderiBerevoesti-fotopress-24ro (2)O grupare de romi este acuzată de sclavagism, în sensul că răpea oameni, pe care ulterior îi supunea la tratamente inumane. Femei, copii şi persoane cu handicap erau legaţi cu lanţuri, biciuiţi şi obligaţi să muncească, iar unele dintre victime au fost răpite şi sechestrate. Pe scurt, aceasta este povestea incredibilă a unui caz fără precedent în ţară prin amploarea lui, descoperit de poliţişti în comuna argeşeană Berevoeşti.Ieri, poliţişti de la Combaterea Criminalităţii Organizate din Piteşti şi Craiova au executat, sub directa coordonare a procurorilor DIICOT Piteşti, o acţiune de amploare la zeci de persoane suspectate de… sclavagism! 60 de poliţişti şi peste 200 de jandarmi argeşeni, puternic sprijiniţi de mascaţii de la Serviciul de Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi „Fraţii Buzeşti” Craiova, au făcut 40 de percheziţii domiciliare la casele rudarilor din cătunul Gămăceşti. Descinderile constituie o premieră, având în vedere că este vorba despre probarea activităţii infracţionale a circa 90 de suspecţi bănuiţi de exploatarea unor persoane vulnerabile, de regulă fără adăpost, fără familie, fără sursă de existenţă. Cei vizaţi de descinderi sunt suspectaţi că ar fi exploatat peste 65 de persoane, pe care le obligau să muncească în gospodării, la tăiat de lemne în pădure, dar şi să fure sau să cerşească. Printre victime s-ar afla inclusiv femei şi copii.

DescinderiBerevoesti-fotopress-24ro (5)Cătun sub asediu
La primele ore ale dimineţii de ieri, pe uliţele cătunului Gămăceşti şi-au făcut apariţia peste 60 de autovehicule ale poliţiei, jandarmeriei şi parchetului. Aproape 300 de poliţişti, jandarmi şi mascaţi de la Acţiuni Speciale, respectiv Brigada Mobilă a Jadarmeriei Craiova înarmaţi până în dinţi, însoţiţi de reprezentanţi ai DGASPC Argeş şi de două ambulanţe SMURD, s-au împrăştiat la zeci de adrese. Localitatea părea că este asediată de forţele de ordine şi într-un fel chiar aşa a fost. La apariţia oamenilor legii, suspecţii au sărit asupra lor cu pari, furci şi topoare, fiind nevoie de intervenţia în forţă a mascaţilor poliţiei şi jandarmeriei, pentru ca situaţia să fie ţinută sub control. Cu acest prilej, au fost descoperite cinci sclavi, dintre care doi copii vârstă de 10, respectiv 12 ani ţinuţi în lanţuri. Ultimul dormea afară, era nemâncat şi abia putea articula cuvinte. Ambii au fost preluaţi de DGASPC, aduşi la Piteşti şi internaţi într-un centru de ocrotire.

DescinderiBerevoesti-fotopress-24ro (6)Structuraţi pe relaţii familie
Potrivit anchetatorilor, reţeaua era una destul de extinsă şi există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2008 şi până în prezent, rudarii în cauză s-au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie. Suspecţii ar fi desfăşurat activităţi comerciale cu material lemon procurat atât legal, cât şi din tăieri ilegale, iar pentru comercializarea lemnului ar fi recrutat 40 de persoane minore şi majore. Ulterior, prin constrângere, inducere în eroare sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau, „recruţii” au fost supuşi exploatării prin supunerea la munci grele şi îndeplinirea de servicii în mod forţat, precum şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei. Ca să-şi atingă scopul, „stăpânii” au recurs la metode care au adus victimele în stare de aservire şi lipsire de libertate.

DescinderiBerevoesti-fotopress-24ro (1)Răpiţi de pe stradă
În unele cazuri, susţin procurorii DIICOT, victimele era răpite din locuri publice, mai exact de lângă biserici, gări şi autogări, sau chiar din propriile locuinţe, iar membrii grupurilor le duceau la domiciliile lor din Gămăceşti. Aici prin constrângere forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile împricinaţilor, cât şi în apropierea cătunului, cum ar fi să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale, să taie ilegal copaci din pădurile de la marginea localităţii şi să transporte lemnele cu caiii înapoi în cătun. Aici erau încărcate în autoutilitarele rudarilor plecau să le vândă în special în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj.

DescinderiBerevoesti-fotopress-24ro (3)Legaţi şi schingiuiţi
„Modalităţile de constrângere exercitate de către suspecţi, metode prin care victimele erau forţate să presteze muncile respective, constau în ameninţări repetate şi regulate şi lovituri aplicate cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor. De cele mai multe ori victimele nu primeau mâncare iar când primeau, li se ofereau resturi de mâncare, erau legate cu lanţuri sau chingi ori încuiate pe timpul nopţii pentru ca să nu poată fugi, iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos etc). Există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual”, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de DIICOT.

DescinderiBerevoesti-fotopress-24ro (4)Aduşi la audieri
Operaţiunea de ieri dimineaţă este pusă la cale de aproape o jumătate de an, timp în care ofiţerii BCCO au audiat peste 65 de persoane victime ale rudarilor din Gămăceşti, astfel aflând ce se întâmplă în acel cătun relativ izolat de restul comunei. Unul dintre sclavi, originar din Dâmboviţa, a declarat că, fiind în căutarea unui loc de muncă, a venit de bunăvoie în Argeş, dar că niciun moment nu şi-a închipuit ce chinuri avea să îndure. Tot poliţiştii spuneau că, atunci când încercau să se împotrivească sau să fugă, victimele erau legate şi târâte pe prin cătun, pentru a fi date exemplu. Tocmai de aceea ni se pare de-a dreptul inexplicabil că autorităţile locale habar n-aveau de ce se întâmplă sub nasul lor. La rândul lor, cel mai probabil remându-se de represalii, sătenii afirmau că nu ştiu nimic din ce făceau rudarii. În cauză a fost începută urmărirea penală împotriva a 40 de persoane care în cursul zilei de ieri au fost escortate la sediul DIICOT Piteşti pentru a fi audiate şi rămâne de văzut câţi dintre împricinaţi vor fi reţinuţi, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul IGPR.

Val. N.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

conducere-agresivă

Sancționat contravențional pentru conducere agresivă

În ziua de 3 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au depistat un ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar