Acasă / SOCIAL / Ambulanţe blocate de viitură la Miceşti

Ambulanţe blocate de viitură la Miceşti

Argeşul a fost unul dintre cele 27 de judeţe care s-au aflat sub atenţionare cod galben de inundaţii, perioadă în care hidrologii au avertizat că vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Gunoaie aduse la vale
Cea mai afectată zonă a fost satul Păuleasca din comuna Miceşti, unde, luni după-amiază, s-au produs viituri pe pâraiele Păuleasca şi Valea Troislav, iar apele au adus la vale tone de gunoi. Mai multe imagini au fost postate de localnici pe reţelele de socializare şi, văzându-le, reprezentanţi ai Prefecturii s-au autosesizat. „O echipă de la Comisariatul Judeţean Argeş din cadrul Gărzii de Mediu a plecat să identifice zona, respectiv posibila provenienţă a deşeurilor”, a declarat subprefectul Adrian Bughiu.

Întoarcerea – imposibilă
Mai gravă a fost însă situaţia în care s-au aflat echipajele medicale din două ambulanţe care, tot luni după-amiază, au fost blocate de viituri. Incidentul s-a produs în jurul orei 16, echipajele de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi de la SMURD au fost solicitate pentru a interveni la o persoană aflată în stop cardio-respirator. Din păcate, pacientul a murit. La întoarcere echipajele au fost prinse de apele furioase. Potrivit dr Marian Hiru, managerului Ambulanţei Argeş, medicii ar fi trebuit să iasă din tură la ora 20, dar pentru că le-a fost imposibil să se deplaseze chiar şi pe jos, oamenii au rămas cazaţi peste noapte la localnici.

Intervenţii cu buldoexcavatorul
Ieri, autorităţile au intervenit cu un buldoexcavator pentru a recupera atât personalul medical, cât şi ambulanţele. În acest context, tot ieri, după cum ne-a informat conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea (ABAAV), reprezentanţi ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miceşti, ai ISU Argeş şi ai ABAAV au acţionat pentru limitarea pagubelor. „ABAAV a intervenit în zona afectată cu un trailer şi un excavator cu braţ scurt pentru realizarea, în regim de urgenţă, a unor lucrări de protecţie a malurilor celor două pâraie (la confluenţa dintre ele). Lucrările continuă pentru stabilizarea malurilor în aval”, au precizat reprezentanţii instituţiei.

Imagine dezolantă
„Referitor la gunoaiele pe cursul de apă în zona Păuleasca, vă informăm că toate acestea, în special pet-uri, sunt duse de viitura care a spălat malurile pârâului. Este imaginea dezolantă a unui fenomen care rezultă din obiceiul neschimbat al unora de a arunca gunoaiele la gârlă. Ca administrator al resurselor de apă ne confruntăm cu această problemă pe aproape toate cursurile de apă şi facem eforturi mari pentru a o gestiona, dar nu vom putea înlătura efectul, dacă nu va fi eliminată cauza. Aceste gunoaie le vom găsi acum în lacurile de acumulare, inclusiv în cel de la Piteşti, care a fost ecologizat la începutul lunii aprilie şi a fost colectată peste o tonă şi jumătate de deşeuri”, au mai informat reprezentanţii ABAAV. Din păcate, cu toate acţiunile desfăşurate, cu toate semnalele de alarmă trase de-a lungul timpului privind pericolul pe care-l reprezintă depozitarea deşeurilor pe malurile sau în albiile apelor, cu toată campania de sensibilizare a opiniei publice pentru păstrarea apelor curate, problema rămâne de actualitate. Iar autorităţile locale, deşi au compartimente specializate în cadrul primăriilor, nu se implică suficient pentru a preveni astfel de situaţii şi nu aplică amenzi. De ce? Pentru a nu pierde voturi la viitoarele alegeri.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Augustina Popovici

“Omul de fier” – înmânat soției sculptorului Constantin Popovici

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar