Acasă / EVENIMENT / Persoane reţinute pentru fraude informatice

Persoane reţinute pentru fraude informatice

PerchezitiiInformatice06Poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), coordonaţi de procurori DIICOT Piteşti au efectuat 14 percheziţii domiciliare pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de fraude informatice. Trei persoane au fost reţinute.

Descinderi în patru judeţe
Descinderile au avut loc în ultima zi a lunii trecute în judeţele Argeş (mai exact la Piteşti, Merişani şi Călineşti), Vâlcea, Teleorman şi Olt, iar în urma percheziţiilor au fost ridicate trei laptopuri, două hard disk-uri, şase telefoane mobile, şase cartele SIM, patru memory-stick-uri, o tabletă, un token (dispozitiv utilizat ca metodă de autentificare a utilizatorului în aplicaţia Internet Banking/Mobile Banking, care generează coduri unice valabile pentru o singură introducere, utilizate atât pentru accesul în aplicaţie, cât şi pentru transmiterea operaţiunilor către bancă, n.r.), un card bancar, 2.300 euro şi 7.500 lei.

Suspecţi după gratii
În urma percheziţiilor efectuate, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pe bază de ordonanţă pentru o perioadă de 24 de ore trei suspecţi. Ei sunt Constantin Daniel Luţă, de 35 de ani, din Spineni, Olt, Constantin Marian Gonţ, de 33 de ani, din Drăgăşani, Vâlcea, şi Robert Claudiu Chiran, de 23 de ani, din Piteşti, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la fraudă informatică în formă continuată şi spălare a banilor, de asemenea în formă continuată.

Vindeau vrabia de pe gard
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014-2016, a fost constituit un grup infracţional organizat de către inculpatul Constantin Daniel Luţă, la care ulterior au aderat Constantin Marian Gonţ şi Robert Claudiu Chiran, precum şi alte persoane care urmează să fie identificate, cu scopul săvârşirii infracţiunii de fraudă informatică. Concret, indivizii vindeau vrabia de pe gard, cum se zice, în sensul că postau anunţuri fictive pe site-uri de specialitate privind vânzarea unor bunuri pe care în realitate nu le aveau. Consecinţa este că au fost prejudiciate zeci de persoane, care au plătit preţul produselor la care se refereau anunţurile de vânzare.

Creduli traşi pe sfoară
În fapt s-a reţinut că, începând cu luna decembrie a anului 2014, membrii grupului infracţional au introdus pe site-uri specializate anunţuri de vânzare a unor bunuri precum telefoane mobile, utilaje agricole, cărucioare pentru copii, aparate electrocasnice etc, pe care niciodată nu le-au avut, determinând şi prin corespondenţa purtată prin e-mail persoane interesate de achiziţionarea respectivelor mărfuri să plătească în conturile bancare deschise în acest scop anumite sume de bani, ulterior nefiindu-le livrate bunurile plătite.

Conturi deschise în Polonia
Potrivit anchetatorilor, în cadrul grupului infracţional organizat, Constantin Daniel Luţă a avut rolul de a racola persoane dispuse să deschidă conturi la unităţi bancare din Polonia, în care urmau să fie virate sume de bani de către clienţi interesaţi să achiziţioneze bunurile la care se refereau anunţurile fictive postate pe site-urile de specialitate. Ulterior, sumele virate în respectivele conturi erau transferate în conturi bancare „colectoare”, deschise la bănci din România de către persoane racolate. Din cercetări a rezultat că inculpaţii Gonţ şi Chiran au deschis conturi bancare, punând la dispoziţia lui Luţă datele necesare accesului, prin internet banking, în respectivele conturi de unde au fost transferate sumele de bani, precum şi a datelor conturilor bancare în care au fost transferaţi banii şi a cardurilor ataşate acestora prin folosirea cărora au fost efectuate retrageri de numerar de la ATM-uri.

Păgubiţi din 17 ţări
„Prin activitatea infracţională, membrii grupării au prejudiciat persoane din Marea Britanie, Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Germania, Coreea de Sud, China, Israel, Arabia Saudită, Regatul Haşemit al Iordaniei, Belgia, Norvegia şi Rusia. Prejudiciul cauzat de către cei trei inculpaţi este de peste 72.000 euro”, se precizează într-un comunicat transmis de DIICOT.
La acţiune au participat şi ofiţeri de poliţie din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate Vâlcea şi Teleorman, luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale Argeş, precum şi jandarmi, iar suspecţii vor fi prezentaţi Tribunalului Argeş cu propunerea de arestare preventivă.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

locurile alocate M.A.I.

Au început înscrierile în unitățile de învățământ postliceal ale Poliției Române!

Sesiune de recrutări deschisă pentru școlile de poliție, poliție de frontieră, dar și pentru instituții ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar