Acasă / EVENIMENT / Prevenire furturi din ATM ( bancomate )

Prevenire furturi din ATM ( bancomate )

Pentru utilizarea cardului în deplină siguranţă, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii impreună cu Serviciul Investigaţii Criminale vă recomandă să aveţi în vedere următoarele :
• SEMNEAZĂ CARDUL pe verso în chenarul rezervat în acest scop, în momentul primirii acestuia, folosind un pix cu pastă;
• DISTRUGE PLICUL ce conţine Codul PIN primit de la Banca dupa ce l-ai memorat;
• NU scrie niciodată Codul PIN pe spatele cardului;
• NU introduce Codul PIN pe site-uri de internet şi nu-l divulga telefonic;
• PASTREAZĂ cu grijă cardul şi NU DEZVĂLUI informaţiile specifice de identificare (număr card, data expirării, nume, etc) altor persoane, chiar dacă acestea sunt sau se prezintă drept angajaţi ai Băncii;
• ASIGURĂ-TE că în timpul tranzacţiilor efectuate cu folosirea Codului PIN, acesta nu este dezvăluit (voluntar sau involuntar) altor persoane;
• NU răspunde niciodată mesajelor primite via SMS / e-mail prin care ţi se solicită date personale (numărul de card, data expirării cardului, Codul PIN);
• NU împrumuta cardul altor persoane;
• ASIGURĂ-TE că în cursul tranzacţiilor comerciale cardul rămâne sub atentă supraveghere;
• Anunţă imediat furtul sau pierderea cardului la numărul de telefon oferit de către banca care a eliberat cardul
• Protejează cu mana introducerea Codului PIN în ATM sau POS când efectuezi tranzacţii
• Nu accepta ajutorul “binevoitor” al persoanelor care se oferă a te ajuta la retragerea de numerar de la ATM
• Banca va proceda la blocarea accesului cardului la cont imediat după primirea telefonului de anunţ al pierderii/furtului cardului/tranzacţii suspecte.

• Pentru orice probleme legate de utilizarea cardului tau te rugăm să te adresezi doar băncii care a eliberat cardul şi nu comerciantului sau băncii comerciantului/ATM-ului la care ai utilizat cardul.

FOARTE IMPORTANT !
1. Înainte de a introduce cardul în cititorul A.T.M.-ului verificaţi dacă există piese detaşabile pe cititorul de card sau dacă există o anexă recent adăugată pe tastatură sau pe dispozitivul de eliberare a banilor.
2. Dacă există orice urme reziduale de clei în zona tastaturii sau a cititorului de card există suspiciunea ca aparatul să fi fost recent pregătit pentru fraudare.
3. Verificaţi partea de sus a aparatului, dacă există obiecte ce în mod normal nu au ce căuta în respectivul spaţiu (chiar un pachet de ţigări, o carte, o doză de răcoritoare), există posibilitatea ca acestea să ascundă camere video miniaturale destinate a capta codul PIN tastat.
Este foarte important ca în momentul în care aţi derulat întreg demersul şi totuşi nu reuşiţi să scoateţi suma de bani solicitată, să nu părăsiţi zona bancomatului până la soluţionarea situaţiei.

Apelaţi numărul afişat pe aparat pentru clarificarea pe loc a situaţiei operaţiunii bancare nereuşite, iar dacă se exclud situaţii de genul lipsă de fonduri, card nefuncţional, expirat, bancomat off-line – toate aceste ipoteze afişate în clar pe ecranul bancomatului – apelaţi de îndată numărul de urgenţă 112. În ipoteza în care părăsiţi zona, persoana care a stat la pândă în scopul fraudării, în lipsa altor pericole, vine şi recuperează dispozitivul de captare, cu tot cu banii Dvs.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

combaterea cerșetoriei (1)

Acțiuni pentru combaterea cerșetoriei în zona centrală a orașului

În ultimele două zile, polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică au desfășurat acțiuni specifice ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar