Aşa cum au procedat guvernările trecute, aşa procedează şi cea a lui Ponta: în 2014 angajările la stat vor fi blocate, şansele ca actuala structură, una extrem de rigidă şi de coruptă, a aparatului bugetar să fie schimbată fiind aproape nule.
Ineficienţa sistemului bugetar românesc nu este de ieri de astăzi. Ştiu de la rude şi de la cunoştinţe că, pe vremea lui Ceauşescu, se dădeau ,,atenţii’’ serioase şi trebuia să ai un CV de militant comunist impecabil pentru a ajunge într-o instituţie de control sau pe la celebrele departamente TESA (tehnic, economic, social, administrativ) din întreprinderile socialiste, cea mai bună alternativă pentru a evita contactul direct cu strungul sau cu războaiele de ţesut. În plus, aceste posturi îţi garantau şi accesul la bunuri şi servicii mult superioare faţă de cele ale muritorilor de rând, ţinând cont de penuria din anii ’80.
După aşa-zisa revoluţie, mirajul unei funcţii în aparatul de stat a persistat. Mediul privat era în primele zile de existenţă, aşa că o funcţie călduţă la stat, cu salariu mic, dar completat de atenţii şi şpăgi, fără prea multă muncă şi fără mari răspunderi, era dezideratul fiecărui absolvent. Atunci, ca şi acum, ca să ajungi să lucrezi prin vreo primărie sau pe la vreo administraţie nu trebuia să fii un profesionist de top. Ajungea să fii ruda cuiva, o amantă a vreunui director sau, ca ultimă alternativă, să fii militant de partid.
Cum naiba o putoare să-şi dorească să lucreze în mediul privat, loc unde, dacă nu ai performanţă, ai zburat imediat, când poţi plimba două hârtii pe la vreo instituţie şi gata? Timpul trece, leafa merge! Oricum, sunt rarisime cazurile când vreun lucrător din instituţiile statului răspunde vreodată, în faţa cuiva.
Acum, hai să nu înfierăm toţi bugetarii! În rândurile de mai sus m-am referit doar la acei funcţionari care freacă… hârtia de la un birou la altul. Personalul TESA din instituţiile româneşti este supradimensionat şi ştie toată lumea acest lucru. Săptămânile trecute, presa a arătat că la structura bucureşteană care se ocupă de prinderea maidanezilor de pe străzi, din aproape 50 de angajaţi, nu sunt decât trei hingheri când, aşa cum ar fi fost normal, raportul trebuia să fi fost invers.
Aşa se întâmplă în mai toate instituţiile româneşti, unde contabilii, juriştii şi secretarele depăşesc ca număr personalul ,,direct productiv’’, asta ca să facem o paralelă cu structura organizatorică a unei întreprinderi.
România are nevoie de medici (unde deficitul este de mii sau chiar zeci de mii de cadre medicale) şi de alţi specialişti, pe diferite domenii, aşa că măsura guvernării Ponta, de a îngheţa posturile bugetare, este de neînţeles.
În plus, actualul aparat bugetar, înţesat de nepotisme şi de corupţie, trebuie primenit o dată şi o dată cu oameni tineri, cu adevăraţi specialişti, nu plimbători de hârtii, pentru a avea un stat funcţional şi în care banul contribuabilului să fie cheltuit cu eficienţă. Aşa cum am scris şi în titlu, ca orice stat, România are nevoie de bugetari, dar nu de cei care sunt acum, marea lor majoritate!
Sursa: argesplus.ro Foto : Mihai Neacsu
Citeşte şi ...
Autoturism răsturnat în afara părții carosabile la Boteni
Accident rutier, autoturism răsturnat în afara părții carosabile, în comuna Boteni. Intervin pompierii de la ...