Acasă / EVENIMENT / Gala Laureaților Premiilor Muzicale Dinu Lipatti

Gala Laureaților Premiilor Muzicale Dinu Lipatti

În perioada 10 – 11 aprilie 2024, a avut loc cea de-a IX-a ediție a Festivalului-Concurs Premiile Muzicale Dinu Lipatti, dedicat tinerelor talente. Festivalul a fost organizat de Muzeul Județean Argeș, în parteneriat cu Teatrul Alexandru Davila Pitești, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești și Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș.

Astăzi, la Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca a avut loc Gala Laureaților Premiilor Muzicale Dinu Lipatti. Tinerii artiști și-au etalat talentul și măiestria prin recitaluri de excepție, impresionând publicul prezent. Alături de tinerii participanți, părinții și îndrumătorii lor, au fost prezenți vicepreședintele Adrian-Dumitru Bughiu și Roxana Stoenescu, director executiv Direcția Cultură, Turism și Tineret din cadrul Consiliului Județean Argeș.

„În urmă cu 3 ani și jumătate când am preluat latura aceasta de responsabilitate a Consiliului Județean, ne-am dorit ca toate entitățile noastre pe zona de cultură să facă proiecte comune și, iată, mă bucur să constat că, astăzi, trei dintre ele – Teatrul Alexandru Davila, Școala Populară de Arte și Meserii și Centrul Județean de Cultură și Arte, s-au alăturat Muzeului Județean Argeș și fac parte dintr-un proiect care ne onorează. Pe de altă parte, mă bucur că acest spațiu prinde viață. Conacul de la Fundățeanca e un loc încărcat de istorie și cultură și e de datoria noastră să punem în valoare acest edificiu. Îi felicit pe toți premianții, iar mulțumirile noastre se îndreaptă, în primul rând, către părinții acestor copii pentru că nicio performanță nu se poate face fără sprijinul familiei.”, a transmis vicepreședintele C.J. Argeș, Adrian-Dumitru Bughiu.

„Cu fiecare nouă ediție a Festivalului-Concurs Dinu Lipatti, îi aducem un emoționant omagiu genialului pianist Dinu Lipatti – personalitate marcantă a muzicii clasice, care a contribuit la renumele artei și culturii românești pe plan mondial. Prin pasiunea și interpretarea sa inconfundabilă, Lipatti a devenit o legendă a muzicii clasice, care continuă să bucure melomanii de pretutindeni și să îmbogățească viața culturală internațională – în pofida scurtei sale existențe pământești. Spirit îndrăgostit de peformanța muzicală, Lipatti a fost un adevărat magician al pianului, ce va rămâne viu în eternitate”, a declarat Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.

Au fost acordate premii pentru trei secțiuni: Pian, Vioară și Canto Clasic. Premianții fiecărei categorii de vârstă au primit trofee și diplome, în semn de recunoaștere a dedicației pentru arta muzicală instrumentală și interpretativă.

Pentru sprijinul acordat în derularea proiectelor culturale, directorul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu, a acordat Placheta de Excelență vicepreședintelui Consiliului Județean Argeș, Adrian-Dumitru Bughiu.

Casa Memorială Dinu Lipatti, situată în comuna Leordeni, conservă obiecte legate de viața și activitatea marelui pianist și compozitor român. Printre cele mai importante exponate se află un pian Bechstein – ale cărui clape au prins din nou viață pe parcursul Galei Laureaților Premiilor Muzicale Dinu Lipatti. În fața edificiului se află și un bust al artistului, realizat de sculptorul Ion Irimescu.

Crescut într-o familie cu tradiție muzicală, Dinu Lipatti a beneficiat din fragedă copilărie de recunoașterea și cultivarea înclinațiilor sale muzicale. În cei 16 ani de carieră artistică, din cei 33 de ani de viaţă, Lipatti s-a situat între marii pianişti ai lumii, devenind, postum, membru al Academiei Române.

Compozițiile lui Dinu Lipatti, între care Fantezie pentru pian, vioară și violoncel Op. 1 (1933), Șătrarii, suită pentru orchestră Op. 2 (1934), Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră Op. 3 (1936), Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5 (1938), Sonatină pentru mâna stângă (1941) au rămas, în cea mai mare parte, inedite.

Sergiu Tuhuțiu, tânăr pianist român consacrat pe scenele internaționale și președinte al Asociației Lipatti Music Production, afirmă despre Dinu Lipatti: “Pentru muzicieni, Lipatti e o minune, pentru melomani – o alinare, pentru necunoscători – un pianist, iar pentru pianişti – o icoană.”

Despre Administrator

Citeşte şi ...

articolelor pirotehnice

Perioada sărbătorilor nu trebuie să fie un coșmar pentru mulți oameni și pentru animale!

Dragoș Predescu, Prefectul județului Argeș: “Perioada sărbătorilor nu trebuie să fie un coșmar pentru mulți ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar