În perioada 21 – 24 iunie 2022, la Lyon (Franța) a avut loc Adunarea Generală a Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone (AIRF), în care județul Argeș este membru din anul 2003. Delegația care a reprezentat județul nostru a fost condusă de Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș. Alături de delegația Consiliului Județean Argeș a fost prezentă și doamna Anca Opriş, Consul general al României la Lyon.
Adunarea a fost și una festivă fiind marcată aniversarea a 20 de ani de la crearea AIRF. Lucrările au fost conduse de dl. Laurent Wauquiez, președinte al Regiunii Auvergne Rhones – Alpes și Președinte al Asociației.
Au fost aprobate rapoartele de activitate, rapoartele financiare pe anul 2021 și componența Biroului, din care Argeșul face parte. S-a identificat necesară aprobarea documentului strategic pentru perioada 2022 – 2025 care stabilește viziunea, valorile și misiunile pentru această perioadă, precum și planul de acțiune având ca axe centrale: *afirmarea rolului regiunilor; * dezvoltarea francofoniei economice; * adaptarea politicilor teritoriale pentru mediul înconjurător, apă, biodiversitate și climat; * formarea, cultura și locurile de muncă pentru incluziunea tinerilor.
Din agenda de lucru au făcut parte întâlnirile regionale dedicate politicilor publice ale colectivităților locale francofone, în favoarea tineretului, în cadrul cărora Regiunea Normandia (Franța), Regiunea Diffa (Niger), Județul Argeș (România), Guvernoratul Kinshasa (Congo), Guvernoratul Ngazidja (insulele Comore) și Regiunea Sud Provence- Alpes- Coasta de Azur (Franța) au prezentat modele de bună practică privind politicile locale de tineret.
Din partea județului Argeș, doamna Roxana Stoenescu, director executiv Direcția Cultură, Turism și Tineret a Consiliului Județean, a avut o intervenție cu tema „Instrumente de susținere pentru proiectele de tineret în sectorul cultură, sport, mediu înconjurător”, fiind prezentată valoarea adăugată a programului derulat de CJ Argeș. De asemenea, s-a creionat posibilitatea participării Argeșului la proiectul Prix Liberte inițiat de regiunea Normandia (Franța).
Cu ocazia deplasării în Regiunea Auvergne Rhone Alpes, delegația CJ Argeș a avut o întâlnire de lucru și cu doamna Christiane Brunet, vicepreședinte al Consiliului General Savoia, responsabilă cu tineretul, familia și relațiile internaționale, având în vedere parteneriatul reînnoit în anul 2019 între județul Argeș și departamentul Savoia. Din cauza situației pandemice, relațiile de colaborare au fost întrerupte, iar obiectivele acestei întâlniri au fost exprimarea dorinței de reluare a acestor legături și perspectivele cooperării.
Vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu a reiterat aceeași dorință de continuarea a parteneriatului și a propus câteva teme de actualitate:
1. Continuarea colaborării dintre Serviciul Public Salvamont din Argeș și Serviciul de Salvare Montană din Savoia (exemplu: participarea profesioniștilor la intervenții/evacuări din medii abrupte – sezon estival și la intervenții de avalanșă, schimburi între formatorii câinilor de intervenție – sezonul de iarnă); 2. Schimburi de bune practici între specialiștii din instituțiile locale, pe subiecte care vor fi stabilite în această toamnă; 3. Dezvoltarea montană și turismul, prin prisma faptului că recent au fost create nouă comitete de masiv, iar Argeșul, prin vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu, deține președinția Comitetului de masiv Făgăraș. A fost menționat faptul că legislația românească a fost elaborată după legislația franceză și expertiza profesioniștilor savoiarzi ar putea constitui prilej de schimburi de bune practici. Problematicile expuse de Adrian Bughiu au fost legate de depopularea zonelor montane, măsurile pentru stabilizarea populației în aceste zone, măsurile de susținere a fermierilor, dezvoltarea micilor industrii și nevoia unor programe pentru corelarea învățământului agricol cu nevoile identificate la nivel de masive montane. Propunerile de acțiuni concrete vor fi stabilite în această toamnă, urmând ca anul viitor acestea să devină operaționale.
Asociația Internațională a Regiunilor Francofone a fost creată în 2002, cu scopul de a încuraja francofonia, de a favoriza schimburile și experiențele între regiunile membre, în spiritul solidarității și diversității.
Citeşte şi ...
Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...