Acasă / EVENIMENT / Apele Române: Ne așteaptă trei luni de secetă cumplită!

Apele Române: Ne așteaptă trei luni de secetă cumplită!

Conform unei prognoze a Apelor Române-Administrația Bazinală Argeș-Vedea, precipitațiile pentru perioada august-octombrie se vor situa în intervalul a 30%-80% față de media multianuală. Practic, până la sfârșitul lui octombrie vor cădea ploi în cantități la jumătate față de normal. Iată comunicatul celor de la Apele Române:
In luna iulie 2013 regimul hidrologic al bazinelor hidrografice din Romania s-a situat la valori cuprinse intre 30-80% din valorile debitelor medii multianuale lunare, mai mari (80-100%) in cursul superior si mijlociu al Ialomitei si pe raurile din Dobrogea. Cele mai mari valori (peste normalele lunare) s-au inregistrat pe raurile din bazinele hidrografice Barlad, Putna si Rm.Sarat datorita cantitatilor insemnate de precipitatii cazute in prima decada a lunii iulie, iar cele mai mici (10-30% din normalele lunare) pe Barzava, Moravita, Caras, Nera si Cerna.
In prima zi a lunii iulie 2013 debitele au fost in crestere datorita precipitatiilor cazute si propagarii pe raurile din bazinele hidrografice: Vedea, Arges, Buzau, Susita, Putna, Rm.Sarat, Barlad, Trotus, Jijia, pe cursurile superioare si mijlocii ale Crisurilor, pe afluentii din bazinul mijlociu si inferior al Oltului si pe raurile din Dobrogea. Pe celelalte rauri debitele au fost in scadere, exceptand cele din Banat unde au fost stationare. Precipitatiile importante cantitativ inregistrate in sudul si estul tarii au determinat cresteri insemnate de niveluri si debite, cu depasiri ale COTELOR DE APARARE in bazinele Barladului, Argesului si pe raurile din Dobrogea. Au fost depasite COTELE DE INUNDATIE pe Barlad-Bacesti, Racova-Oprisita, Tutova-Radeni, Lipova-Lipova si COTELE DE ATENTIE pe cursul inferior al Barladului si pe unii afluenti ai sai (Sacovat, Stavnic, Berheci), pe Nicolina, Susita, Milcov, Dambovita, Topolog si Casimcea
In intervalul 2-4 iulie debitele au fost in scadere, exceptand raurile din sud-vest unde au fost stationare. Cresteri de niveluri si debite datorita propagarii s-au inregistrat pe cursurile mijlocii si inferioare ale Barladului si ale afluentilor sai, unde s-au mentinut depasite in general COTELE DE ATENTIE.
In intervalul 5-8 iulie debitele au fost in general stationare. Cresteri zilnice, datorita precipitatiilor sub forma de aversa cazute, s-au inregistrat in prima zi a intervalului pe cursul superior al Barladului, cu depasirea COTEI DE ATENTIE la statia hidrometrica Negresti, in a doua zi pe Lapus, Tarnava Mare, Nera, cursul superior al Oltului si pe unii afluenti ai sai din bazinul mijlociu, in a treia zi pe Prahova si pe afluentii din bazinul mijlociu si inferior al Siretului, cu depasirea COTEI DE ATENTIE pe Cotatcu afluent al Ramnicului Sarat, iar in ultima zi a acestui interval s-au inregistrat cresteri mici pe Crasna, Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru, Aries, Cibin, Tarnave.
In intervalul 9-19 iulie debitele au fost in general in scadere. Cresteri datorita precipitatiilor cazute si propagarii s-au inregistrat in intervalul 9-12 iulie pe raurile din jumatatea de vest a tarii, pe afluentii de dreapta ai Siretului si izolat, in Dobrogea. In data de 9 iulie, datorita unei ploi torentiale cazute pe raza localitatii Rasova din judetul Constanta, s-au format torenti care au condus la inundatii locale, iar in data de 10 iulie s-a inregistrat o viitura rapida pe cursul superior al Crasnei, datorita unei ploi torentiale, insemnate cantitativ, care a determinat depasirea COTEI DE INUNDATIE la statia hidrometrica Crasna. Cresteri de niveluri si debite s-au mai inregistrat in data de 13 iulie pe Teleajen, Olt superior si pe raurile din bazinele Siretului si Prutului, in 14 si 17 iulie pe raurile din Dobrogea si in data de 16 iulie pe un areal mai extins din Maramures si Crisana, cu depasirea COTEI DE INUNDATIE pe raul Crasna la statia hidrometrica Crasna.
In luna august 2013 pe baza elementelor statistice de lunga durata, a estimarilor meteorologice si avand in vedere situatia hidrometeorologica de la sfarsitul lunii iulie 2013 se estimeaza ca regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse intre 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) in bazinul Ialomitei si in bazinele mijlocii si inferioare ale Argesului si Vedei si mai mici pe Barlad, Putna, Rm.Sarat (10-30% din normalele lunare).
Din punct de vedere al fenomenelor hidrologice periculoase, principala caracteristica va fi intensificarea regimului hidrologic deficitar pe majoritatea raurilor.
De asemenea sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide in timpul ploilor torentiale, caracteristice lunii august, cu probabilitate mai mare de producere pe raurile din zonele de munte din jumatatea de nord a tarii.
In luna septembrie 2013 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici pe Trotus, Putna, Rm.Sarat, Barlad si pe afluentii Prutului (10-30% din normalele lunare).
Din punct de vedere al fenomenelor hidrologice periculoase, in luna septembrie riscul principal va fi reprezentat de mentinerea regimului hidrologic deficitar instalat in lunile anterioare.
In luna octombrie 2013 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari in bazinul hidrografic al Ialomitei si in bazinul superior al Oltului ( 50-80% din normalele lunare) si mai mici pe Barlad, Putna, Rm.Sarat (10-30% din normalele lunare).
Valorile debitelor medii ale raurilor si debitele medii afluente in lacurile de acumulare prognozate pentru luna august 2013, precum si estimarile prognostice ale debitelor medii pentru lunile septembrie si octombrie 2013 sunt prezentate in anexe.

Dan Badea

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Sancțiuni-aplicate-de-polițiști

Acțiuni ale polițiștilor piteșteni

În ziua de 26 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au acționat pe ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar