Acasă / EVENIMENT / Conferința cu tema „Salvgardarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial în context activ și în context pasiv”

Conferința cu tema „Salvgardarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial în context activ și în context pasiv”

Acad. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie și Folclor Constantin Brăiloiu al Academiei Române, a susținut, la Pitești, conferința cu tema „Salvgardarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial în context activ și în context pasiv” în fața unui public numeros.Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Argeș prin Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș în colaborare cu Ministerul Culturii prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și a avut drept parteneri instituționali Universitatea Constantin Brâncoveanu din Pitești și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare – Facultatea de Litere.Concepută ca un spațiu de dezbatere pentru valorificarea patrimoniului cultural imaterial, conferința, desfășurată în format hibrid, a reunit peste 250 de persoane – a reunit specialiști remarcabili, recunoscuți de lumea științifică a domeniilor etnologice și cunoscuți și apreciați creatori și interpreți și a fost moderată de prof. univ. dr. habil. Gabriela Nedelcu-Păsărin, președintele Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Ministerul Culturii.

Din partea Consiliului Județean Argeș a fost prezentă Roxana Stoenescu, director Direcția de Cultură, Turism și Tineret din cadrul CJ Argeș, care a apreciat nivelul înalt al evenimentului. „Prezența atâtor specialiști reprezentativi pentru acest domeniu, până la nivel academic, arată că interesul pe care Consiliul Județean Argeș îl arată folclorului și tradiției populare este unul binemeritat. Felicit, în acest context, și inițiativa Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș.Acest eveniment important are loc în debutul acestui an în care sărbătorim 20 de ani de când Adunarea Generală a UNESCO a adoptat Convenția pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Nu întâmplător această conferință internațională este găzduită în Argeș, fiind organizată de Centrul Județean de Cultură și Arte, instituție subordonată Consiliului Județean Argeș. Anul trecut, grație eforturilor și activităților susținute de acest Centru, ale dnei manager Elena Iagăr și ale întregii sale echipe, am obținut statutul de partener instituțional al CNR UNESCO. Și, tot în 2022, am găzduit Gala Tezaurelor Umane Vii, unde am fost onorați să avem două Tezaure Umane Vii, prin Petre Măsală și dna Viorica Olivotto. Vom continua organizarea de evenimente importante sub egida UNESCO pentru că toate acestea arată preocuparea pe care Consiliul Județean o are pentru păstrarea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești. Este de datoria noastră, a tuturor, și în special a dvs, a specialiștilor, să păstrăm vii aceste tradiții și să le transmitem mai departe”, a apreciat Roxana Stoenescu.
„Prezența doamnei academician ne onorează și ne obligă în egală măsură. Am trăit momente unice, pe care nu le vom uita, le vom păstra în memoria instituției, în istoria locului, în istoria Argeșului ca spațiu al patrimoniului cultural imaterial”, a declarat Elena Iagăr, managerul CJCA Argeș.În pauza evenimentului, a fost vernisată o expoziție extrem de interesantă, prezentată de Șezătoare Argeș&Muscel, în care au fost expuse ii aflate în diverse faze de lucru, reproduse după modele vechi din muzee sau chiar din colecții private ale Argeșului.Inedită și deosebit de apreciată a fost demonstrația de interpretare muzicală la țiteră susținută de rapsodul popular Tică Vasile împreună cu elevii lui de la Secția externă Galeșu a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

a furat un parfum

Reținut după ce a furat un parfum dintr-un magazin din Pitești

În ziua de 30 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au continuat ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar