Acasă / SOCIAL / CUPA MARTISORULUI LA SAH! “MENS SANA IN CORPORE SANO”

CUPA MARTISORULUI LA SAH! “MENS SANA IN CORPORE SANO”

Sahul ii ajuta pe copiiIn zilele de sâmbătă și duminică, 27-28 februarie 2016, cluburile de șah Clubul de Sah MICUL REGAT si A.C.S. ALFIL Pitești, impreună cu Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Arges precum și Sc. Gimnaziala „Tudor Vladimirescu” Pitesti, in calitate de gazdă a turneului, organizează un concurs de șah pentru elevii sub 14 ani, intitulat “Cupa Mărțișorului 2016”. Locul de desfașurare este asigurat prin bunăvoința conducerii școlii gimnaziale nr. 20 (Tudor Vladimirescu, Pitești).
Se vor desfășura două turnee: unul pentru elevii legitimați și unul pentru elevii nelegitimați, adică cei incepători. Premiile sunt asigurate de organizatori și constau in cupe, medalii, diplome, premii surpriză, premiile fiind acordate pe categorii de vârstă.
Participarea elevilor la această competiție sahistă va fi una numeroasă avand in vedere faptul ca prin inființarea Clubului de Sah MICUL REGAT, numarul sportivilor juniori legitimați din județul Arges s-a dublat in prima fază, iar in urma turneelor ce urmează sa fie organizate si desfasurate in județul nostru in cursul anului 2016 si cu implicarea instructorilor de sah Ovidiu Stancu si Mihai Serban, precum si cooptarea lui Cristache Toculeț, avem convingerea ca numărul juniorilor șahiști ai județului Argeș se va cvintupla.
Având in vedere faptul că la ediția precedentă a campionatului de șah, desfașurată la același sediu, au participat 80 de elevi, la această ediție se așteaptă participarea a peste 100 de juniori luând in calcul faptul ca și-au anuntat prezenta și juniori din alte județe cum ar fi Valcea si Brașov, lucru fără precedent in istoria sahului juvenil argeșean.
Reprezentantul șahului argeșean Cristache Toculeț, participant la mai multe finale naționale, turnee internaționale si la doua campionate mondiale de sah, precizează că: “șahul se numără printre ramurile de sport (sport olimpic) care impun o anumită ţinută: disciplină, combativitate, respectarea unui regulament. Se organizează întreceri, competiţii de masă şi la nivel de performanţă se alcătuiesc ierarhii şi clasamente, se desemnează campioni.
Şahul este un joc logic şi contribuie la formarea gândirii, făcând ca procesele gândirii să fie mai bine ordonate şi mai eficiente, devenind prin aceasta, instrument de disciplinare şi modelare a gândirii tinerilor în general şi a elevilor în special.
Jocul de şah are un important rol educativ care se poate manifesta prin relaţia şah-scoală, având următoarele caracteristici:
– armă a educaţiei şi formării culturale a omului;
– obiect pentru întărirea autodisciplinei;
– mijloc de recreere si întrecere.
Importanţa jocului de şah rezultă din următoarele:
– dezvoltă puterea de imaginaţie a copilului;
– stimulează capacitatea de a anticipa, de a alege mutarea, varianta din multele pe care le are la dispozitie (copilul învaţă să gândească, să aibă o gândire creatoare), toate acestea făcute într-un timp limitat pe care el singur să şi-l împartă cât mai bine, adică să ştie să dozeze efortul creierului (organul gândirii şi al conştiinţei);
– obisnuieşte pe copii cu o gândire decisă si cât mai eficientă;
– facilitează activitatea ştiinţifică precum si matematica dar şi alte materii sau discipline;
– dezvoltă latura intelectuală, fiind un sport al minţii ce te învaţă să fi calculat şi ordonat;
– copii curajoşi devin mai prudenţi iar cei prudenţi devin mai curajoşi;
– restabileşte echilibrul dezvoltării armonioase a omului conform dictonului latin „mens sana in corpore sano“ (Juvenal).”
Este important faptul că mișcarea șahistă in județul Argeș a luat o amploare fara precedent in ultimul an, având in vedere faptul că la finalele Campionatelor Naționale de Sah Individual – juniori din anul 2015 si anul 2016 din județul Argeș au participat 23 de elevi, dintre care 3 elevi, au confirmarea de a participa la Campionatul Mondial de Sah Scolar din luna noiembrie 2016, lucru fără precedent in ultimii 50 de ani.
Organizatorii turneului de șah “CUPA MARTISORULUI 2016” le urează tuturor participantilor mult succes!

Despre Administrator

Citeşte şi ...

incendiile la locuințe

Când totul dispare, ce mai rămâne?

Deși tragem periodic semnale de alarmă, incendiile la locuințe continuă să provoace tragedii. În primele ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar