Acasă / EVENIMENT / Descinderi cu mascaţi la suspecţi de fraudă informatică

Descinderi cu mascaţi la suspecţi de fraudă informatică

perchezitii-Arges-fotopress24.ro-Mihai-Neacsu

Pocurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a IGPR, au coordonat efectuarea de către structurile de combatere a criminalității organizate din cadrul tuturor brigăzilor de combatere a criminalității organizate din opt judeţe a 26 de percheziții domiciliare și punerea în aplicare a 51 mandate de aducere.
Ordine europene de anchetă
Acţiunile au fost desfășurate în baza a cinci ordine europene de anchetă emise de autoritățile judiciare din Belgia într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și spălare a banilor. Activitatea a făcut parte dintr-o amplă acțiune operativă desfășurată simultan pe teritoriul a şapte state europene și privește cercetările ce se efectuează în trei cauze penale instrumentate de autoritățile judiciare din Belgia cu un prejudiciu estimat de 400.000 de euro.
Falsificau carduri de carburant
În fapt, autorităţile judiciare din Belgia vizează o activitate infracțională constând în fraude cu carduri de alimentare cu carburant începută în anul 2018 și continuată până în luna martie 2022. Suspecții, de origine română, foloseau ca mod de operare diverse tehnici de skimming cum ar fi montarea de dispozitive pe pompele de carburant din stațiile de distribuire carburanţi pentru a obține datele electronice conținute pe banda magnetică a cardurilor originale de combustibil și a codurilor PIN ale acestora. Cu datele electronice obținute clonau acele carduri rezuiltând astfel altele false care le permiteau să cumpere combustibil în mod fraudulos.
Rambursări ilegale
„Menționăm că, potrivit normelor belgiene, toate camioanele care circulă pe drumurile publice sunt obligate se fie dotate la bord cu un On Board Unit (OBU), care este întotdeauna pornit și care facturează doar kilometrii parcurși pe drumurile cu plată. Cardurile de combustibil false au fost folosite pentru a încărca bani pe dispozitivul belgian de raportare a taxelor rutiere. Ulterior, folosind dispozitivul de raportare a taxei rutiere (OBU), suma încărcată pe dispozitiv, dar necheltuită efectiv cu taxa de drum, era rambursată în conturile bancare aflate sub controlul persoanelor implicate în activitatea infracțională”, precizează DIICOT.
Perchezițiile domiciliare au fost efectuate de către poliţiştii Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca (nouă descinderi), Bacău (şase), Piteşti, Timișoara, Oradea, Iași, București (câte două) şi Craiova (una).
Bani, arme, droguri şi sechestru
În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate două portofele fizice de moneda virtuală, 26 de telefoane mobile, 27 unități de stocare, şapte laptopuri, o tabletă, 21 OBU (On Board Unit), 52 de carduri din plastic prevăzute cu bandă magnetică, un card alb fără bandă magnetică, 76 de carduri bancare, 30 de grame substanță vegetală de culoare brun maronie susceptibilă de a fi canabis, patru pistoale din care unul cu bile din plastic (airsoft) și trei cu bile de cauciuc, precum și sumele de 134.100 de lei, 12.420 euro, 100 dolari canadieni și 2.100 lire sterline.
Persoanele față de care au fost emise mandate de aducere au fost conduse la sediul unităților de poliție angrenate în acţiune pentru audiere și continuarea cercetărilor. În cadrul acțiunii au fost puse în aplicare şapte mandate europene de arestare (dintre cele opt transmise în vederea punerii în executare). De asemenea, a fost emis și pus în aplicare un ordin european de indisponibilizare prin care s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor a 21 de persoane fizice și juridice, precum și asupra a 90 de conturi bancare până la concurența sumei reprezentând prejudiciul cauzat. Acţiunea a beneficiat de sprijinul EUROJUST, activitățile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, de investigații criminale, de criminalistică şi de intervenție rapidă și jandarmi, iar la activități au asistat și ofițeri de poliție din Belgia.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Comemorarea a 20 de ani  Mihăilești, Buzău

Comemorarea a 20 de ani de la tragicul accident din Mihăilești, Buzău

În data de 24 mai 2004, destinul a scris o pagină însângerată a istoriei pompierilor ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar