Acasă / SOCIAL / Dezvelirea bustului statuar al sergentului GHEORGHE STAN

Dezvelirea bustului statuar al sergentului GHEORGHE STAN

Iata cum a fost descris actul de eroism al soldaților: „O parte din turci s-au predat, o parte au scapat fugind spre Plevnita cu mai marele redutei, colonelul Sevfet, dar au spus-o si mai tarziu ca nu de frica mortii au iesit la larg, dar ca sa nu își piardă degeaba viețile, caci degeaba si le au pierdut cei ramasi, rânduiți de Sevfet să se lupte până la moarte.
Steagul turcesc trebuia sa fie dus deasemenea la Plevnita, cei insarcinati cu paza lui l-au scos insa devreme, inainte ca gura redutei sa fie ocupata de vanatori. Si atunci stegarul turc care-l purta, se tot trudea prin multime cu el, ferindu-se de rusi care ii inchideau calea, el se intoarse cu fata spre romani. Steagul redutei era infasurat pe dupa o prajina ca sa nu fie vazut si recunoscut de nimeni. Dar tot fugind stegarul turc se impiedica si cazu jos si in acest timp steagul se desfacu.
Soldatul Grigore Ion vazand pe turc cazut jos cu steagul redutei, o lua la fuga spre el si cand fu aproape ochi se trase un glont. Turcul, un barbat puternic de vreo 40 de ani nu fu atins, el se scula de jos infipse puternic mana in gatul vanatorului si il tranti in noroi. Dar cand se pregatea sa traga cu pistolul, Grigore Ion, scund cum era se scula repede de jos si ii infipse baioneta in piept. Turcul cu cat simtea ca se sfarseste cu atat mai tare strangea steagul in brate, asupra lui, Grigore Ioan se aruncara alti doi turci pentru a recucerii drapelul, dar din fericire sergentul Stan Gheorghe si caporalul Nica Vasile, amandoi din batalionul al II lea de Vanatori, ii sar in ajutor soldatului roman. Ei ii culca la pamant pe turci iar steagul este cucerit de Grigore Ion, rezervist – “glotas” cum I se spunea, din comuna Malaesti catunul Dumbravesti, Prahova . Soldatul Grigore Ion, pe langa drapel se alesese cu palaria de vanator strapunsa de trei gloante si cu pomponul rupt in doua de al 4 lea glont.

Referindu-se la fapta de arme a acestor ostaşi, ziarul „Dorobanţul” din 15 noiembrie 1877 relata: „Când lupta atinsese apogeul, soldatul Ion Grigore din al doilea Batalion de Vânători, pentru gloria ţării sale, cucereşte cu cel mai mare curaj, drapelul inamicului.
Ajutat de caporalul Vasile Nica şi sergentul Gheorghe Stan, ei au dat morţii pe cei trei vrăjmaşi care apărau drapelul şi puteau să-l închine ţării”.

Cristian Vlădescu / Foto Mihai Neacşu

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Simboluri ale primăverii, oferite de polițiști

Simboluri ale primăverii, oferite de polițiști participantelor la traficul rutier

De 1 Martie, polițiștii tuturor structurilor rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, cu ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar