Acasă / EVENIMENT / Din nou descinderi în Argeş

Din nou descinderi în Argeş

Miercuri, procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Biroului de Combatere a Traficului de Migranți, au pus în aplicare 11 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Timiș, Arad și Argeș, într-o cauză privind infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat transfrontalier și trafic de migranți, în baza unui acord comun de anchetă încheiat între autoritățile din Germania, Serbia și România.

perchezitii_fotopress24
Banda de traficanţi, coordonată din străinătate
Potrivit DIICOT, în perioada 2022 – 2023, mai multe persoane de naționalitate română și turcă, sub coordonarea din exteriorul țării a unor cetățeni turci și sirieni, au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier în scopul comiterii infracțiunii de trafic de migranți (de origine turcă și irakiană) pe ruta Turcia – Bulgaria/Serbia – România – Germania. Astfel, pe teritoriul României s-au constituit mai multe celule infracționale, care au acționat în mod unitar prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria, cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, recrutarea din rândul lucrătorilor străini aflați legal în România cu vize de muncă și găzduirea temporară în diferite locuinţe zona de vest a ţării, în scopul trecerii frauduloase a frontierei dintre România și Ungaria, cu destinația finală Germania. Aceste celule infracționale au fost coordonate în permanență din exteriorul țării, liderii grupării fiind stabiliți în Turcia, Germania și Serbia. Potrivit anchetatorilor, liderii grupării au racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, care să asigure transportul.
Sute de migranţi au fost identificaţi
Pe palierul organizatoric, liderii grupului infracțional au introdus ilegal migranți în România, au recrutat migranți din rândul lucrătorilor străini aflați legal în ţară având vize de muncă și au procedat la concentrarea temporară a acestora în diferite locații din Timișoara și Arad, prin închirierea unor spații sau găzduirea în reședințe ale membrilor grupului, identificarea și utilizarea mijloacelor optime de transport în Germania prin trecerea ilegală a frontierei româno-maghiară atât cu implicarea unor şoferi profesioniști și ascunderea migranţilor în mijloacele de transport, cât și prin trecerea lor pedestru prin zone situate între punctele de trecere a graniţei României (cunoscută ca fiind zona verde).
Trasee verificate de antemergători
În funcție de segmentul de traficare, pentru fiecare transport se cerea între 4.000 şi 10.000 de euro (de exemplu, din România pentru Germania se cerea între 4.000 și 5.000 de euro). Pentru transferul și transportul ilegal de migranți, suspecții au folosit diverse autovehicule pe post de antemergător, șoferii fiind instruiți și coordonați, în permanență, de către organizatorii transporturilor, prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor (cheltuieli ocazionate de consumul de combustibil, de achiziționarea vinietelor sau a alimentelor pentru migranți). De asemenea, membrii grupării au folosit maşini închiriate sau cumpărate special pentru asigurarea transportului fie în numele unor persoane terțe, fie prin utilizarea unor documente falsificate. De cele mai multe ori, persoanele traficate au fost transportate în condiții de risc prin supraaglomerarea sau lipsa de ventilație a spațiilor disimulate.
Locuinţe schimbate periodic
În ceea ce privește găzduirea, suspecții au identificat locații utilizate pentru adăpostul temporar al migranților în momentul imediat accederii ilegale pe teritoriul României din Bulgaria sau Serbia. Locații de tip safe-house (supraaglomerate, fără respectarea unor reguli elementare de igienă sau de prevenire a răspândirii unor afecțiuni medicale) din municipiul Timișoara și Arad au fost închiriate, gestionate și schimbate periodic în scop de îngreunarea descoperirii activității infracționale. Pe parcursul perchezițiilor din România au fost depistați peste 300 de migranți traficaţi, totodată fiind identificate și ridicate autoturisme de lux și sume de bani în euro, iar nouă suspecţi au fost conduşi la audieri.
Percheziţii şi în Germania
Concomitent, pe teritoriul Germaniei au fost făcute două percheziții domiciliare și au fost puse în aplicare două mandate de aducere, suspecții fiind audiați la sediul Bundespolizeiprasidium Potsdam.
Totodată, în Serbia, a fost efectuat un control într-o locație de tip safe-house folosită de grupul infracțional pentru adăpostirea temporară a migranților. La activitățile desfășurate pe teritoriul României au participat polițiști din cadrul Bundespolizeiprasidium Potsdam și o echipă a EUROPOL din cadrul European Migrant Smuggling Centre EMSC, iar la cele desfășurate pe teritoriul Germaniei a participat o echipă din cadrul DCCO – Biroul de Combatere a Traficului de Migranți.
Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, fiind încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Germania și Serbia. Documentarea activității infracționale a fost realizată cu sprijinul EUROPOL și SELEC, acţiunea
fiind realizată cu sprijinul polițiștilor de combatere a criminalităţii organizate Timișoara şi Pitești și ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Serviciul Teritorial Timișoara, și a beneficiat de sprijinul Jandarmeriei Române. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

flagrant delict (1)

Vigilența polițiștilor a dus la prinderea în flagrant delict

În cursul zilei de 26 aprilie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Pitești au fost sesizați, ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar