Acasă / EVENIMENT / Exerciţiu de intervenţie în caz de seism

Exerciţiu de intervenţie în caz de seism

…Din fericire a fost vorba doar despre un exerciţiu de intervenţie în caz de seism, pe care l-a desfăşurat ISU Argeş în cursul zilei de ieri la Colegiul Tehnic “C.D. Neniţescu” din Piteşti în colaborare cu forţe de la Poliţie, Jandarmerie, Armată, Primărie, Salvamont, Ambulanţă, Crucea Roşie, CEZ Distribuţie, Distrigaz Reţele Sud etc. De asemenea, secţia de radioamatori a CSM Piteşti a asigurat legăturile radio între echipele angrenate în derularea aplicaţiei.
Clădiri şi reţele de utilităţi afectate
Potrivit scenariului conceput de ISU, la ora 10,30 a dimineţii de ieri, în zona subcarpatică a judeţului s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, iar unda seismică a produs pagube importante în Piteşti, unde au fost afectate reţele de apă, gaze şi electricitate, şi la unele istalaţii ale Diviziei Petrochimice Bradu de pe platforma Arpechim. De asemenea, au fost avariate mai multe clădiri, iar una dintre ele a fost Colegiul Tehnic “C.D. Neniţescu” (fostul Liceu de Chimie) Piteşti. Au fost afectate structurile de rezistenţă ale colegiului şi căminului aparţinând respectivei unităţi, o scară de acces şi alte elemente de construcţie s-au prăbuşit, la parterul căminului a izbucnit un incendiu, un elev a rămas blocat la etaj.

Concentrare de forţe

După ce şi ultimele replici ale seismului au trecut, la Colegiul “Neniţescu” s-a înregistrat o impresionantă concentrare de forţe, activităţile fiind coordonate de Comitetul Judeţean pentru Situţii de Urgenţă. Prima măsură luată a fost evacuarea celor circa 300 de elevi care erau la ore şi dirijarea lor într-un loc sigur, de unde au fost luaţi cu autocamioane ale Armatei. În câteva minute curtea şcolii s-a umplut de corturi pentru primirea şi triajul victimelor, au apărut echipele de medici, asistente şi paramedici care au asigurat asistenţă calificată, ambulanţele şi autosanitarele SMURD au asigurat transportul răniţilor la spital. În timp ce unii pompieri acţionau pentru stingerea incendiului, alţii scoteau răniţi descoperiţi sub ruine şi îi predau paramedicilor şi voluntarilor de la Crucea Roşie, o echipă de la Salvamont Argeş a intervenit pentru a coborî în siguranţă victime blocate la înălţime. După ce situaţia a fost pusă sub control, echipe ale CEZ, Distrigaz şi altor furnizori de utilităţi au remediat avariile provocate de cutremur.

Exerciţiul a reuşit

La acţiunea de ieri au fost prezenţi prefectul Cristian Soare, inspectorul şcolar general Florin Gardin, directorul DSP Argeş, dr Adrian Stoica, col. Ion Popa, inspector-şef al ISU Argeş, reprezentanţi ai instituţiilor şi operatorilor economici cu atribuţii de intervenţie în situaţii de urgenţă. “Exerciţiul, spunea şeful ISU Argeş, col. Ion Popa, a fost o reuşită şi a urmărit verificarea tuturor procedurilor de intervenţie şi a modului de colaborare între autorităţi pentru limitarea şi controlul incidentelor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Obiectivul principal este ca efectele asupra sănătăţii populaţiei, asupra mediului şi a bunurilor materiale să fie reduse la minim, precum şi antrenarea cetăţenilor în realizarea măsurilor de protecţie”.
Val Nicolau Foto : Mihai Neacsu

 

Despre Administrator

Citeşte şi ...

aparatele de marcat fiscale

Agenți economici sancționati că nu utilizau aparatele de marcat fiscale

Activități de combatere a comerțului ilicit În perioada 17-18 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar