Acasă / EVENIMENT / Greva din Educaţie, suspendată

Greva din Educaţie, suspendată

După mai bine de trei săptămâni de proteste, ieri, greva din Educaţie a fost suspendată, iar de azi elevii vor reveni la cursuri. Profesorii au acceptat să se întoarcă la catedră, aşa încât examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională să fie se desfăşoare conformul programului.
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi (ieri, n.r.), prin articol distinct, a : * principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 1.01.2024.
În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, se precizeză în comunicatul oficial transmis de sindicalişti.

Educaţie
„Am plecat la negocierile cu Guvernul având la bază o listă de revendicări, cele mai importante fiind să obținem o majorare salarială care să acopere rata inflației pentru 2023 și să se elaboreze un act nomativ prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie. (…) Astăzi, în Guvern s-a dat OUG în care este articol distinct că acest principiu este agreat și de la 1 ianuarie 2024, salariile vor fi majorate cu 50%, adică 50% din diferența dintre salariul care va fi în grila salarizare și cele din 31 decembrie 2023. Obligatoriu trebuie să intre în corpul legii acest procent – 50% să fie majorarea de la 1 ianuarie 2024. Dacă acest lucru nu se respectă, înseamnă că cei din această clasă politică sunt complet neserioși și și-au bătut joc de noi” – Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). La rândul său, Marius Nistor, a subliniat că „Acțiunea se poate relua în momentul în care angajamentele asumate prin acte normative nu vor fi respectate. În momentul în care constatăm că proiectul de lege unitară de salarizare nu conține acea grilă cu reperele deja stabilite prin OUG promovată de Guvern, acțiunea se reia. Exact la începutul anului școlar. Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce și-au asumat în acest act normativ, se sinucid politic. Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei” -Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

flagrant delict (1)

Vigilența polițiștilor a dus la prinderea în flagrant delict

În cursul zilei de 26 aprilie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Pitești au fost sesizați, ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar