Acasă / EVENIMENT / Incendiile de vegetaţie au crescut cu peste 500%!

Incendiile de vegetaţie au crescut cu peste 500%!

Conducere ISU Argeş a prezentat bilanţul activităţii depuse în primul trimestru al acestui an, ocazie cu care s-a precizat că Inspecţia de Prevenire a efectuat 234 controale şi au fost constatate 1.032 de deficienţe. În urma acestor activităţi au fost aplicate 110 amenzi în valoare de 411.000 lei şi 449 avertismente, dar cel mai grav este că numărul incendiilor de vegetaţie a crescut de-a dreptul alarmant.

Sute de hectare afectate
De asemenea, în perioada 1 ianuarie – 24 martie, pompierii, inclusiv serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, au fost solicitaţi pentru a interveni la 365 incendii de vegetaţie uscată (în medie 4,4/zi), ceea ce reprezintă o creştere cu 575% faţă de trimestrul I al anului trecut, când s-au produs doar 54 incendii de vegetaţie. În urma acestor incendii au fost afectate circa 587 ha vegetaţie (mărăciniş, lăstăriş, litieră de pădure) din 83 de localităţi, ele producându-se în principal în Ştefăneşti, Călineşti, Topoloveni, Piteşti, Mihăeşti, Bradu, Băiculeşti, Căteasca şi Câmpulung.

Focurile, provocate intenţionat
Potrivit ISU Argeş, în majoritatea cazurilor incendiile de vegetaţie au fost provocate de către cetăţeni pentru igienizarea terenurilor agricole sau păşunilor, fără respectarea prevederilor legale prin folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. Avându-se în vedere numărul mare de incendii de vegetaţie uscată, Inspecţia de Prevenire a executat 10 controale, în cadrul cărora au fost aplicate şase avertismente şi şapte amenzi în cuantum de 10.500 lei. De menţionat că nu rare au fost situaţiile când, favorizate de cânt, flăcările s-au apropiat periculos de mult de case, iar unele chiar au fost cuprinse de foc.

Patrule
Pentru contracararea acestui fenomen care în anumite condiţii este poate deveni extrem de periculos, ISU a transmis către toate cele 102 primării metodele legale de efectuare a igienizării terenurilor prin ardere, precum şi cadrul legal pentru sancţionarea nerespectării prevederilor legii. De asemenea, pompierii au fost nevoiţi să patruleze în zonele cu cea mai mare pondere a icendiilor, au desfăşurat activităţi de informare a cetăţenilor, au distribuit pliante, au afişat în locuri publice materiale informative, i-au instruit pe membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă etc.

Propuneri de contracarare
În altă ordine de idei, s-au făcut propuneri de modificare a cadrului legislativ prin crearea unei aplicaţii eficiente pentru identificarea corectă a locului unde are loc arderea vegetaţiei uscate de pe mirişti şi pajişti permanente, întrucât actuale aplicaţie (LPISWEB) nu poate fi utilizată, pierderea totală a subvenţiei pe suprafaţă acolo unde terenurile sunt „îngrijite” prin incendiere, amendarea proprietarului ş.a. Printre intervenţiile deosebite au fost amintite incediul de vegetaţie uscată uscată de la Ştefăneşti care a cuprins 60 ha, cel de la Slobozia, unde a luat foc un atelier mecanic şi era pericol ca flăcările să ajungă la două rezervoare de motorină şi la un depozit unde erau saci cu azotat de amoniu, cel de la Cetăţeni, pe raza Ocolului Silvic Iezer-Păpuşa de pe extremitatea vestică a masivului Leaota, unde au ars 5 ha litieră de pădure şi puieţi de copaci, flăcările ameninţând să se propage la fondul forestier, precum şi cel de la Călineşti, unde a luat foc o hală de producţie tâmplărie termopan.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Dragoș-Predescu

Dragoș Predescu : Perioada electorală trebuie să fie una liniștită și decentă!

„Este mesajul meu în calitate de Prefect al județului Argeș și îl transmit ca urmare ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar