Acasă / SOCIAL / ITM: Obligarea angajatorilor la plata salariilor, în instanţă

ITM: Obligarea angajatorilor la plata salariilor, în instanţă

Urmare unei analize riguroase realizată la nivelul Compartimentului Comunicare şi Relaţii cu Publicul din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş, s-a constatat că un număr semnificativ de salariaţi reclamă faptul că angajatorii în folosul cărora au prestat activitate în baza unor contracte individual de muncă nu au acordat sau au acordat parţial drepturile salariale legal cuvenite. Neîndeplinirea de către angajatori a acestei obligaţii principale are drept consecinţă negativă şi nevirarea către bugetul consolidat a tuturor contribuţiilor aferente unui drept salarial, respectiv nerecunoaşterea perioadei prestate ca stagiu de cotizare.

Potrivit competenţelor stabilite atât prin actul normativ de înfiinţare şi organizare, cât şi prin regulamentul de organizare, inspectoratul, prin inspectorii săi de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă, are doar posibilitatea de a verifica, constata şi dispune măsuri de intrare în legalitate pentru angajatorul care nu şi-a îndeplinit, faţă de salariaţii săi, această obligaţie. Această acţiune de verificare, constatare şi dispunere de măsuri pentru intrarea în legalitate, se finalizează la expirarea unui termen de 30 de zile.
În contextul economiei actuale, din dorinţa atât de a veni în sprijinul salariaţilor care se confruntă cu astfel de probleme cât şi de a urgenta obligarea angajatorilor la plata drepturilor salariale, inspectoratul recomandă acestora să se adreseze direct instanţei de judecată, singura competentă în a dispune în sarcina angajatorului să plătească drepturilor cuvenite. Acţiunile se redactează în dublu exemplar, se introduc la secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale a tribunalului în raza căruia domiciliază solicitantul dreptului, sunt scutite de taxele de timbru, se soluţionează în regim de urgenţă, se poate solicita judecarea cauzei în lipsa solicitantului dreptului. Recomandăm ca, solicitantul dreptului salarial, anterior înaintării instanţei de judecată a acţiunii, să parcurgă o procedură prealabilă, în sensul solicitării angajatorului, în scris, printr-o notificare, a plăţii drepturilor salariale restante. Acţiunea în instanţă va fi însoţită de copiile următoarelor documente: contractul individual de muncă, notificarea şi refuzul angajatorului de a proceda la avansarea drepturilor băneşti solicitate.

Sursa -http://argesenii.ro/

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Momente de sărbătoare pentru sportivii H20 Viitorul Pitești

Momente de sărbătoare pentru sportivii H20 Viitorul Pitești

Ieri seară au fost momente de bucurie pentru sportivii legitimați la clubul H20 Viitorul Pitești. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar