Acasă / EVENIMENT / Magistraţii își doresc separarea carierelor

Magistraţii își doresc separarea carierelor

După cum v-am informat, magistraţii Judecătoriei Piteşti au declanşat o mişcare de protest pentru două săptămâni, perioadă în care vor fi judecate doar cauzele urgente. Timp de două săptămâni, toate cauzele aflate pe rol vor fi amânate, excepţie făcând doar dosarele cu caracter urgent (ordonanţe preşedinţiale, ordine de restricţie, suspendări provizorii ale executării silite, delegări ale activităţii părinteşti, punere sub interdicţie şi măsuri asiguratorii, cauze cu deţinuţi şi dispunerea de măsuri preventive, cereri care ţin de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, de activitatea compartimentului executări penale şi a camerei preliminară). Totodată, magistraţii piteşteni au transmis preşedintelui României un memoriu solicitându-i să nu promulge legea salarizării unice în forma adoptată, care ar duce la diminuarea salariilor judecătorilor.
Rezoluţie
În altă ordine de idei, la conferinţa de presă care a avut loc vineri la Curtea de Apel Piteşti, la care au participat judecătorii Ion Rebeca, preşedintele Secţiei civile şi purtător de cuvânt al acestei instanţe, Mariana Vârgă, vicepreşedintele Tribunalului Argeş, Cornelia Olteanu, preşedintele Judecătoriei Costeşti, şi Cristina Bălăilă de la Tribunalul Specializat, doamna Vârgă, a informat că, recent, s-a desfăşurat Adunarea Generală a Magistraţilor acestei instanţe, la care au participat 25 de judecători. Ei au aderat la Rezoluţia adoptată pe 29 mai la Constanţa privind separarea carierelor profesionale, considerând că este necesară modificarea legislaţiei în scopul separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor. Tribunalele din ţară, deci şi cel din Argeş, au hotărât să acorde tot sprijinul de care CSM are nevoie pentru aducerea la îndeplinire a măsurilor ce se impun în acest sens.
Procurorii nu judecă
Aparent pare a fi vorba despre un conflict între instanţe şi parchete, în sensul ca procurorii să nu mai fie asimilaţi magistraţilor, din moment ce ei doar fac cercetări şi întocmesc dosare pe care le promovează instanţelor şi nu le judecă. Prin urmare, ei nu îndeplinesc actul de justiţie, acesta fiind atributul exclusiv al judecătorilor şi din moment ce prin lege îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţei, ar trebui ca procurorii să aibă calitate de agenţi guvernamentali fiindcă reprezintă în primul rând interesele statului.
Probleme sesizate de magistraţi
În altă ordine de idei, judecătorii au mai adus în atenţie probleme privind necesitatea respectării independenţei justiţiei şi a principiului separaţiei puterilor în stat, respectarea statutului magistraţilor, subfinanţarea Justiţiei, modul de evaluare al MCV şi de acţiune al CSM şi al Inspecţiei Judiciare, precum şi situaţiile generate de „telejustiţie”. Premisa de la care se pleacă este aceea că Justiţia trebuie să aibă ca preocupare esenţială protecţia, promovarea şi garantarea tuturor drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, în sensul că în faţa judecătorului cetăţeanul este egal cu statul.
Deficit de comunicare
Jurnaliştii prezenţi la conferinţă au adus în atenţie o situaţie cu care se confruntă de o bună perioadă de timp şi anume deficitul de comunicare cu Judecătoria Piteşti. S-a invocat faptul că deşi această instanţă are desemnat purtător de cuvânt, nu poate fi contactat. Cu toate că numărul de telefon a fost transmis tuturor redacţiilor, nu se răspunde nici apelurilor, nici solicitărilor transmise în scris. S-a explicat că la judecătoria piteşteană, sunt extrem de multe cauze pe rol, că e deficit de personal, că magistraţii au câte 60-70 de dosare pe zi etc – motiv pentru care de altfel niciun reprezentant al Judecătoriei nu a fost la conferinţă. Cu toate acestea judecătorul Ion Rebeca şi-a notat probleme ridicate de jurnalişti şi a promis că, împreună cu conducerea respectivei instanţe, va încerca să găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei.
Sediu nou pentru instanţa din Costeşti
Profitând de faptul că s-a întâlnit – din nou – cu reprezentanţii mass-media locale, Cornelia Olteanu, preşedintele Judecătoriei Costeşti, a anunţat că respectiva instanţă va avea, în sfârşit un nou sediu, fiindcă cel actual nu mai corespunde standardelor în materie. Potrivit Corneliei Olteanu, Ministerul Justiţei a semnat un acord cu Banca Mondială în vederea finanţării acestei investiţii, s-a identificat şi terenul unde poate fi ridicat imobilul şi urmează să fie parcurse etapele procedurale privind atât trecerea terenului în patrimoniul Justiţiei, cât şi cele referitoare la acordarea fondurilor.

Val. N. Foto/Video:Mihai N

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Avertizare-meteorologică-cod-galben

ISU Argeș : Avertizare meteorologică cod portocaliu și galben

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU Interval de valabilitate: 23 decembrie, ora 20 – 25 decembrie, ora ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar