Acasă / EVENIMENT / Material lemnos confiscat şi sancţiuni pentru încălcarea legislației

Material lemnos confiscat şi sancţiuni pentru încălcarea legislației

furt lemne padure (3)
Polițiștii din cadrul Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului Ordine Publică, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Județean Argeș, au efectuat un control la o exploatare forestieră de pe raza U.A.T. Lerești, în care au fost constituite două acte de punere în valoare, exploatarea fiind realizată de către un agent comercial cu sediul în comuna Dragoslavele.În urma verificărilor, a rezultat că agentul comercial ce executa lucrările de exploatare a materialului lemnos nu a respectat tehnologiile de exploatare, fapt pentru care reprezentatul acestuia a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 4.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice.Totodată, în urma verificărilor privind legalitatea constituirii celor două acte de punere în valoare, s-a stabilit că, în urma înscrierii în carnetele de inventar a arborilor marcați în vederea exploatării, reprezentantul ocolului silvic emitent al autorizațiilor de exploatare ar fi atestat în mod eronat diametrele arborilor față de situația reală de la fața locului, rezultând un volum de material lemnos mai mare cu 126 m.c. material lemnos în plus față de cel înscris în actele de punere în valoare. De asemenea, din verificările efectuate în teren s-a constatat și că reprezentantul aceluiași ocol silvic ar fi utilizat ciocanul silvic de marcat fără respectarea reglementărilor specifice, marcând silvic mai mulți arbori într-o parcelă învecinată, fără ca anterior să fi fost emisă delegație de marcare.Față de aceste aspecte a fost dispusă măsura sistării exploatării materialului lemnos, urmând ca materialul lemnos neexploatat să fie demarcat.În urma celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, conform art. 321 din Codul Penal, respectiv de folosirea dispozitivelor speciale de marcat cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare, conform art. 107ˆ1 din Legea 46/2008 – Codul Silvic.

furt lemne padure (2)

Polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Stâlpeni au finalizat verificările privind transportul de material lemnos, de către un bărbat, care nu era înregistrat în aplicația SUMAL 2.0 ca transportator profesionist de material lemnos.Din verificări s-a stabilit că, în perioada 22.02-22.12.2023, un bărbat de 50 de ani, din Coșești, a efectuat mai multe transporturi de material lemnos, deși nu figurează înregistrat ca transportator profesionist de material lemnos în aplicația informatică SUMAL 2.0. Astfel, a rezultat că cel în cauză a depășit cu 23.22856 m.c. volumul de 20 mc/an calendaristic permis de normele legale.În urma celor constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor din Legea 171/2010, raportat la Normele H.G. 497/2020. De asemenea, a fost luată măsura complementară a confiscării valorice a cantității de 23.22856 m.c. de material lemnos, în valoare de aproximativ 3.500 de lei.
În perioada 23- 25 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni au acționat pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul forestier, ocazie cu care au depistat patru bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 62 de ani, care au transportat material lemnos cu autoutilitare, fără respectarea regimului silvic.În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice.
Astfel, în ziua de 25 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni au depistat un bărbat de 44 de ani, din Mihăești, care conducea o autoutilitară cu care transporta material lemnos, pe DN 73, în zona Clucereasa. Bărbatul în cauză a prezentat pentru control un document de însoțire din care rezulta justificarea transportului unei cantități de 2,51 mc lemn foc rasinoase. Din verificarea în aplicația SUMAL 2.0 a rezultat faptul că receptorul GPS al dispozitivului mobil nu a fost pornit, fapt pentru care bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform Legii 171/2010.
De asemenea, în ziua de 24 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni au depistat un bărbat de 45 de ani, din Țițești, care conducea o autoutilitară cu care transporta de material lemnos, pe DN 73, pe raza orașului Mioveni, prezentând pentru verificări un document prin care justifica transportul unei cantități de 1,034 mc, lemn foc, diverse specii.
Întrucât au rezultat suspiciuni cu privire la faptul că volumul de material lemnos aflat în mijlocul de transport este mai mare decât cel consemnat în documentul de însoțire prezentat pentru verificări, s-a procedat la măsurarea acestuia, de către un specialist silvic, rezultând o diferență de un metru cub în plus, (0,8 lemn foc esență fag și 0,2 mc anine), transportați fără documente specifice de însoțire a transportului sau documente care să ateste proveniența legală.Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar cantitatea de material lemnos fără provenință justificată, respectiv 1 m.c., a fost confiscată și predată reprezentanților Ocolului Silvic Pitești.
În ziua 25 februarie a.c., în jurul orei 12:00, polițiștii Serviciului Rutier Argeș au depistat un bărbat de 32 de ani, din Micești, care conducea o autoutilitară cu care efectua transport de material lemnos, pe DC 227, pe raza localității de domiciliu, fără a deține documente de însoțire ori documente care să ateste provenința legală a materialului lemnos transportat.Cu sprijinul unui specialist silvic, s-a procedat la măsurarea materialului lemnos ce se găsea în mijlocul de transport, rezultând că bărbatul transporta 2 mc de material lemnos, specia stejar.Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar cantitatea de material lemnos fără provenință justificată, respectiv 2 m.c. lemn, de esență stejar, a fost confiscată și predată reprezentanților Ocolului Silvic Pitești.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Minoră dispărută (1)

Minoră dispărută de la domiciliu

În cursul serii de 16 aprilie a.c., politiștii din cadrul Poliţiei Orașului Mioveni au fost ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar