Acasă / EVENIMENT / Medici argeşeni, arestaţi

Medici argeşeni, arestaţi

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore (începând de la data de 11.06.2014, ora 23:50, până la data de 12.06.2014, ora 23:50) a inculpatei MIHAI IULIA MARIA, medic șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din structura Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș și (începând de la data de 11.06.2014, ora 20:50 până la data de 11.06.2014, ora 20:50) a inculpatei SĂNDULESCU CAMELIA, medic în cadrul Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din structura Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de luare de mită în formă continuată.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt :

În perioada februarie – iunie 2014, inculpata MIHAI IULIA MARIA, în calitate de medic expert al Asigurărilor Sociale, a primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 100 și 200 de lei, precum și alte foloase, de la persoanele care se prezintă la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
Din dosar rezultă faptul că Mihai Iulia Maria își desfășoară activitatea în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală, îndeplinind totodată și funcția de șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii Argeș. În această calitate, Mihai Iulia Maria avizează pensionarea de invaliditate și emite decizia de încadrare în grad de invaliditate care, printre altele, conține încadrarea bolnavului într-un grad de invaliditate și termenul de revizuire. De asemenea, realizează revizuirea medicală a pensionarilor încadrați în grade de invaliditate la termenul stabilit de medicul expert care are în evidență pensionarul. După examinarea persoanei și a documentației medicale întocmite de unitatea sanitară, în raport de starea de sănătate, constatată cu ocazia revizuirii medicale, medicul expert emite decizia medicală și stabilește termenul de revizuire. De asemenea, medicul expert al asigurărilor sociale prelungește concediul medical peste 90 de zile și propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
În legătură cu atribuțiile sale de serviciu, medicul Mihai Iulia Maria a primit sume de bani, cuprinse între 100 și 200 de lei, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză medicală, direct sau printre înscrisurile aflate în dosarele medicale ori prezentate de persoanele respective, precum și alte foloase, existând date cu privire la comiterea a 357 acte materiale de luare de mită comise în perioada 18.02.2014 – 09.04.2014, 13.05.2014 și 19.05.2014 – 26.05.2014. Astfel, au existat situații în care, într-o singură zi, medicul Mihai Iulia Maria a primit într-o singură zi sume de bani și alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză.

De asemenea, din actele de urmărire penală efectuate în cauză, a rezultat faptul că inculpata SĂNDULESCU CAMELIA, medic expert al asigurărilor sociale, în legătură cu atribuțiile sale de serviciu, în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014, a primit diferite sume de bani cuprinse între 100 și 200 de lei, precum și alte foloase, de la persoanele care se prezintă la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
Din dosar rezultă faptul că Săndulescu Camelia participă în principal la evaluarea capacității de muncă în vederea stabilirii gradului de invaliditate, întocmește raportul de expertiză medicală a capacității de muncă și emite decizia medicală asupra capacității de muncă. De asemenea, efectuează revizuirea medicală a pensionarilor încadrați în grad de invaliditate la termenul stabilit și prelungește concediile medicale în condițiile legii.

Actele de urmărire penală efectuate în cauză au relevat faptul că în perioada 05.11.2013 – 23.01.2014, precum și în data de 13.02.2014 inculpata Săndulescu Camelia a primit sume de bani cuprinse între 100 și 200 de lei, precum și alte foloase săvârșind 484 de acte materiale ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată, în următoarele modalități concrete:
– persoana solicitantă inserează sumele de bani printre actele prezentate medicului;
– persoana solicitantă pune sume de bani pe masa de lucru a medicului sau i le înmânează;
– persoana solicitantă se aproprie de medicul expert și îi introduce în buzunare sume de bani;
– persoana solicitantă îi remite medicului separat sau împreună cu sumele de bani diverse foloase în marea majoritate produse alimentare, cosmetice, cafea precum și alte produse.

Celor două persoane li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile în conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

Inculpatele Mihai Iulia Maria și Săndulescu Camelia urmează a fi prezentate, în data de 12 iunie 2014, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Argeș.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și au colaborat cu Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.
Sursa :argesenii.ro

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Incendiu

Incendiu la un service auto din zona CNCD

Foto :Mihai N. Incendiu la o construcție (posibil service) din zona CNCD, municipiul Pitești.Intervin pompierii ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar