Acasă / EVENIMENT / Muntele este imprevizibil

Muntele este imprevizibil

Declarațiile de presă (1)
Avalanşă cu… iz penal
Intervenţia echipelor de salvare care au acţionat pentru recuperarea turiştilor blocaţi de avalanşele care s-au abătut sâmbătă noapte şi duminică dimineaţă asupra cabanei Capra a fost una extrem de dificilă. Din fericire, urmare a eforturilor depuse de salvatori, toţi cei 57 de turişti, printre care şi copii, au fost recuperaţi şi coborâţi în siguranţă până la Piscu Negru. Duminică seară, după ce acţiunea s-a încheiat, o parte dintre cei implicaţi au susţinut o conferinţă de presă organizată de prefectul Radu Perianu.
Cheltuielile, suporatate de stat
Întrebat cine va suporta costurile intervenţiei, prefectul a precizat: „A fost o situaţie de urgenţă, cu cetăţeni români. Statul român are grijă de cetăţenii lui şi prin urmare cheltuielile sunt suportate de stat (…) Evident că vor fi sancţiuni contravenţionale împotriva celor care nu au respectat legea, iar poliţiştii desfăşoartă cercetări (…) Atunci când vor ajunge la o concluzie, cu siguranţă vor comunica”. Potrivit codului rutier, şoferii care au intrat pe drumul închis vor avea permisele suspendate pentru 60 de zile şi pot primi amenzi între 870 şi 1160 de lei.

Avalanșă-Cabana-Capra-pe-Transfăgărașan
Peste interzis nu treci
„Drumul parcurs de turiștii cazaţi la cabana Capra este închis circulației din luna noiembrie a anului trecut. Cu toate acestea au mers până acolo cu maşinile, parcurgând patru kilometri (…) Avem tot felul de semnalizări, de la ieşirea din Piteşti, la Curtea de Argeş la Căpăţâneni. La kilometrul 104 aveam barieră, pe care oamenii au dat-o deoparte (…) . Acolo este interzis şi peste interzis nu treci! Ai trecut, răspunzi şi plăteşti. De la km 104, Drumurile Naționale nu intervin pentru deszăpezire. Cu ocazia acestui eveniment cred că au înţeles şi aceia care au creat tot timpul presiuni să ţinem drumul deschis, că lucrurile sunt mult mai periculoase decât ne închipuim noi, în acele zone. O astfel de situaţie se poate repeta oricând (…)” – Gheorghe Mihăiţă, directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Piteşti.
La un pas de tragedie
„Eu sunt uimit că o succesiune de astfel de avalanşe nu a făcut absolut nicio victimă, spunea Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş. (…) Pot să vă spun că au fost şase avalanşe, două dintre ele enorme (…) Dacă era în timpul zilei, ar fi fost o tragedie întrucât puteau fi surprinşi oameni ieşiţi din cabană”. La faţa locului au fost aduşi câini de căutare în avalanşă, precum şi o dronă pentru a se stabili dacă au rămas depozite de zăpadă în partea superioară a muntelui şi dacă exista riscul să plece la vale şi să-i surprindă pe salvatori mai ales că, în momentul când a pornit, una dintre avalanşe a „ras” o pădure.
Respectarea semnalizării, obligatorie
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a precizat că DN 7C – Transfăgărășan este închis de la data de 14 noiembrie. „Închiderea pe sectorul de drum între km 104 şi 130+800 a fost dispusă de o comisie formată din experți din cadrul CNAIR, Secția de Drumuri Naționale și Poliția Română. Motivul închiderii este riscul de avalanșe și căderi de pietre de pe versanți. Intrarea pe un sector de drum închis este interzisă, deoarece le poate pune viața în pericol atât conducătorilor auto, cât și celorlalte persoane care se află în autovehicul.
Atragem atenția că respectarea semnalizării care interzice intrarea pe Transfăgărășan este obligatorie și nu facultativă”, a transmis CNAIR.

Gheorghe Mihăiţă, directorul CNAIR
Dosar penal pentru înşelăciune
Referitor la evenimentul din noaptea de 4 spre 5 februarie, polițiștii din cadrul Secției Rurale Albeștii de Argeș desfășoară cercetări într-un dosar penal întocmit in rem (pentru faptă) aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș deschis pentru infracțiunea de înșelăciune. Achetatorii vor stabili dacă turiştii au fost informaţi despre potențialul pericol în condițiile în care administratorul cabanei a cazat persoane, a deszăpezit drumul și a pus la dispoziție parcarea pe fondul faptului că intrase în vigoare codul galben, urmat de codul portocaliu de vreme severă, iar sectorul de drum era închis circulației rutiere. De asemenea, polițiștii fac cercetări pentru identificarea conducătorilor autovehiculelor avariate, pentru eliberarea autorizațiilor de reparație. Deocamdată a fost stabilită identitatea persoanelor care s-au aflat la cabană și, totodată, au fost identificate 14 autovehicule, însă nu a fost posibilă extragerea acestora pentru constatarea avariilor și întocmirea documentelor legale.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

locurile alocate M.A.I.

Au început înscrierile în unitățile de învățământ postliceal ale Poliției Române!

Sesiune de recrutări deschisă pentru școlile de poliție, poliție de frontieră, dar și pentru instituții ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar