Naivitatea, dar şi lipsa de informare reprezintă aspecte intens exploatate de către escroci, care, prin diverse moduri de operare îşi ating scopul, acela de a-i păcăli pe oameni!
Recent, infractorii au născocit o altă modalitate prin care să-i înşele pe cetăţeni. Astfel, se prezintă la uşa locuinţei cu un colet susţinând că aparţine unui vecin, dar că acesta nu se află acasă. Prin urmare, îi solicită victimei o sumă de bani pentru coletul respectiv, urmând ca aceasta să-şi recupereze banii de la vecin. Rezultatul? Persoana respectivă a fost înşelată. Ulterior, se dovedeşte ca vecinul nu aştepta nici un colet, acesta conţinând obiecte fără valoare.
Au existat mai multe situaţii în care cetăţenii au fost înşelaţi de persoane care au pretins ca sunt fie angajaţi ai unor companii de telefonie mobilă, fie ai unor companii de furnizare servicii, ori s-au dat drept avocaţi sau medici şi au solicitat victimelor virarea unor sume de bani pentru a intra fie în posesia unor premii, fie a beneficia de alte servicii.
Indiferent de modul de operare folosit de escroci, cert este faptul că victimele realizează prea târziu că au fost înşelate şi de cele mai multe ori oferă poliţiei date insuficiente pentru identificarea autorilor.
Pentru a nu se mai înregistra astfel de cazuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş recomandă:
– Verificaţi dacă situaţia prezentată este reală;
– Nu oferiţi sume de bani persoanelor necunoscute indiferent de motivul invocat;
– Nu divulgaţi datele cu caracter personal;
– Nu daţi detalii despre vecini.