Acasă / EVENIMENT / Oameni amărâţi, bătuţi şi obligaţi să cerşească

Oameni amărâţi, bătuţi şi obligaţi să cerşească

După modelul Berevoeşti, cătunul Gămăceşti, dar la scară mai mică, o nouă rețea de sclavie a fost descoperită de oamenii legii într-o localitate din judeţ, iar un bărbat și doi dintre cei fii ai săi au ajuns în spatele gratiilor.
În zua de 26 iulie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii DIICOT Pitești, au efectuat o percheziție la locuinţa un ei familii de romi din comuna Mihăeşti, într-o cauză privind comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și exploatarea cerșetoriei.

Din verificări a reieșit că, începând cu anul 2019, Cornel O., de 52 de ani, cu fiii săi, Florin, de 23 de ani, și Romario, de 20 de ani, şi alt fiu, acesta din urmă în vârstă de 15 ani, s-au constituit un grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracţiunilor precizate, care a acționat până în prezent. Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au racolat și exploatat două persoane provenind din rândul persoanelor fără familie sau adăpost ori cu probleme de natură medicală, pe fondul stării de vulnerabilitate a victimelor, a vârstei, situației sociale, lipsei de educație sau a afecțiunilor de care suferă.
Nefericiții exploatați sunt o femeie şi un tânăr care a fost instituționalizat până când a împlinit 18 ani și a fost nevoit să părăsească centrul. El a fost racolat de Cornel O. şi de cei trei fii ai lui. Deşi fac parte dintr-un cult religios și spun că sunt oameni credincioși, împricinaţii au dovedit că n-au avut nicio milă faţă de cei pe care i-a exploatat. Victimele, ambele încadrate în grad de handicap, au fost transportate succesiv, în municipiul București și în județele Argeș, Dâmbovița, Constanța, Mehedinți, Sibiu, Timiș și Covasna și obligate să practice cerșetoria în trenuri, gări și stații de autobuz. Totodată, una dintre victime a fost adăpostită în condiții improprii și degradante. Concret, când nu era trimisă la cerşit, aceasta era forțată presteze diverse activităţi gospodăreşti, să aibă grijă de curtea și locuința „stăpânilor”, iar seara dormea într-o dubă abandonată în curte, în condiții greu de descris. De altfel, într-un moment de neatenţie al împricinaţilor, tânărul a reuşit să fugă şi a sesizat autorităţile, care au demarat investigaţiile. Conform anchetatorilor, persoanele obligate să cerşească făcau câte trei – patru sute de lei pe zi, iar în zilele de sărbătoare, la hramuri, târguri sau festivaluri, sumele erau şi de două – trei ori mai mari. Toţi banii obținuţi din practicarea cerșetoriei au fost însușite de membrii grupului care, pentru a menține starea de dependență a victimelor, recurgeau, în mod repetat, la tot felul de ameninţări, precum şi la acte de violență fizică și verbală.
În urma percheziției au fost descoperite și ridicate opt telefoane mobile, peste 22.000 de lei și 650 de euro, banii fiind găsiţi într-un BMW X6, ascunşi printre paginile unei Biblii, iar cei patru suspecţi au fost încătuşaţi şi duşi la audieri. Victimelor le-au fost asigurate măsuri de sprijin și protecție de către reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. După administrarea probatoriului, tatăl şi cei doi fii majori au fost reținuți 24 de ore pe bază de ordonanță, iar minorul a fost lăsat liber. Prezentaţi Tribunalului Argeş cu propunerea de a fi dispuse măsuri preventive, cei trei au fost arestaţi pentru 30 de zile şi încarceraţi.Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Patriarhie-2

Filarmonica Pitești, aplaudată la scenă deschisă, într-un concert extraordinar la Patriarhia Română!

Instituția noastră a susținut aseară, în premieră, concertul extraordinar „Acasă de sărbători”, la Patriarhia Română. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar