Miercuri Dispeceratul Apeluri de Urgenţă 112 a fost sesizat despre faptul că o femeie in varsta de 60 ani, domiciliată în com. Budeasa, a fost înşelată de persoane necunoscute, carora le-a înmanat suma de 4.800 lei.
Cu ocazia verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit ca in data de 25.09.2013, in jurul orelor 10,30 partea vătămată a fost sunata pe telefonul fix de către o persoana care s-a dat drept fiul acesteia spunându-i ca a accidentat grav o fetiţă şi are nevoie de suma de 15.000 Ron.
La puţin timp a fost apelata din nou de o persoana care s-a recomandat a fi avocatul care îl reprezintă pe fiul acesteia solicitându-i suma de 15.000 Ron pentru a-i salva fiul de la închisoare. Partea vatamata i-a spus ca are in casa aprox. 5000 Ron, ocazie cu care pretinsul avocat a rugat-o să pună într-un plic suma de 4.500 lei, iar 300 lei sa-i dea şoferului care este un coleg al fiului sau şi care va veni sa ia banii. La scurt timp la poarta locuintei partii vatamate a venit un autoturism de culoare auriu deschis cu firma de taxi, condus de o persoana de sex masculin în vârstă de aprox. 30 de ani, căruia femeia i-a dat plicul cu bani şi încă 300 Ron după care acesta a plecat, fără ca partea vătămată să reţină marca sau numărul de înmatriculare al autoturismului.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penala pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, faptă prevăzută şi pedepsită de art.215 din C.P. şi se efectuează cercetări în vederea identificării operative a autorilor.
Având în vedere evenimentul relatat, precum şi faptul că în primele 8 luni ale anului 2013, la nivelul I.P.J. Argeş au fost înregistrate mai multe cauze penale având ca obiect săvârşirea de către autori necunoscuţi a infracţiunii de înşelăciune cu modul de operare prezentat în cazul de faţă, recomandăm:
Verificaţi cât de reală este situaţia pe care autorul o relatează telefonic. Astfel, luaţi legătura cu membrul familiei despre care infractorul susţine că ar fi fost implicat în accident. De cele mai multe ori autorul încearcă să convingă victima de imposibilitatea contactării membrului familiei şi insistă să depuneţi suma de bani cât mai repede intr-un cont, sau ca în cazul de fată, să o înmânaţi unei persoane necunoscute.
Nu răspundeţi la cererile acestora, fără a le solicita sa va prezinte un document de identitate.
Nu comunicaţi persoanelor necunoscute date cu caracter personal (adresă de domiciliu, date despre membrii familiei sau profesia/ocupaţia acestora, etc.) şi luaţi legătura cu poliţia prin apelul de urgenţă, 112.
Precizăm faptul că în ultimele 7 luni, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş a identificat autorii unor astfel de înşelăciuni, majoritatea fiind cercetaţi în stare de reţinere.
De asemenea, ţinând cont de recomandările repetate prin mass-media privind modurile de operare, mai multe persoane au apelat poliţia, reuşindu-se prevenirea unor astfel de fapte.
Atragem atenţia cetăţenilor, în special a persoanelor vârstnice, asupra faptelor prezentate mai sus, pentru a nu se lăsa înşelate de persoane necunoscute!
Mihai Neacsu