Acasă / EVENIMENT / Prepararea mustului, pericol de moarte

Prepararea mustului, pericol de moarte

Prepararea mustului
E perioada recoltei și mai ales perioada în care se culeg strugurii și se face mustul, apoi vinul.
Fermentarea mustului este considerat un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor și trebuie acordată atenție maximă monoxidului de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat. În fiecare toamnă, după culesul viilor, în faţa butoaielor pline cu must oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte datorită monoxidului de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise. În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică. Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. În cazul concentraţiilor mari de monoxid de carbon, aceste simptome evoluează rapid, putând provoca decesul în câteva minute. De aceea astfel de situaţii sunt cunoscute şi sub denumirea de moartea mută.
Problema este nu numai a celor care intră în aceste spații în care se produce fermentația alcoolică, ci și a celor care încearcă să-i salveze.
Pentru a evita producerea unor tragedii, ISU Argeş recomandă ca spaţiile în care se fermentează vinul să fie pregătite din timp, beciurile unde sunt depozitate butoaiele să fie aerisite, iar căile de evacuare nu trebuie astupate. Regula de aur spune că beciul trebuie să aibă un canal de aerisire foarte bun şi uşile trebuie lăsate deschise pentru a exista un curent permanent de aer. „De asemenea, recomandăm persoanelor care urmează să intre în beciuri unde este depozitat vinul, să înștiințeze pe cineva în prealabil, iar în situația în care în încăpere deja se află o victimă, intrarea fără echipamente de protecție este periculoasă.
Semnele după care vă puteți da seama că este vorba de o intoxicație cu dioxid de carbon sunt durerile de cap, amețelile, voma, iar în cazuri grave convulsii și comă. Pentru siguranța dumneavoastră, cantitatea de oxigen existentă în spaţiul respctiv poate fi verificată foarte ușor aprinzând o lumânare. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat să părăsiți încăperea”, transmite ISU.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

flagrant delict (1)

Vigilența polițiștilor a dus la prinderea în flagrant delict

În cursul zilei de 26 aprilie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Pitești au fost sesizați, ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar