Programul de vizitare al Muzeului Judeţean Argeş se modifică începând cu 1 iulie până la 1 septembrie 2014, muzeul având program de vara în această perioadă.
Expoziţiile permanente (Expoziţia de istorie, Expoziția de Științele Naturii, Cabinetul Numismatic, Expoziția de flori de mină „Comorile adâncurilor, Muzeul Sportului Argeșean, Galeria Națională de Artă Naivă si Galeria de Artă “Rudolf Schweitzer – Cumpăna”, au următorul program:
o Luni – Marți: Închis
o Miercuri – Dumnică: orele 09.00-17.00
Programul Planetariului este următorul :
o Luni – Marți: Închis
o Miercuri –Dumnică: orele 10.00 – 18.00
Muzeul Județean Argeș își propune in perioada verii să înfățișeze publicului o sinteză ilustrată a experienței umane, a cunoașterii, a posibilităților și a creației oamenilor locului, o sinteză a vieții, de la origini şi până în prezent, oferită turiștilor dornici să o cunoască.
Muzeul Județean Argeș aduce în prim planul vizitatorilor impresionante expoziții permanente:
• Expoziția de istorie, ce prezintă evoluția societății romanești din Paleolitic până la mijlocul secolului XX.
• Cabinetul Numismatic, cu un număr impresionant de exponate, grupate în trei secțiuni: numismatică, decorații și medalistică.
• Expoziția de Științele Naturii, ce prilejuiește vizitatorilor întâlniri cu creaturi fascinante, demult dispărute, sau vizite în adâncul peșterilor, spre a se minuna de ceea ce pământul a zămislit în uzinele sale subterane.
• Expoziția de flori de mină „Comorile adâncurilor”, care oferă ochilor și inimii privitorilor încântarea unor neasemuite frumuseți scoase la lumină din întunericul Pământului.
• Muzeul Sportului Argeșean, dedicat campionilor locali ai sportului, premiați la nivel național și internațional, între care fotbaliștii Adrian Mutu și Nicolae Dobrin ori tenismena Ruxandra Dragomir.
• Galeria Națională de Artă Naivă, prima de acest gen din țară, ce cuprinde lucrări ale pictorilor consacrați ai genului.
• Galeria de Artă “Rudolf Schweitzer – Cumpăna”, cu un patrimoniu de peste 1.000 de lucrări de pictură și sculptură clasică și contemporană, unele aparținând marilor maeștri ai picturii românești: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Gh. Petrașcu și Nicolae Tonitza.
• Planetariul, primul planetariu digital de tip educațional din România și unul dintre cele mai performante planetarii aflate în funcțiune la nivel european la categoria planetarii medii educaționale, ce prilejuiește vizitatorilor călătorii spectaculoase în spațiu și în adâncurile oceanelor.
La planetariu se pot viziona urmatorele spectacole:
1. ASTRONOMITURI ( 24:55 minute ) – Recomandat pentru public începând cu vârsta de 12 ani
Folosind o tehnologie de animaţie de ultimă generaţie, sub atenta îndrumare a unui grup talentat de colaboratori, ASTRONOMITURI prezintă o poveste evocatoare, care pentru prima dată în istoria programării pentru Planetariu educaţional, uneşte experienţa magnifică Full Dome cu acţiunea dramatică0 a formelor cinematografice. 01
ASTRONOMITURI foloseşte o gamă completă de caractere (unele realiste, unele extraordinare), plasând acţiunile rapide în setările fanteziste de fundal, adaugând efecte speciale uimitoare, în scopul de a spune o poveste inspirată într-o manieră nouă şi puternică. Este cerul nopţii aşa cum nu l-aţi mai văzut înainte
2. DOUĂ BUCĂŢELE DE STICLĂ. MIRACOLUL TELESCOPULUI
( 24:28 min.) – Recomandat pentru public începând cu vârsta de 12 ani
Spectacolul urmăreşte doi copii care comunică cu o femeie astronom într-o seară de observaţii astronomice. Copiii învaţă cum funcţionează un telescop, istoria telescoapelor si cele mai mari descoperiri făcute cu ajutorul acestor instrumente. Imiloa Astronomy Center, Buhl Planetarium din cadrul Carnegie Science Center, şi Interstellar Studio au realizat acest program. Mirage IIID furnizează grafica, animaţia, şi compoziţia programului. Coloana sonoră a fost realizată de către Orchestra Filarmonică din Londra.
3.ÎMPĂRĂŢIA LUMINII ( 24:28 min.)- Recomandat pentru public scolari
ÎMPĂRĂŢIA LUMINII este cea mai nouă proiecţie realizată de către Softmachine. Spectacolul dezvăuie, cu efecte speciale uluitoare, povestea vieţii şi a evoluţiei acesteia de la Big Bang până la începutul erei omului modern. Această producţie 360° animată este o abordare filozofică a originilor spaţiului şi a vieţii.
ÎMPĂRĂȚIA LUMINII este un spectacol fulldome despre originea vieții, minunăția naturii și însemnătatea gândirii umane.
4. KALUOKA’HINA ( 32:28 min )- Recomandat pentru public preșcolari
KALUOKA’HINA este prima proiecție de animație de divertisment la nivel mondial produsă inițial pentru Domurile cu proiecție 360° oferind astfel o experiență panoramică vizuală complet nouă și unică.
Proiecția poartă privitorul într-un recif tropical, o altfel de lume: colorată și străină, plină de aventură și pericol, ghicitori și mistere, legende și mituri vechi…o lume populată de creaturi care sunt pline de umor și curajoase, iubitoare și bizare, fermecătoare și periculoase.
5.GALAKTOS (22 :30) – Recomandat pentru public școlar
Galaktos prezintă o călătorie virtuală prin galaxia noastră realizată de două personaje comice, Eugene și Craig, angajați la o firmă de distribuție a laptelui din Calea Lactee. Pe parcursul călătoriei, spectatorii, alături de protagoniști, vor întâlni mai multe nebuloase şi roiuri de stele, prilej pentru cei mici de a afla mai multe lucruri despre aceste corpuri cerești.
Director,
Conf. univ. dr. Spiridon Cristocea