Acasă / EVENIMENT / Recomandări ale polițiștilor argeșeni pentru prevenirea violenței domestice

Recomandări ale polițiștilor argeșeni pentru prevenirea violenței domestice

Deja nu mai este o noutate faptul că, polițiștii care intervin la evenimente privind violența domestică, pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit, când se confirmă o stare de pericol ce planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a persoanei vătămate.

„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și, ideal, iubire, indiferent cine locuiește în acel spațiu. Când asociem acest cuvânt cu „violența domestică”, deși aflată în contradicție, acest lucru face ca violența domestică să fie greu de identificat, de înțeles și mai ales, de pedepsit.
Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

IPJ-Arges

Ce să faceți dacă ați devenit o victimă?

- conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;
- sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;
- dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici;
- cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;
- nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta.

Aspecte legale privind violența domestică

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Autoturism răsturnat pe A1, km 96, sensul spre București

Autoturism răsturnat pe A1, km 96, sensul spre București

În cursul nopții, pompierii de la Detașamentul de Pompieri Bradu au intervenit la un accident ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar