În minivacanța de Rusalii, pompierii argeșeni vor fi la datorie, pregătiți să intervină în orice situație de urgență. Ei vor fi mobilizați pentru a face față tuturor provocărilor, indiferent dacă este vorba de stingerea incendiilor, accidente rutiere, asistență medicală calificată sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții.
Începând cu data de 1 iunie, pe toată perioada sezonului estival, s-au vor intensificat controalele de prevenire la unități de turism, agrement, alimentație publică, picnicuri și campinguri, cu prioritate la cele unde se preconizează sau se înregistrează un aflux mare de persoane și la cele unde au fost constatate anterior deficiențe grave privind apărarea împotriva incendiilor și protecția civilă.
Ținând cont de faptul că, potrivit experiențelor anterioare, mulți cetățeni aleg să petreacă aceste zile libere în zone turistice, parcuri de agrement, sau în mijlocul naturii vă reiterăm câteva măsuri de prevenire, esențiale pentru siguranța tuturor:
Măsuri preventive generale:
- manifestarea unui comportament preventiv este esențială pentru petrecerea timpului liber în liniște și în siguranță. Însușirea și aplicarea măsurilor de autoprotecție pot preîntâmpina situațiile nedorite, pot salva bunuri și vieți;
- respectați recomandările noastre și nu utilizați focul în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt. Prepararea hranei prin folosirea focului se face numai în locuri special amenajate și în condiții de siguranță;
- înotați numai în locuri special amenajate, fără a vă pune viața în pericol. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Curentul puternic, adâncimea apei și alte pericole pot conduce la situații tragice: Nu subestimați riscurile! Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă.
Pentru cei care aleg să participe la slujbele religioase:
- evitați aglomerările excesive și mențineți căile de acces și evacuare libere;
- nu blocați ușile bisericii sau ale altor spații de cult cu obiecte sau mobilier;
- nu aprindeți un număr mare de lumânări în același loc și nu le lăsați nesupravegheate;
- utilizați suporturile speciale pentru lumânări și asigurați-vă că acestea nu pot provoca incendii;
- în cazul în care slujba are loc în aer liber, nu lăsați focuri sau lumânări aprinse în apropierea vegetației uscate;
- respectați îndrumările personalului de ordine sau ale autorităților în caz de urgență;
- în cazul în care observați începutul unui incendiu sau o altă situație de risc, anunțați imediat autoritățile prin 112.
În unitățile de cazare:
- studiați planul de evacuare în caz de incendiu;
- informați-vă cu privire la regulile de comportare în situații de urgență;
- semnalați personalului dacă observați căile de evacuare blocate.
Recomandăm tuturor cetățenilor să fie precauți și să respecte măsurile de siguranță în timpul acestei minivacanțe. Este important să fim conștienți de potențialele riscuri și să acționăm responsabil în fața acestora. Dacă aveți nevoie de asistență medicală sau sunteți martorul unei situații de urgență, vă rugăm să sunați imediat la numărul unic de urgență 112. Echipajele noastre vor fi prompt mobilizate pentru a vă ajuta în cel mai scurt timp.