Acasă / EVENIMENT / Rezultatele activităților desfășurate cu prilejul Zilei Internaționale a Reducerii Riscurilor de Dezastre

Rezultatele activităților desfășurate cu prilejul Zilei Internaționale a Reducerii Riscurilor de Dezastre

În finalul săptămâni trecute, am sărbătorit „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului de Dezastre”, iar cu acest prilej, am încurajat cetățenii să cunoască și să promoveze o cultură bazată pe prevenirea și atenuarea consecințelor generate de producerea dezastrelor. Trebuie să conștientizăm că aceste situații au un caracter aproape imprevizibil, tocmai de aceea ne dorim să scoatem din context sintagma „Mie nu mi se poate întâmpla!”. Colegii noștri au contribuit la restabilirea stării de normalitate din județul Galați, periclitat în urma inundațiilor și am putut observa efectele devastatoare ale unor asemenea fenomene. Natura ambiționându-se uneori să ne demonstreze că nu este numai o forță creatoare, pe care o putem exploata după bunul plac, ci și o forță distrugătoare ce lasă în urmă importante pagube materiale și un impact negativ asupra vieții oamenilor.

În consecință, informarea din timp este foarte importantă și poate face diferența dintre viață și moarte. Este imperios necesar să cunoaștem modul de comportare eficient și rapid în cazul producerii unei situații de urgență, putând astfel să reducem semnificativ pierderea de vieți omenești și limita pagubele materiale. În acest context, colegii noștri au desfășurat o serie de activități, îndreptate cu precădere spre copii, ei fiind foarte receptivi și chiar cei mai buni mesageri în procesul de informare preventivă. Astfel, în zilele de 9 și 10 octombrie am desfășurat două exerciții importante cu forțe și mijloace în teren la Penitenciarul Spital-Mioveni și la un obiectiv de tip SEVESO din comuna Oarja, angrenând structurile cu rol de răspuns în situații de urgență pentru verificarea nivelului de pregătire al personalului cu responsabilități, dezvoltarea capacității de interoperabilitate în sistem integrat şi cooperarea, optimizarea şi creşterea calității managementului misiunilor specifice prin antrenarea structurilor de conducere, dar și testarea Planurilor de Urgență Internă și Externă ale obiectivelor.

IPJ-Arges1
Totodată, pe 10 și 11 octombrie, peste 1400 de elevi argeșeni, împreună cu profesorii lor din cadrul Școlilor Gimnaziale din municipiul Pitești Traian și I. L. Caragiale, precum și Dumitru Rădulescu din localitatea Oarja și Naum Râmniceanu din Corbi, au exersat, sub atenta îndrumare a colegilor noștri de la Serviciul Inspecția de Prevenire și Serviciul de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, cum să se comporte în cazul producerii unui incendiu sau al unui cutremur, conform planurilor de evacuare.
De asemenea, în perioada 12-13 octombrie, au fost desfășurate Zilele Porților Deschise și prezentată tehnica de intervenție la toate subunitățile de pompieri din județ, iar în două centre comerciale au fost organizate puncte de informare preventivă și lecții deschise, unde, în intervalul orar 12:00-17:00, pompierii, voluntarii programului național „Salvator din pasiune” și voluntari ai Crucii Roșii au intrat în contact cu peste 1700 de persoane, explicându-le cum trebuie să se pregătească pentru a evita situații nedorite, dar și cum să reacționeze în situații de urgență. Mai mult decât atât, i-au învățat pe cei interesați cum pot acorda primul ajutor de bază, ce cuprinde manevre care salvează vieți.
După încheierea activităților, ne-am bucurat că feedbackul a fost pozitiv, iar societatea a înțeles că reducerea riscurilor dezastrelor și a majorității situațiilor de urgență este o responsabilitate comună.
Ca o retrospectivă a activității operative din trimestrul trei, în perioada 01.07-30.09.2024 inspectoratul, (inclusiv SVSU/SPSU/SPSU-SC) a fost solicitat pentru a interveni la 5888 de evenimente din care: 2316 acţiuni în situaţii de urgenţă şi 3572 acţiuni SMURD, comparativ cu perioada 01.07-30.09.2023, când s-au înregistrat 4517 de evenimente, din care: 1493 acţiuni în situaţii de urgenţă şi 3024 acţiuni SMURD.
Una dintre creșteri a reprezentat-o intervenția la incendii, unde au fost 551 de misiuni, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 294. Această majorare a venit din cauza incendiilor de vegetație uscată, care au crescut de la 163, în 2023 la 363 în 2024.
Analiza asupra celor 551 de incendii din perioada 01.07 – 30.09.2024 a arătat că ponderea cauzelor probabile de izbucnire a fost următoarea: instalaţii electrice defecte (26,06 % ), acțiuni intenționate ( 9,57 % ), foc deschis ( 36,7% ), coș, burlan de fum necurățate ( 3,19% ), mijloace de încălzire nesupravegheate ( 3,72% ), fumatul ( 11,17% ).
În continuare, inspectoratul nostru rămâne implicat și orientat spre obiectivul de a contribui la construirea unei comunități mai reziliente și mai pregătite să facă față dezastrelor, prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție.
În același context, putem aminti și de cele trei obiective la care lucrăm în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, fiind finanțați de Banca Mondială și Guvernul României, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Managementului Riscului la Dezastre”, prin care urmează să se demoleze și să se reconstruiască sediile Detașamentelor de Pompieri Câmpulung și Bradu și să se reconstruiască sediul I al ISU Argeș, din municipiul Pitești.
În urmă cu câteva zile, a fost publicat pe site-ul instituției noastre anunțul de închiriere imobil/spațiu pentru relocarea temporară a Detașamentului de Pompieri Câmpulung, iar la sediul ISU Argeș a fost predat amplasamentul pentru realizarea unei noi clădiri, termenul de finalizare a lucrării fiind de 21 de luni.
Totodată, în ceea ce privește Detașamentul de Pompieri Bradu, suntem în faza de analiză a ofertelor.

Tema 2: Campanie de recrutare a voluntarilor în cadrul programului național „Salvator din pasiune”.

Voluntariatul este activitatea de interes public, desfășurata din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o recompensă materială.
Voluntariatul la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) reprezintă una dintre cele mai provocatoare forme de implicare civică. Prin natura sa, activitatea unui voluntar SMURD este esențială pentru sprijinirea echipajelor profesioniste în situații de urgență și pentru asigurarea unui răspuns rapid și eficient în cazurile de accidente sau alte situații medicale critice.
SMURD a început ca un serviciu complet voluntar. În anul 1990, acest lucru era complet neobișnuit și a stârnit multe reacții din partea sindicatelor și a diferitelor autorități. Totuși, după câțiva ani de funcționare, s-a dovedit că poate însemna și profesionalism la un grad înalt.
Au trecut peste opt ani de când Departamentul Pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, a lansat semenilor provocarea de a deveni voluntari în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din țară, prin intermediul proiectului „Salvator din pasiune”.
Acest program național își dorește să creeze o legătură tot mai strânsă între societatea civilă și serviciile profesioniste pentru situații de urgență, prin implicarea activă a voluntarilor în soluționarea problemelor cu care comunitatea se confruntă.
Interesul crescut pe care cetățenii l-au manifestat încă de la lansare, a condus la recrutarea anuală de noi voluntari, a tuturor celor care au dorit să se alăture echipajelor de intervenție în misiunile specifice, fără ca accesul acestora să fie condiționat de numărul locurilor disponibile.
Activităţile de voluntariat constau în participarea efectivă la acţiunile de răspuns operativ generate de manifestarea situaţiilor de urgenţă (incendii, inundaţii, dezastre naturale, epidemii etc.), însuşirea şi punerea în aplicare a noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar precum şi în cele de popularizare în rândul cetăţenilor a măsurilor preventive.
De la debutul programului, în județul Argeș, peste 650 de persoane au manifestat interes și au răspuns proiectului nostru, din dorința de a se alătura pompierilor în misiunile specifice și pentru a desluși tainele nobilei lor misiuni.
Pentru a putea participa la intervenții alături de echipajele operative de profesioniști, voluntarii parcurg atât cursuri introductive privind structura, misiunile și atribuțiile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cât și etape de pregătire specifice pentru însușirea noțiunilor de prim ajutor, descarcerare și operațiuni de salvare.
În ceea ce privește angrenarea voluntarilor în misiunile noastre, vorbim de peste 7500 de intervenții la care au participat, de la începutul acestui an, dar și de peste 3100 de activități preventive, unde au fost prezenți alături de noi.
În prezent, ne aflăm în campania de recrutare de noi voluntari, înscrierea putând fi făcută până pe data de 24 octombrie a anului curent în intervalul orar 8:00-16:00.
Formarea voluntarilor se realizează în mod etapizat, prin parcurgerea de ședințe și module de pregătire, urmate de susținerea unor examene atât teoretice, cât și practice.
Pentru a veni în echipa ISU Argeș, primul pas este să afli cum devii „salvator din pasiune”. Pentru înscrierea în acest program, sunt necesare, pe lângă dorința de a învăța și cea de a ajuta semenii, câteva condiții ușor de îndeplinit:
– vârsta între 16 şi 65 de ani;
– apt din punct de vedere medical;
– să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor cu intenţie;
– să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
Prima etapă este formată din două cursuri:
– curs introductiv;
– curs de bază.
După absolvirea examenelor din această fază de pregătire, voluntarii pot încadra ambulantele noastre SMURD de prim ajutor calificat.
Este bine de știu faptul că voluntarii din cadrul ISU sunt ierarhizați în patru niveluri de competență, în funcție de care pot participa, alături de salvatori, la diferite misiuni de salvare:
– Voluntar I – este clasa de competență cu care se încadrează voluntarii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani și cărora li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor de bază, fără echipamente medicale și care nu vor putea lua parte la activități care le-ar putea pune în pericol viața sau integritatea corporală. După parcurgerea a 120 de ore de voluntariat și absolvirea cursurilor stabilite, voluntarul poate participa la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare.
– Voluntar II – este clasa de competenţă minimă cu care se vor încadra voluntarii cu vârsta de peste 18 ani, care vor fi pregătiţi în vederea participării la intervenţii în totalitatea acţiunilor pe care acestea le implică, în funcţie de nevoile operative şi pregătirea acestora. Voluntarilor ce dispun de această clasă de competenţă, după efectuarea unui număr de 120 de ore de voluntariat, li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare.
– Voluntar III – este clasa de competenţă care se acordă voluntarilor care dispun de contract de voluntariat de cel puţin un an sau echivalentul a 240 de ore de voluntariat şi au absolvit cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare. Voluntarilor ce dispun de această clasă de competenţă li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor calificat cu competenţe extinse.
– Voluntar IV – este clasa de competenţă care se acordă voluntarilor ce dispun de contract de voluntariat de cel puţin 2 ani sau echivalentul a 480 de ore de voluntariat şi au absolvit cursul de prim ajutor calificat, cu competenţe extinse. Voluntarii ce dețin clasa de competență III și IV pot urma cursuri de pregătire pentru intervenția în situații de urgență, respectiv căutare-salvare, stingere incendii sau alte stagii de formare.
Acești voluntari sunt un câștig deosebit pentru societate, deoarece pot acționa imediat dacă în apropiere observă că cineva are nevoie de ajutor, mai ales în cazuri deosebite când este nevoie de o reacție cât mai rapidă, iar în aceste situații pot face diferența dintre viață și moarte.
Ei sunt oameni dedicați, cu suflet bun, care pe lângă profesiile de bază își găsesc timp să acorde sprijin semenilor, iar pentru acest lucru merită toată recunoștința noastră.
După cum vă spuneam, suntem în plină campanie de recrutare, iar în cadrul activităţii de înscriere, candidatul trebuie să prezinte până pe dată de 24 octombrie, la sediul nostru din strada Fundătura Teilor, nr. 4, etaj 2, municipiul Pitești, un dosar care să cuprindă următoarele documente:
a) cerere de înscriere;
b) certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);
c) copie după actul de identitate;
d) aviz psihologic (nu adeverință) care va conține din partea psihologului clinician un profil psihologic cu recomandări la finalul evaluării, sau din partea psihologului cu competență în apărare, ordine publică și siguranță națională cu precizarea apt sau inapt pentru activitățile în cadrul unui serviciu de urgență;
e) copie act doveditor sau adeverință ale ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare;
f) adeverinţă medicală din care să reiasă, cumulativ, cel puțin două dintre următoarele criterii: clinic sănătos, apt pentru efort fizic de nivel mediu şi nu este în evidenţă cu boli cronice; adeverința medicală necesară dosarului poate fi obținută de la medicul de familie (nu este necesară obținerea unei adeverințe de la un medic de medicină a muncii, dar aceasta poate fi acceptată);
g) acordul părinţilor/tutorelui legal, doar pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.
Toate informațiile necesare și documentele tipizate se regăsesc pe site-ul nostru isuag.igsu.ro la categoria INFORMAȚII UTILE, secțiunea Formulare/Tipizate, pagina a doua SPIRC VOLUNTARIAT.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Patriarhie-2

Filarmonica Pitești, aplaudată la scenă deschisă, într-un concert extraordinar la Patriarhia Română!

Instituția noastră a susținut aseară, în premieră, concertul extraordinar „Acasă de sărbători”, la Patriarhia Română. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar