Acasă / EVENIMENT / Risc crescut de inundaţii. Localnicii din Mălureni stau la bere

Risc crescut de inundaţii. Localnicii din Mălureni stau la bere

Peste 30 de judeţe se află sub avertizare de ploi şi vijelii de miercuri, de la ora 12:00, până joi la ora 18:00. În plus, hidrologii au atras atenţia asupra riscului crescut de inundaţii în 10 judeţe din ţara. Cu toate acestea, localnicii din satele unde apa a făcut deja pagube importante săptămânile trecute nu par deloc îngrijoraţi şi nu fac nimic pentru ca situaţia să nu se mai repete. Stau liniştiţi în cârciumi şi se luptă cu sticlele de bere, în timp ce la câţiva metri de ei angajaţii Apelor Române se luptă cu sacii cu nisip.

Astfel de scene de nepăsare s-au mai văzut şi în timpul ninsorilor din anii trecuţi, când localnicii statelor îngropate în zăpadă îi priveau de pe margine pe militarii şi jandarmii care le deszăpezeau drumul la lopată. Nimic nu pare să-i motiveze pe localnici să ia măsuri înainte ca apele să le măture casele, deşi au trecut prin episoade de acest gen în urmă cu foarte puţin timp. Refuză să pună umărul şi să-i ajute pe angajaţii de la Apele Române care umplu de zor sacii cu nisip şi le fac diguri. Îi privesc liniştiţi din spatele sticlelor de bere sau de pe banca din faţa cârciumii.

„Muncim după ce vine apa”, spune un localnic din Mălureni, judeţul Argeş, când este întrebat de ce nu îi ajută pe angajaţii de la Apele Române. Unul altul, stânjenit de întrebare, spune că i-ar ajuta, dar nu nimeni nu i-a cerut acest lucru. În faţa codurilor galbene şi portocalii de ploi şi inundaţii, oamenii lasă totul pe seama autorităţilor, dar mai ales îşi pun speranţa în Dumnezeu. “Zice că n-o mai veni acum ca înainte (ploile –n.r)”, răspunde o femeie întrebată de ce oamenii din sat nu sapă şanturi ca să împidice intrare apei în gospodării.
În localitatea argeşeană Mălureni, autorităţile afirmă că au reuşit “de vreo două trei zile” să refacă “cât de cât” ce au stricat ploile săptămâna trecută şi că sunt gata să înfrunte ploile. “Am reuşit să refacem trecerile provizorii. Data trecită am avut o singură casă inundată la subsol. Am baricadat acolo ca să nu mai avem evenimente de genul care au fost cu casa aceea. Acum aşteptăm şi ne rugăm să nu fie mai rău”, spune primarul Alexandru Cristescu.
Referitor la imaginile video apărute cu o parte dintre localnici care stau la bere în timp angajaţii de la Apele Române au refăcut digul de protecţie, primarul din Mălureni le găseşte şi el o scuză: “Casele nu au fost afectate la noi, decât foarte puţin aici aproape de primărie. Dacă nu e afectată casa omului, interesul cetăţenilor este mai mic. Problema este cu drumul. Am avut şi cetăţeni săritori care au intervenit la unele blocaje”.
Primarul Alexandru Cristescu crede că, în urma ploilor care au început astăzi, nu vor fi case inundate, ci vor fi unele alunecări de teren din cauza unor crăpături rămase de la inundaţiile trecute. “Acum oamenii ştiu la ce să se aştepte. I-am informat pe toţi, ştiu să nu stea în case dacă plouă foarte tare. Nu cred că vor fi probleme majore. Poate o să ne mai şi ocolească ploile pentru că în 2005 am avut 185 de litri pe metrul pătrat. Acum am avut 98 de litri pe metrul pătrat. De data asta sperăm să fie un 50 – 60 de litri pe metrul pătrat. La cantitatea asta de apă nu cred că ne va afecta foarte tare”, mai spune Alexandru Cristescu, adăugând că Guvernul ar trebui să nu se mai zgârcească şi să dea bani pentru consolidarea temeinică a zonelor cu probleme pentru a evita situaţiile care se repetă la fiecare inundaţii.

Sursa www.gandul.info

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Conduceau-cu-viteză-excesivă

Vitezomanii, potoliţi de poliţişti. “Zburau” pe şosele cu peste 131 km/h

Depistați de polițiști conduicând cu viteză excesivă În ziua de 12 aprilie a.c., polițiștii Formațiunii ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar