Acasă / POLITIC / Sesiune de instruire a muzeografilor cu specialiști de la Institutul Național al Patrimoniului

Sesiune de instruire a muzeografilor cu specialiști de la Institutul Național al Patrimoniului

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a participat astăzi, 16 martie, la deschiderea sesiunii de instruire a utilizatorilor programului DOCPAT pentru evidența patrimoniului muzeal.  La această sesiune de instruire, organizată de Muzeul Județean Argeș, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, participă și muzeografi de la Muzeul Național Brătianu, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Muzeul Municipal Câmpulung și Muzeul Municipal Curtea de Argeș.

În cadrul sesiunii, Alin Cîrstian, bibliograf la Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Patrimoniu Digital, va oferi informații referitoare la ultimele funcționalități ale programului DOCPAT, la clasarea patrimoniului și la catalogarea resurselor culturale.
Aceste întâlniri vor fi benefice pentru specialiștii din muzeele argeșene implicați în activitatea de evidență a patrimoniului cultural mobil și le va ușura activitatea de întocmire a dosarelor de clasare, cu ajutorul programului DOCPAT.

„Este o lume interesantă, aceasta a muzeografiei. Atenția Consiliului Județean Argeș pentru acest domeniu este importantă și veți avea aceeași deschidere și pe viitor. Sunt convins că împreună vom putea face o treabă bună și că vom continua genul acesta de activități care vă ajută pe dvs, muzeografii, în specializarea pe care o aveți” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

„Vreau să transmit mulțumiri conducerii Institutului Național al Patrimoniului pentru această oportunitate în care vom putea rezolva unele aspecte legate de fișele de patrimoniu și fișele DOCPAT. După cum știți, programul DOCPAT este foarte important pentru că acoperă toate domeniile de patrimoniu mobil – artă decorativă, artă plastică, arheologie, carte veche, documente, etnografie, istorie, numismatică, medalii şi decoraţii, ştiinţă şi tehnică, ştiinţele naturii, carte veche” – Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.

„În cadrul acestor sesiuni vom încerca să punem la punct metodele de utilizare a programului DOCPAT pentru evidența patrimoniului muzeal și în același timp pentru a face public toate obiectele de patrimoniu. Prin procedura de clasare, de fapt obiectul este înregistrat în patrimoniul cultural mobil. Despre acest lucru vom discuta, despre cum vă puteți face cunoscuți în mediul online în privința obiectelor de patrimoniu care se găsesc în județul Argeș” – Alin Cîrstian, bibliograf la Institutul Național al Patrimoniului.

DOCPAT este un program informatic pentru evidenţa patrimoniului cultural mobil (fişe de obiect) şi a arhivelor documentare din muzee.

DOCPAT poate fi utilizat în muzee, direcţii judeţene pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural, institute de cercetare, precum şi de alţi deţinători de colecţii de bunuri culturale mobile care au nevoie de o evidenţă rapidă, modernă, de analiza şi selecţia datelor, de ordonarea acestora pe diverse criterii, de listarea unor inventare, cataloage de expoziţie, fişe de obiecte. Marele avantaj al unei evidenţe informatizate este posibilitatea de actualizare a informaţiilor în timp.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

2 Aprilie-Marșul de Conștientizare a Autismului

Mars 2 Aprilie- Ziua Mondiala de Constientizare a Autismului

2 Aprilie-Ziua Mondiala de Constientizare a Autismului Duminică, în data de 02 aprilie 2023, ASOCIAȚIA ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar