Acasă / SOCIAL / Situația ONG-urilor din județul Argeș

Situația ONG-urilor din județul Argeș

În judeţul Argeş, activeaza un număr de 22 organizaţii neguvernamentale acreditate în domeniul serviciilor sociale (Sursa: Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş), respectiv:
Asociaţia „Orfanii 2003” – Piteşti;
Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic – filiala Argeş – Piteşti;
Fundaţia Umanitară de Orientare şi Integrare Socială HAND ROM – Curtea de Argeş;
Asociaţia „Sprijin pentru viaţă” – Piteşti;
Asociaţia Română Antidrog Argeş – Piteşti;
Fundaţia „Consorţiul pentru Dezvoltare Locală” Mioveni;
Asociaţia Handicapaţilor Neuromotor Argeş – Piteşti;
Asociaţia „Reaching Out” – Piteşti;
Asociaţia Nevăzătorilor – Filiala Argeş – Piteşti;
Fundaţia Solidaritatea Argeşeană – Piteşti
Asociaţia Umanitară „Dumnezeu este iubire” – Curtea de Argeş;
Asociaţia „Paraschiva” – comuna Pietroşani, sat Retevoieşti;
Fundaţia „Lumină în suflet” – Piteşti;
Asociaţia Naţională a Surzilor din România – Filiala Teritorială a Surzilor Piteşti;
Salvaţi Copiii – Filiala Argeş – Piteşti;
Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România – Filiala Argeş – Piteşti;
Asociaţia „Sfinţii Spiridon şi Irina” – Piteşti;
Fundaţia „Copii în Dificultate” – Centrul de Zi „Sf. Cristofor”– Curtea de Argeş;
Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Argeş – Piteşti;
Asociaţia „Hercules” – Costeşti;
Asociaţia „Niciodată singur, mereu împreună” – Piteşti;
Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism Argeş – Piteşti.

Precizăm faptul că, acreditarea organizaţiilor neguvernamentale ca furnizori de servicii sociale se acordă de Comisia de acreditare din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, aceasta deţinând toate datele referitoare la furnizorii de servicii sociale din judeţul Argeş.
Majoritatea serviciilor oferite de ONG-urile din judetul Argeş în domeniul serviciilor sociale sunt de tip informare/consiliere. Activităţile desfăşurate în cadrul acestor servicii sunt complexe, incluzând măsuri de prevenţie, intervenţii, cantină socială etc.

Distribuţia din punct de vedere geografic a ONG-urilor este următoarea:
Piteşti -70% din numărul total de ONG-uri acreditate,
Curtea-de-Argeş-10%,
Mioveni – 5%
Topoloveni – 5%
Costeşti – 5%
Mediu rural -5%.

D.G.A.S.P.C. Argeş şi organizaţiile neguvernamentale care au servicii sociale acreditate în condiţiile legii şi furnizează servicii sociale pe raza judeţului Argeş au considerat ca fiind oportună cooperarea în vederea organizării şi dezvoltării serviciilor sociale, principalul obiectiv al acesteia fiind realizarea unui sistem eficient şi transparent, care să răspundă nevoilor sociale individuale, familiale sau de grup. Astfel, D.G.A.S.P.C. a reuşit să instituie un mecanism de conlucrare cu ONG-urile deosebit de eficient, ceea ce justifică o investiţie sporită în creşterea rolului ONG-urilor ca partener al acesteia în elaborarea, implementarea şi evaluarea/monitorizarea politicii publice în domeniu.

Începînd cu anul 2006, între D.G.A.S.P.C. Argeş şi ONG-urile ce desfăşoară activităţi în domeniul social s-a semnat un Acord – Cadru de Colaborare, ce are ca scop:
Asigurarea transparenţei şi îmbunătăţirea comunicării între sectorul public şi privat în domeniul serviciilor sociale, prin organizarea unor întâlniri periodice pe anumite teme în funcţie de specificul serviciilor sociale acordate de O.N.G-uri, acoperind astfel întreaga paletă de grupuri defavorizate din judeţ;
Diversificarea serviciilor sociale oferite diferitelor grupuri ţintă şi promovarea modelelor de bună practică;
Încurajarea şi susţinerea creării unei reţele judeţene a furnizorilor de servicii sociale;
Informarea comunităţii despre serviciile sociale furnizate la nivel judeţean prin crearea şi administrarea unui website;
Cooperarea în vederea identificării şi accesării fondurilor nerambursabile în scopul dezvoltării serviciilor sociale la nivelul judeţului Argeş.

Acordul – Cadru de Colaborare se încheie anual, iar pentru anul 2015, semnarea acestuia este programată pentru data de 12 februarie, ora 10, în sala de consiliere a D.G.A.S.P.C. Argeş. Acesta se va semna cu cele 22 de organizaţii neguvernamentale furnizoare de servicii sociale acreditate, mai sus menţionate.

În vederea acordării şi diversificării serviciilor sociale, a serviciilor pentru protecţia copilului, precum si pentru implemenentarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş dezvoltă parteneriate şi colaborează cu organizaţiile neguvernamentale care furnizeaza servicii sociale pe raza judeţului Argeş.
Astfel,
Proiectul „Închiderea Complexului de Servicii pentru Copilul în Dificultate Priboieni şi înfiinţarea de apartamente de tip familial” depus în cadrul Programului de Interes Naţional 1 “Închiderea instituţiilor de tip vechi pentru protecţia copilului şi înfiinţarea de căsuţe de tip familial şi apartamente” a fost implementat în parteneriat cu Asociaţia „Sprijin pentru viaţă”, în perioada 2008-2009.
Proiectul “Centru de zi pentre copii/tineri cu dizabilităţi “Paraschiva”, finanţat din Fonduri prin Programul PHARE 2004-2006, a fost implementat în parteneriat cu Fundaţia Umanitară de Orientare şi Integrare Socială „Handrom”, în perioada 2008-2009.
Proiectul “Centrul de Zi Sf. Nicolae Piteşti”, depus în cadrul Programului de Interes Naţional 3 “Servicii specializate pentru copilul delincvent, implementat în parteneriat cu Asociaţia „Sprijin pentru viaţă”, în perioada 2008-2009.

În lunile decembrie 2014 şi ianuarie 2015, Consiliul Judeţean Argeş a aprobat prin hotărâre încheierea Convenţiei de parteneriat între Consiliul Judeţean, D.G.A.S.P.C. Argeş şi un număr de 7 Organizaţii neguvernamentale: Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic – România Filiala Argeş, Fundaţia Umanitară de Orientare şi Integrare Socială „Hand Rom”, Fundaţia „Copii în Dificultate”, Asociaţia „Lasă-mă să-ţi aud glasul”, Asociaţia Handicapaţilor Neuromotor Argeş, Centrul de Zi Paraschiva, Asociaţia Naţională a Copiilor şi Adulţilor cu Autism Argeş, în scopul stabilirii cadrului de colaborare între părţi, privind susţinerea acestora prin acordare de sprijin financiar.

M.N

Despre Administrator

Citeşte şi ...

locurile alocate M.A.I.

Au început înscrierile în unitățile de învățământ postliceal ale Poliției Române!

Sesiune de recrutări deschisă pentru școlile de poliție, poliție de frontieră, dar și pentru instituții ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar