Acasă / EVENIMENT / Teste gratuite pentru argeșeni

Teste gratuite pentru argeșeni

Această campanie reprezintă un demers complex de prevenție, depistare precoce, diagnostic şi tratament al cancerului colorectal, vizând peste 50.000 de persoane, din  regiunea Muntenia Sud (județele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman) provenind în special din grupuri vulnerabile. Marți, la Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, Fundația “Renașterea”, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș, a lansat proiectul ROCCAS ÎI – Furnizarea serviciilor de sănătate din Programele de Prevenție, Depistare Precoce, Diagnostic și Tratament Precoce al leziunilor precanceroase, colorectale – Regiunea Sud Muntenia” , finanţat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman.  La eveniment au fost prezenți medici de renume ai Institutului Clinic Fundeni, Prof. Dr. Mircea Diculescu – Directorul Centrului de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni, Șef de secție – Institutul de Boli digestive și transplant hepatic și Conf. Dr. Mircea Manuc, Dr. Carmen Ungurean – Institutul Național de Sănătate Publică, Dr. Mihaela Udrescu – coordonator Medici de Familie, Dr. Tabita Stănoiu – coordonator județean Medici de familie, Dragoş Iorga – director executiv – OIR POSDRU, București-Ilfov.  
Alături de doamna Mihaela Geoană, președintele fondator al Fundației “Renașterea”, s-a aflat președintele Consiliului Județean Argeș, domnul Ion Mînzînă, care a avut și cuvântul de deschidere:  
 “Suntem onorați că în județul Argeș avem asemenea oaspeți. Suntem și noi o mică picătură în ceea ce dumneavoastră vreți să întreprindeți în acest domeniu al sănătății. Vrem să sprijinim acest proiect generos finanțat de Comisia Europeană. Sunt puține momentele când în județul nostru sunt prezenți asemenea oameni de seamă din domeniul sănătății. Obligația noastră, a Consiliului Județean, este să dăm o mână de ajutor la ceea ce vreți să întreprindeți astăzi, că un început. Consiliul Județean Argeș, prin reprezentanții săi, va fi întotdeauna un partener statornic pentru lucrurile bune care se pot întâmpla. Să vă dea Dumnezeu gândul cel mai bun și să avem cât mai multe vieți salvate! Și să credem că, acolo unde există o lucrare a bunului Dumnezeu, există și o lucrare a specialiștilor în acest vast domeniu al sănătății”.  
“Mă bucur să mă aflu din nou la Pitești. Sunt foarte impresionată de primirea făcută și vreau să mulțumesc autorităților, președintelui Ion Mînzînă și echipei de la Consiliul Județean Argeș condusă de doamna dr. Anci Ionescu. Sunt întotdeauna impresionată de calitatea profesională a medicilor de la Institutul Clinic Fundeni și vreau să mulțumesc echipei condusă de profesorul Cristian Gheorghe, domnilor Mircea Diculescu, Mircea Manuc și doamnei Carmen Ungurean de la INSP. De 21 de ani, prin Fundația “Renașterea”, încercăm să promovăm sănătatea femeii, să schimbăm mentalități și acum ne-am extins programele pe mai multe paliere din sănătate. Încercăm să creștem rată de supraviețuire a pacienților oncologici. Faptul că până acum, în campaniile precedente din Argeș, au fost depistate 17 cazuri de cancer, dintre care 8 au fost în stadii incipiente, asta înseamnă că au fost salvate cel puțîn opt vieți. Acesta este scopul nostru, să salvăm vieți” – Mihaela Geoană, președinte fondator,  Fundația “Renașterea”.  
“Toți suntem parteneri în acest proiect. Nimic din ceea ce se întâmplă nu ar fi fost posibil fără acest parteneriat extins. Progresele medicale au fost spectaculoase în ultimii 50 de ani, iar în domeniul oncologiei au fost rezultate remarcabile și neașteptate. Am ajuns astăzi să spunem că în prezent cancerul nu mai este o sentință la moarte. Este o afecțiune care poate fi prevenită și chiar tratată. Este o afecțiune care poate fi privită și cu optimism. Aici vorbim de un cancer despre care se știe de 30 de ani că poate fi depistat și poate fi tratat. Prevenția nu este ieftină că atare, dar este mai ieftină comparativ cu tratarea. Avem datoria să lăsăm generațiilor viitoare o povară mai mică a bolii și putem face acest lucru prin prevenție și servicii curative de calitate” – dr. Carmen Ungurean, Institutul Național de Sănătate Publică. Campania se desfășoară cu sprijinul și prin intermediul medicilor de familie.  În județul Argeș sunt afiliați în proiect 15 medici și încă 3 se vor implică în perioada următoare.  Până în prezent, 3.115 persoane din județul Argeș au fost mobilizate și înscrise în program, iar dintre acestea, 2.716 au primit teste FIT. Pentru persoanele cu test pozitiv, adică risc de cancer colorectal, Fundația Renașterea va asigura consilierea pacienților și transportul gratuit până la Institutul Fundeni din București, în vederea efectuării colonoscopiei.  
Iată care este lista cu medicii de familie din Argeș cărora vă puteți înscrie pentru efectuarea testelor:  
 Dr. Mihai Nistor-Rucăr  
Dr. Doina Ciulcu – Rucăr  
 Dr. Valentina Cazangiu – Dragoslavele  
Dr. Elena Sârbu – Lerești  
Dr. Magdalena Vrânceanu- Câmpulung  
Dr. Carmen Fătu- Mioarele   
Dr. Carmen Stancu- Poenari de Muscel  
Dr. Ioana Predoiu- Godeni  
Dr. Gabriel Stănoiu- Godeni  
Dr. Elena Rădulescu- Berevoești  
Dr. Mihai Udriște- Săpata  
DR. Liliana Călinescu- Căteasca  
Dr. Mihaela Dragnea- Mozăceni  
Dr. Maria Hreniuc- Slobozia  
Dr. Alexandru Niculescu- Ștefan cel Mare  
Dr. Natalia Becheanu- Pitești  
Dr. Mihaela Bondoc- Mioveni  
Dr. Magdalena Marin- Curtea de Argeș  
Statistică pentru cancerul colorectal la nivelul jud. Argeș:  
2019 – s-au înregistrat 1925 de cazuri noi de cancer distribuite astfel:  
cancer de sân: 183  
cancer de colon: 172  
cancer bronhopulmonar: 140  
2020 – s-au înregistrat 1152 de cazuri noi de cancer distribuite astfel:  
cancer de colon: 184 în creștere (locul 1.)  
cancer de sân: 139  
cancer bronhopulmonar: 111  

Despre Administrator

Citeşte şi ...

prins baut la volan

Bărbat de 74 de ani, din Pietroșani prins baut la volan

În ziua de 16 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Domnești au ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar