Acasă / SOCIAL / Un articol care trebuie citit de persoanele care au fost încadrate în grupa I de muncă

Un articol care trebuie citit de persoanele care au fost încadrate în grupa I de muncă

Conform art.158 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată, până la data de 3 ianuarie 2014, perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi a II-a de muncă anterior datei de 1 aprilie 2001, constituiau stagii de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare.
Prin adoptarea Legii nr. 380/24 decembrie 2013, publicată în M.O. nr. 842/30 decembrie 2013, s-a modificat şi completat Legea 263/2010, în sensul introducerii a unei noi litere la articolul 55 alin.1, conform căreia persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, şi au realizate stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, conform tabelului nr.11 .
Astfel, o persoană care are stagiul complet de cotizare realizat şi are lucrat în grupa I-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 minim 6 ani, poate beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare de 3 ani.
Menţionăm faptul că reducerea maximă de 13 ani, poate fi acordată acelei persoană care are stagiul complet de cotizare realizat şi are lucrat în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, minim 26 ani.
Potrivit art.60 din lege, reducerile vârstelor standard de pensionare prevăzute la art. 55, precum şi cele prevăzute de alte acte normative pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 13 ani.
Sursa:argesplus.ro

Despre Administrator

Citeşte şi ...

transport-de-material-lemnos-confiscat-11

Nu avea calitatea de transportator autorizat pentru această activitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Hârtiești au finalizat verificările privind activitățile de transport ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar