Acasă / EVENIMENT / Vânător atacat de urs la Aninoasa, n-a avut nicio şansă de supravieţuire

Vânător atacat de urs la Aninoasa, n-a avut nicio şansă de supravieţuire

La doar 24 de ore de când un bărbat a murit după ce a fost atacat de un mistreţ, o nouă tragedie s-a produs în judeţ. Un vânător a fost atacat de urs şi n-a avut nicio şansă de supravieţuire. Victima se numea Vasile Darius Stanciu, avea 40 de ani, din Vlădeşti, şi era de profesie sobar din câte am înţeles noi.

omorat de ursI-a secţionat artera femurală
Nenorocirea a avut loc ieri-dimineaţă la Aninoasa, în zona Valea Siliştii, punctul Iluţă, unde un vânător s-a întâlnit cu ursul. Sperând că-l va speria şi, astfel, determina să fugă, bărbatul a tras două focuri de armă în aer, însă sălbăticiunea l-a atacat şi l-a muşcat de picior. Ceilalţi colegi au tras la rândul lor focuri de armă în aer şi doar aşa ursul a fugit. Din păcate, pentru vânătorul atacat nu s-a mai putut face nimic. El a încetat din viaţă înainte ca echipa medicală să ajungă la locul evenimentului din cauza hemoragiei masive de sânge, fiindcă animalul îi secţionase artera femurală la piciorul drept. Despre acest nou incident soldat cu pierderea unei vieţi omeneşti, am stat de vorbă cu Constantin Istrătescu, directorul AJVPS Argeş, care ne-a declarat:
Vânătoarea era pentru vulpi
„În baza unei autorizaţii, ieri-dimineaţă a fost organizată o vânătoare la vulpi pe fondul de vânătoare Aninoasa, aflat în gestiunea AJVPS. După terminarea vânătorii, paznicul de vânătoare a plecat spre locul unde-şi parcase maşina. El urma să ajungă pe un drum forestier înaintea celor patru vânători (autorizaţia de vânătoare fusese emisă pentru cinci persoane, însă una nu s-a prezentat, n.r.) ca să-i recupereze. Până să ajungă la locul unde urma să aibă loc întâlnire, vânătorii au pornit în aceeaşi direcţie”.

Atacat pe potecă
„La un moment dat, unul dintre ei s-a desprins de grup şi în timp ce se deplasa pe potecă s-a întâlnit cu ursul. Omul a tras focuri de armă în aer, dar sălbăticiunea a declanşat atacatul. Văzându-l, ceilalţi trei au tras şi focuri de armă în aer. De-abia atunci ursul a fost pus pe fugă, dar răul se produsese, fiindcă victima a pierdut foarte mult sânge şi a decedat. Vânătorul era un om deosebit de muncitor, era căsătorit şi avea trei fiice”, a continuat directorul AJVPS Argeş.

Populaţie excedentară de urşi
„Ca şi în cazul mistreţilor, şi la urşi înregistrăm un număr mare de exemplare, ne confruntăm că excedent de populaţie. Noi am cerut suplimentarea cotei de recoltare, dar forurile competente n-au avut nicio reacţie. Ministerul trebuie să se gândească în primul rând la siguranţa şi viaţa cetăţenilor şi să procedeze în consecinţă, pentru că, în opinia mea, România nu poate rămâne la infinit ţara cu cel mai mare număr de urşi din Europa. Din lipsă de hrană, ursul coboară în zonele locuite ca să caute mâncare şi în acest context se pot înregistra alte nenorociri”, spunea dl Istrătescu.

Încă n-a intrat la hibernare
„Deşi suntem în decembrie, spunea Constantin Istrătescu, ursul n-a intrat la hibernare. Pe de o parte temperaturile nu sunt foarte scăzute, ca să-l determine să intre la bârlog, iar pe de alta animalul nu a acumulat suficientă grăsime care să-i permită să reziste până la primăvară. Şi asta tot din lipsă de hrană, pe care el continuă s-o caute. În altă ordine de idei, comportamentul deviant al sălbăticiunilor se datorează în bună măsură omului, care intrat în arealul natural al animalelor, a tăiat pădurile restrângându-le posibilitatea de a trăi departe de aşezări, sau pune hrană în anumite locuri ca să-l momească pentru a fi vânat de străini, care plătesc bine pentru un trofeu de urs”.

Decidenţii se tem
Potrivit d-lui Istrătescu, decidenţii n-au curaj să pună piciorul în prag. De frica străzii şi a ONG-urilor de protecţia animalelor extrem de vocale, nu iau măsurile adecvate pentru rezolvarea problemei pe care o reprezintă urşii, dar şi alte animale sălbatice protejate prin lege. În doar două zile, doi argeşeni au pierit atacaţi de sălbăticiuni. Pentru ei nu iese nimeni în stradă, nu merge nimeni cu jalba în proţap pe la tot felul de ministere, ambasade, comisii sau reprezentanţe ale Uniunii Europene. Pentru împuşcare sau uciderea unui urs, vânătorul ori săteanul în cauză riscă să ajungă la puşcărie. Dar pentru oamenii ucişi de sălbăticiuni nimeni nu e tras la răspundere. Oare câţi oameni trebuie să mai moară pentru ca politicienii, miniştrii, alţi factori abilitaţi să intervină şi să pună lucrurile la punct? În ceea ce ne priveşte considerăm că situaţia este pe punctul să scape de sub control, mai ales că, aşa cum am semnalat în repetate rânduri, urşii au început să apară chiar şi în localităţi aflate la mare distanţă de munte (Topoloveni, Drăganu, Stâlpeni, Mihăeşti, Leordeni, Mălureni etc) şi cerem tuturor forurilor competente să intervină până nu va fi prea târziu.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

7e47922c-537e-4d54-981b-b0657f93db00

S-a dat startul înscrierilor pentru admiterea la școlile postliceale militare ale Jandarmeriei Române!

Tinerii interesați de o carieră de subofițer în Jandarmeria Română se pot înscrie pentru participarea ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar