Luna trecută, trei pui de zimbri s-au născut în cadrul turmei eliberate în Munţii Făgăraş în urmă cu doi ani, astfel că numărul puilor aduşi pe lume în libertate a ajuns la şase, toate exemplarele fiind sănătoase. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Fundaţiei Conservation Carpathia care gestionează programul de reintroducere a zimbrilor în zona de nord a Argeșului.
Zimbrul (Bison bonasus) e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Prezent cândva pe tot continentul (cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei), zimbrul a dispărut din pădurile României în secolul al XIX-lea, dar ultimii graţie eforturilor depuse de mai multe ONG-uri de mediu România are din nou turme de zimbri sălbatici fiind una dintre cele nouă țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.
După 2015, fundațiile Conservation Carpathia şi World Wildlife Found (WWF) România au început demersurile pentru reintroducerea zimbrilor, efort susținut cu fonduri europene și naționale. În prezent, în zona argeşeană a masivului Făgăraş trăiesc 28 de exemplare, dintre care trei pui, ţinta finală fiind ca numărul să ajungă la 75 de zimbri până la juumătatea anului 2024. În semn de mândrie locală pentru reintroducerea speciei, administraţia din Lereşti a decis ca echipa locală de fotbal să aibă inscripţionat zimbrul pe echipamentul de joc.
Turmele care trăiesc libere în munţii României sunt monitorizate cu diverse sisteme de localizare GPS sau camere instalate în pădure, aparatură donată inclusiv de National Geographic, devenind o atracție turistică internațională.
Citeşte şi ...
„Din Darurile Sfintei Mucenițe Filoteea”
14 decembrie 2024, ora 1700 – Casa de Cultură Costești Primăria Orașului Costești și Clubul ...