Asta a decis, la începutul acestei săptămâni, Judecătoria Piteşti, ai cărei magistraţi au analizat contestaţia depusă de Cristian Cioacă împotriva deciziei comisiei de eliberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Mioveni.
Pe 11 ianuarie, fostul poliţist a intrat în comisia de eliberări condiţionate a Penitenciarului Mioveni, după ce a executat opt ani şi jumătate din pedeapsă. Ca urmare a zilelor de muncă efectuate în detenţie, a participării la activităţile educative şi ca urmare a recursului compensatoriu pentru că în penitenciar nu există condițiile impuse de normele UE, lui Cioacă i s-a redus perioada de condamnare cu câteva sute de zile. Comisia de liberare condiţionată i-a respins cererea şi i-a dat o amânare de patru luni, mai exact până pe 10 mai, dată la care poate depune o nouă cerere. Considerându-se nedreptăţit, Cristian Cioacă a depus contestaţie la Judecătoria Piteşti.
Maria Vasii, avocata care l-a reprezentat pe Cioacă, care le-a solicitat judecătorilor să admită cererea raportându-se la normele de drept aplicabile în materie. În plus, a depus depus la dosar şi o caracterizare făcută de angajaţii Penitenciarului Mioveni,din care reiese reiese că, pe durata perioadei de detenţie, fostul poliţist nu a avut nicio abatere, nu a primit nicio sancţiune şi s-a implicat în mai multe activităţi, precum şi o ofertă de angajare. „Condițiile necesare sunt îndeplinite. Mai important decât orice, a fost atins scopul pedepsei și clientul meu poate reveni în societate sub program de supraveghere”, a spus Maria Vasii.
La rândul său, Crina Radu, avocata familiei Ghinescu, a solicitat instanţei să aibă în vedere că deşi Cioacă a executat fracţia, el a comis o faptă extrem de gravă şi a încercat să șteargă urmele, motiv pentru care ar trebui să execute întreaga pedeapsă aplicată.
Când judecătorul i-a dat ultimul cuvânt, tot ce a spus Cristian Cioacă a fost doar că roagă instanţa să admită acţiunea. Judecătorii i-au respins însă contestaţia, menţinând astfel decizia comisiei de liberare din cadrul penitenciarului. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată.
Vă reamintim că, în iunie 2014, Cristian Cioacă a fost arestat şi condamnat la 15 ani şi opt luni închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte, dar acesta şi-a susţinut permanent nevinovăţia, afirmând că nu şi-a ucis soţia şi că este condamnat pentru o faptă pe care nu a comis-o.