Acasă / SOCIAL / Apel al oamenilor de afaceri argeşeni: “Politicieni, treziţi-vă la realitate!”

Apel al oamenilor de afaceri argeşeni: “Politicieni, treziţi-vă la realitate!”

Camera de Comerţ şi Industrie Argeş a organizat, vineri seară, la Complexul “Star” de la Budeasa, o manifestare menită să premieze cele mai performante firme din Argeş în anul 2013. Manifestarea, devenită de ceva vreme o tradiţie în activitatea CCI Argeş, s-a bucurat de prezenţa multor nume sonore ale mediului de afaceri, dar şi ale celui politic din judeţ.
Doleanţele mediului de afaceri, ignorate de clasa politică
Întâiul vorbitor a fost şi amfitrionul, omul de afaceri Gheorghe Badea. Acesta a prezentat, destul de in extenso, cam ce reprezintă judeţul Argeş în plan economic, la scară naţională. După care a dat frâu liber nemulţumirilor: agenţii economici argeşeni s-au plâns de instabilitatea şi de lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ, de birocraţia sufocantă şi bugetofagă, îmbâcsită de nepotism, de desele schimbări de macaz de la un guvern la altul, dar şi în cadrul aceleiaşi guvernări, de lipsa de stimulare a celor care muncesc şi de încurajarea lenei, de lipsa de corelare a ofertei educaţionale cu oferta pieţei muncii, de slaba pregătire a absolvenţilor tuturor formelor de învăţământ, de lipsa cvasitotală a sprijinului oferit de guverne (atât cel actual, cât şi cele trecute) întreprinderilor mici şi mijlocii etc. Sunt lucruri bine ştiute de toată lumea, dar pe care atât Gheorghe Badea, cât şi ceilalţi vorbitori le-au reiterat, profitând de prezenţa multor reprezentanţi de vârf ai politicii argeşene: şeful CJ Argeş, Constantin Nicolescu, vicepreşedinţii Florin Tecău şi Constantin Polexe, prefectul Cristian Soare, parlamentarii Mircea Drăghici, Simona Bucura, Constantin Tămagă, Gheorghe Marin şi Radu Vasilică. Reproşurile oamenilor de afaceri argeşeni la adresa clasei politice s-ar putea, succint, rezuma cam aşa: noi ne plângem de vreo două decenii de aceleaşi lucruri, voi ne spuneţi că avem dreptate, că ne înţelegeţi şi că ne veţi susţine, dar n-aţi făcut şi nu faceţi aproape nimic în acest sens.
Mai uşor cu amenzile
Prefectul Soare, care a fost anterior angajat al lui Gheorghe Badea la una din firmele sale, a recunoscut că doleanţele formulate de fostul său patron, în numele întregului mediu de afaceri argeşean, sunt perfect îndreptăţite. “Ştiu ce greu e să creezi şi, mai ales, să menţii locuri de muncă. IMM-urile trebuie ajutate să trăiască şi să producă, nu să li se pună beţe în roate. O să am grijă ca toate organismele cu atribuţiuni de control să dea prioritate activităţilor de consiliere şi de îndrumare, înainte să se repeadă cu amenzi asupra întreprinzătorilor”, a spus prefectul, care a admis şi ca perfect îndreptăţită doleanţa celor de la Dacia – şi nu doar a lor – de a fi cât mai repede demarate lucrările la Autostrada Piteşti-Sibiu.
“Cu răbdare le rezolvăm pe toate”
În intervenţia sa, Constantin Nicolescu a încercat să calmeze situaţia, spunând că “trebuie avut în vedere că România are 42 de judeţe, iar Guvernul trebuie să le aibă în vedere pe toate, nu doar Argeşul. Şi alţii au nevoie de autostrăzi. Judeţele Moldovei au mare nevoie de una care să le lege de capitală, dar şi de vest. La fel şi cei din Transilvania aşteaptă să fie finalizată autostrada către Borş. Noi am făcut cât am putut, dar au venit şi alţii la putere şi am stagnat opt ani. Nu putem intra în război cu toată lumea pe tema autostrăzilor. Din război nu ies niciodată lucruri bune. Însă, împreună, cu tact, cu calm şi cu răbdare, le vom rezolva pe toate”.
“Câtă răbdare să mai avem?”
Exact după ce discursul preşedintelui Nicolescu a mai destins un pic atmosfera, la microfon a ajuns vicepreşedintele Dacia, Constantin Stroe. “Numai de la Dacia pleacă anual cam 40.000-50.000 de tiruri cu autoturisme, la export, înspre vest. Toate camioanele astea merg spre Sibiu-Deva-Arad şi apoi mai departe, în Europa. Avem mare nevoie de autostradă pe aici, nu prin altă parte. E o chestiune de timp şi de costuri. Imaginaţi-vă un scenariu de film de groază: uzina Dacia s-ar opri. Nici nu vreau să îmi imaginez ce consecinţe ar avea o atare situaţie. Nu pot să înţeleg îndemnurile domnului Nicolescu la calm şi la răbdare. Au trecut 23 de ani de la Revoluţie, a trecut aproape un deceniu de când Dacia s-a privatizat şi tot nu avem o autostradă pe care să ne putem exporta maşinile înspre Vest. Câtă răbdare să mai avem?”, a răbufnit Stroe. “Minuni nu se fac peste noapte, domnule Stroe, de-asta am îndemnat şi îndemn la tact şi la răbare”, a replicat Nicolescu.
Propunerile lui Stroe
Omul-emblemă al Daciei a mai anunţat, în premieră, că a finalizat un set de 20 de propuneri care vizează dezvoltarea infrastructurii de transport a ţării, cu bătaie pe următorii 30 de ani. “Deschideţi-mi uşa cabinetului prim-ministrului Ponta, să-i prezint aceste propuneri!”, s-a adresat Stroe politicienilor prezenţi. Deşi discuţiile ajunseseră la un punct în care pentru orice politician era riscant să ia cuvântul, deputatul Mircea Drăghici, bun prieten al premierului Ponta, a ratat un excelent prilej de a sta departe de tirul de reproşuri şi a luat, la rându-i, microfonul.
Promisiunile lui Mircea Drăghici, neluate în serios
“Dacia nu are nevoie de Mircea Drăghici ca să ajungă la Guvern sau la prim-ministrul Ponta. Legat de autostrada spre Sibiu, vă asigur că se va face. Nimeni nu o va putea şterge de pe harta României”, a spus Mircea Drăghici. Problema e că industriaşii argeşeni s-au săturat de promisiunile politicienilor. Oricum, nimeni din auditoriu nu părea că dă doi bani pe spusele deputatului Drăghici. Poveşti din astea, cu sute şi mii de kilometri de autostradă, auzim cu toţii la fiecare patru ani. Trebuie menţionat că discursul sever al lui Constantin Stroe a fost singurul care a fost aplaudat cu însufleţire şi cu sinceritate. Ceilalţi vorbitori au primit aplauze ceva mai de circumstanţă, mai reţinute.
Răbdarea oamenilor de afaceri s-a terminat
Ca o concluzie la discuţiile referitoare la Autostrada Piteşti-Sibiu (ele au monopolizat, ulterior, atenţia majorităţii, pentru tot restul serii) trebuie spus că răbdarea industriaşilor şi oamenilor de afaceri din Argeş s-a epuizat. După 23 de ani în care s-a construit abia o autostradă (Bucureşti-Constanţa, nici aceea interconectată cu cea spre Piteşti), plus alte câteva firimituri de autostrăzi, care încep niciunde şi duc nicăieri, epoca promisiunilor de tip Mircea Drăghici s-a isprăvit. Nimeni nu mai e dispus să le creadă. Uzina Dacia nu îşi mai poate permite să aibă răbdare. Nici ceilalţi oameni de afaceri. Seara de vinerea trecută, de la Budeasa, ar trebui să fie, pentru cei cărora noi, presa, le spunem clasă politică, semnalul trezirii la realitate. De acum încolo, totul se va deconta la urne.

Sorin Simion Foto: Mihai Neacsu

Despre Administrator

Citeşte şi ...

controale ISU

25 de controale și sancțiuni în cuantum de 302.500 lei, aplicate de inspectorii de prevenire argeșeni

În intervalul 12 – 18 februarie 2024, inspectorii de prevenire argeșeni au desfășurat, în județul ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar