Pentru a evita repetarea ororilor din secolul XIX și din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în peisajul public s-a introdus termenul de ,,corectitudine politică’’. Termenul îi obligă pe cetățeni să nu folosească cuvinte, expresii și să nu relateze situații în care diferite minorități, grupuri etnice, politice sau rasiale ar fi puse într-o lumină proastă, oriunde în spațiul public, inclusiv pe Internet. De exemplu, un lead de știre nu va mai suna ,,Un grup de 20 de țigani infractori a terorizat două cartiere din Paris. Conform polițiștilor parizieni, în doar două săptămâni de când s-au instalat într-un parc de la marginea orașului, aceștia ar fi violat trei tinere, ar fi tâlhărit 23 de persoane…’’, ci astfel: ,,Douăzeci de cetățeni români, cu vârstele cuprinse între 15 și 40 de ani sunt acuzați de către presa franceză de mai multe infracțiuni săvârșite în capitala Hexagonului… Ministerul de Externe a luat act de aceste acuzații, aparent nefondate…’’.
Considerându-se că țiganii și alte etnii oprimate de-a lungul secolelor s-ar integra mai bine, s-a introdus ,,discriminarea pozitivă’’. Folosită din plin în America ultimilor patru decenii, s-a ajuns la situații hilare, în care un cetățean alb, creștin și heterosexual nu a fost angajat de către vreun patron, deoarece dacă nu angaja un alt candidat, cetățean de culoare… neagră (Sic!) sau un homosexual declarat risca să fie acuzat de discriminare, chiar dacă ultimele două exemple nu excelau la capitolul profesionalism sau personalitate. La un moment dat, circulau diferite glume pe Internet că, dacă nu ești negru, homosexual, evreu, ateu extremist sau măcar mason, nu ai nicio șansă de reușită în viață. Asta e discriminarea pozitivă.
Terminăm cu exemplele din alte țări și ajungem în România noastră… În timp ce zeci de mii de români mor cu zile din cauza lipsei unui sistem medical performant, deși au plătit contribuții și impozite zeci de ani, președintele României a ajuns să dea telefoane pe la Ministerul Sănătății, pentru ca ,,regele’’ Cioabă al țiganilor să fie salvat, după ce a suferit un infarct în Turcia. În timp ce românii cinstiți, care și-au plătit ani de zile asigurările, au ajuns să dea șpagă până și pentru eliberarea unei rețete, indivizi care au făcut averi colosale din te miri ce și care nu au plătit un impozit toată viața lor beneficiază de atenția unui întreg sistem. Nu știu dacă în cazul Cioabă este vorba de corectitudine politică și de discriminare pozitivă sau, mai rău, de manifestarea unei evidente țiganizări a poporului român. (Față de alții, nu îmi permit să scriu că țiganii se înmulțesc în progresie geometrică și alte porcării, că etnia română va dispărea… La urma urmei, este alegerea unei țigănci dacă să aibă un copil, cinci sau zece, cum nimeni nu le împiedică pe românce să participe la sporul demografic. Dacă ele se dedică unei cariere și distracției până la 35 de ani, când se trezesc infertile, chiar nu este vina țiganilor…).
Când folosesc termenul de țiganizare nu mă refer la raporturi demografice între cea mai importantă minoritate etnică și cea românească, majoritară. Aici este vorba de un raport, să-i spunem, cultural. De ani buni, prime-time-ul televiziunilor românești aparține țigăniei, fie că ne referim la revelioane televizate cu manele, la mediatizarea excesivă a nunților țigănești, unde mirele are 14 ani, iar mireasa zece, la promovarea șmecheriei și a banului obținut ușor, indiferent de metodă și la ostracizarea adevăratelor valori.
Ieri, pe toate posturile TV, inclusiv cele ,,serioase’’, se vorbea despre moartea lui Cioabă… Dumnezeu să îl ierte, moartea fiecărui om este o tragedie! Putea să se vorbească despre acest bulibașă la rubrica fapt divers, între un accident de pe A2 și vreo crimă din Vaslui! De cealaltă parte, aniversarea marelui om de cultură, istoricul Neagu Djuvara, care ieri a împlinit venerabila vârstă de 97 de ani, a fost trecută la index de către mass-media!
A dracului corectitudine politică…
Dan Badea
Tag-uridan badea fotopress24
Citeşte şi ...
Dacika, la Filarmonica Pitești
Filarmonica Pitești organizează duminică, 22 decembrie, de la ora 19.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești, ...