Acasă / EVENIMENT / Dosare soluţionate în favoarea cetăţenilor

Dosare soluţionate în favoarea cetăţenilor

Curtea de Apel Piteşti
În timp ce funcţionarii Casei Judeţene de Pensii spun că judecătorii interpretează greşit legea, magistraţii Curţii de Apel Piteşti susţin că activitatea instanţelor este aglomerată de volumul mare de muncă din dosarele de asigurări sociale. Judecătorul Ion Rebeca, purtător de cuvânt al Curţii piteştene, aduce lămuriri cu privire la aceste cauze.
Potrivit acestuia, anul trecut, pe rolul Secţiei I – Civile a Curţii de Apel Piteşti au fost rulate 6.544 dosare având ca obiect conflicte de asigurări sociale. Din numărul total de cauze, Casa Judeţeană de Pensii a avut calitatea de parte în 5.670 de dosare, iar Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea în 874 cauze. Curtea de Apel Piteşti, Secţia I Civilă, a soluţionat în 2021 în materie de asigurări sociale 4.680 de cauze, iar de la începtul acestui an au fost înregistrate pe rolul instanţei în materie de asigurări sociale 3.999 cauze, în majoritatea acestora având calitate de parte Casa Judeţeană de Pensii.
Dosarele aflate pe rolul acestei instanţe au ca obiect recalcularea drepturilor la pensie, la limită de vârstă, în raport de formele de retribuire în acord global, recalcularea pensiei în favoarea persoanelor ale căror drepturi au fost deschise înainte de data de 1.04.2001 şi li s-a redus vârsta standard de pensionare, recalcularea pensiei în raport de sporuri şi alte venituri suplimentare, recalcularea drepturilor la pensie prin determinarea stagiului complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual, aplicarea indicelui de corecţie, recalcularea drepturilor la pensie în raport de stagiile complete de cotizare utilizate la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale căror drepturi la pensie s-au deschis în intervalul 1.07.1977 – 31.03.2001 şi au lucrat efectiv în grupa I de muncă cel puţin 20 de ani iar în grupa a II-a de muncă cel puţin 30 de ani în cazul bărbaţilor şi 25 de ani femeilor.
Pentru soluţionarea acestor cauze Curtea de Apel Piteşti, Secţia I Civilă, a avut în vedere dezlegările în drept date cu valoare obligatorie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea Constituţională a României. „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea Constituţională a României au fost sesizate de către instanţele de judecată pentru unificarea jurisprudenței la nivel naţional. Menţionăm că pe rolul Secţiei I Civile a Curţii de Apel Piteşti au fost înregistrate cauze având ca obiect conflicte de asigurări sociale de la intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010 şi până în prezent”, a precizat Ion Rebeca.
Pentru fiecare proces pierdut, Casa Judeţeană de Pensii trebuie să plătească cheltuieli de judecată, bani care provin de la bugetul de asigurări sociale. Sumele sunt plătite pentru fiecare fază procesuală, adică atât pentru procesul pierdut la Tribunalul Argeş cât şi pentru cel pierdut la Curtea de Apel Piteşti. Dosarele sunt soluţionate în proporţie foarte mare, în favoarea cetăţenilor.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

lovită pe trecerea de pietoni

Femeie lovită pe trecerea de pietoni în Frații Golești

Vineri după-amiază, o femeie a fost lovită de o mașînă în timp ce traversa stradă, ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar